۰
چهارشنبه ۲۳ مهر ۱۳۹۹ ساعت ۱۲:۵۵

تنور «ریال‌سوزی» چگونه سرد خواهد شد؟

این روزها و در پی تشدید تحریم‌های آمریکا علیه ایران و تحریم ۱۸ بانک ایرانی، شاهد افزایش بیش از پیش نرخ ارز هستیم. کاهش منابع ارزی به دلیل اعمال این تحریم‌ها، احتمال پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا، هیجان مردم از اوج‌گیری بیشتر قیمت‌ها، کاهش ارزش نقدینگی‌های مردم و در نهایت سودجویی دلالان، تنور «ریال‌سوزی» را شعله‌ورتر ساخته و دلار از مرز روانی ۳۰ هزار تومان عبور کرده ‌است.
این روزها و در پی تشدید تحریم‌های آمریکا علیه ایران و تحریم ۱۸ بانک ایرانی، شاهد افزایش بیش از پیش نرخ ارز هستیم. کاهش منابع ارزی به دلیل اعمال این تحریم‌ها، احتمال پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا، هیجان مردم از اوج‌گیری بیشتر قیمت‌ها، کاهش ارزش نقدینگی‌های مردم و در نهایت سودجویی دلالان، تنور «ریال‌سوزی» را شعله‌ورتر ساخته و دلار از مرز روانی ۳۰ هزار تومان عبور کرده ‌است.
این شرایط سخت و پیچیده اقتصادی و سیاسی باعث شد تا مسئولان بانک مرکزی، یک بار دیگر به فکر تزریق ارز به بازار بیفتند تا شاید عطش بخشی از بازار را پاسخگو باشند.
در خصوص تاثیر اعمال سیاست تزریق ارز بر شرایط اقتصادی ایران و بورس نظر یکی از کارشناسان اقتصادی را جویا شدیم.
محمدابراهیم احمدی، کارشناس بازار سرمایه، در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص این اقدام اظهار کرد: تزریق ارز به بازار به معنای کاهش دوباره منابع ارزی است. این اقدام شاید به صورت موقت بتواند از التهاب بازار بکاهد، اما در میان‌مدت و بلندمدت نمی‌تواند شرایط را بهبود بخشد و علاج درد بی‌درمان گرانی ارز و به تبع آن تورم باشد.
وی افزود: دولت باید هرچه سریع‌تر به دنبال جایگزین مناسب دلار برای تبادلات اقتصادی کشور باشد تا نیاز شدید کشور را به ارز آمریکا از بین ببرد.
این کارشناس بازار بورس در پاسخ به این سوال که آیا سیاست تزریق دلار به بازار می‌تواند باعث کاهش قیمت‌ها در بازارهای مختلف شود، عنوان کرد: در صورت ایجاد افت قیمت ارز، این اتفاق می‌تواند به صورت موقت باعث ایست یا افت قیمت در سایر بازارها شود.
احمدی با اشاره به تاثیر افت احتمالی قیمت دلار بر بازار سرمایه تصریح کرد: در حال حاضر قیمت بسیاری از سهام شرکت‌های حاضر در بازار بورس با دلار ۱۰ هزار تومانی قابل توجیه است، نه دلار ۳۰ هزار تومانی و قیمت سهام این شرکت‌ها با توجه به تورم موجود، جای رشد بسیار دارد.
وی در خصوص تاثیر کاهش قیمت احتمالی ارز بر آینده بورس گفت: هرچند اعتقادی به افت محسوس قیمت ارز ندارم، اما پایین ‌آمدن قیمت دلار موجب سودآوری بسیاری از شرکت‌ها، یعنی صنایعی که مواد اولیه خود را از واردات تامین می‌کنند، می‌شود. احتمال افت محسوس قیمت ارز بسیار کم است، اما در صورت رخ دادن این اتفاق برای بسیاری از شرکت‌هایی که مواد اولیه خود را از واردات تامین می‌کنند، سودآور است.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: پایین ‌آمدن نرخ دلار می‌تواند در کوتاه‌مدت تاثیر منفی بر بازار سرمایه بگذارد، اما در میان‌مدت و بلندمدت این تاثیر کم‌رنگ خواهد شد و در نتیجه بازار سرمایه و سهام ارزنده آن رشد خواهند داشت.
مردم به جای سهام‌بازی، سهام‌داری کنند
احمدی در خصوص لزوم حفظ سهام در شرایط فعلی بازار سرمایه بیان کرد: مردم به جای اینکه با رفتار هیجانی دارایی خود را از بین ببرند، بهتر است به جای سهام‌بازی، سهام‌داری کنند، همان‌طور که اگر ملکی خریداری شود، بی‌توجه به افت‌وخیز بازار ارز از آن مراقبت می‌شود تا در میان‌مدت و بلندمدت ثمره انتخاب درست مشاهده شود.
وی با اشاره به پیش‌بینی بازار سرمایه تصریح‌ کرد: به‌ نظر می‌رسید که از نیمه مهرماه ۹۹، بازار روند حرکتی بهتری خواهد داشت که خوشبختانه از ۱۵مهرماه، شکل‌گیری روند مثبت در بازار مشهود بوده است و بازار با کف‌سازی خوبی که انجام داده، مستعد رشد دوباره است. هرچند که تلاش‌هایی از جانب شرکت‌های حقوقی، بازیگران برخی سهام‌ها و  افراد و مجموعه‌های خارج از بازار سرمایه صورت می‌گیرد که قیمت‌های سهام‌ها بار دیگر افت کنند.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه ‌داد: عده‌ای از مردم پول خود را از بورس خارج کرده‌ و بخش عظیمی از آنان متحمل ضررهای بسیاری شده‌اند، اما عده‌ای که با نگاه بلندمدت وارد بورس شده‌اند، بی‌توجه به نوسانات منفی دو ماه اخیر در بورس باقی مانده‌اند.
احمدی اضافه کرد: هیجان فروش در بازار سهام افول کرده‌، به همین دلیل روند حرکتی بازار پس از نیمه مهر رو به تعادل رفته و از این زمان به بعد رو به بالا خواهد بود.
وی در خصوص راهکارهایی برای بازار سرمایه عنوان کرد: زمانی می‌توان به بورس اعتماد کرد که اولا مردم به بازار اعتماد کنند؛ چراکه پیش از این تبلیغات دولت و شعار حمایت و صیانت از بازار باعث می‌شد تا مردم حتی در روزهای منفی این بازار، مقداری صبورتر باشند، اما عملکرد بد و بعضا مغرضانه برخی افراد صاحب‌نظر و مسئول باعث شد تا مردم صبر خود را از دست بدهند و ثانیا باید علم و آگاهی سهام‌داران افزایش یابد تا با انتخاب درست سهام و دوری از تصمیمات هیجانی، سرمایه خود را از بین نبرند.
این کارشناس بازار بورس افزود: مسئولان به جای سر دادن شعارهای غیرواقعی، با اتخاذ سیاست‌های درست و اصولی از بازار سرمایه صیانت کنند.
احمدی دماسنج واقعی بورس را شاخص کل هم‌وزن دانست و گفت: هر زمان شاخص هم‌وزن بتواند چند روز سبزپوش باشد، می‌توان بخشی از سرمایه‌های خارج‌ شده از بورس را به این بازار بازگرداند و یا حتی سرمایه‌های جدیدی را وارد بازار سرمایه کرد و بازار را به حرکت رو به رشد قبلی بازگرداند.
می توان نتیجه گرفت که بهترین راه برای سوار شدن بر موج تورم، تبدیل ریال به اموال غیر نقدی و یا سایر ارزها است. در گذشته مردم عمدتا با آگاهی و شناخت در چهار بازار سنتی طلا، ارز، مسکن و خودرو سرمایه‌گذاری می‌کردند، اما امروزه بازار پنجمی به نام بورس نیز اضافه شده است که به صورت مستقیم و غیر مستقیم از نوسانات دلار تاثیر می‌پذیرد.
کد مطلب: 138082
برچسب ها: تحریم ریال
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *