۰
چهارشنبه ۲۲ آذر ۱۳۹۱ ساعت ۱۹:۰۹

نگاه غرب به حقوق بشر دوگانه است

جمعی از اعضای هیات موسس و شورای مرکزی « انجمن بین‌المللی علمی کارشناسان و تحلیل‌گران سیاسی» روز چهارشنبه، با دکتر علی‌اکبر صالحی، وزیر امور خارجه دیدار و گفت‌وگو کردند.
وزیر امور خارجه کشورمان در این دیدار، با اشاره به شرایط حساس منطقه خاورمیانه، گفت: در دو سال گذشته خاورمیانه شاهد تحولات مهمی بوده است که نه تنها بر کل این منطقه بلکه به‌خاطر موقعیت جغرافیایی بر کل جهان کم و بیش می‌تواند تأثیر گذار باشد. به‌دلیل همین اهمیت بالا بود که نیاز به تشکیل چنین انجمنی احساس شده بود تا ضمن تحلیل دائمی شرایط، چگونگی حفظ دستاوردهای قیام‌های مردم منطقه و مقابله با مطامع کشورهای سلطه‌گر که درصدد مصادره دستاوردهای مردمی و کانالیزه کردن آن‌ها در جهت منافع خودشان هستند را از طریق ارائه پیشنهادات و رهنمودها در دستور کار داشته باشد.
او ضمن یادآوری حضور اساتید و فرهیختگان برجسته در این انجمن، خاطرنشان کرد: انتظار می‌رود که نظریه‌پردازی متناسب با فرهنگ و شرایط این انقلاب‌ها نیز صورت پذیرد. واقعیت تلخی وجود دارد و آن این است که در بیش‌تر مرکزهای علمی و دانشگاهی ما تئوری‌های دانشمندان غربی حاکم است. ما باید به این امر به‌خصوص در علوم غیر دقیقه و انسانی با حساسیت ویژه‌ای رسیدگی کنیم. رهبر معظم انقلاب اسلامی هم چندی پیش اساتید و دانشمندان ایرانی را به این مهم دعوت کردند.
وی با تاکید بر این که، امروزه غرب تلاش دارد شاخص‌ها و معیارهای غالباً برگرفته از فرهنگ و تمدن و سیاست‌های خودش که در بسیاری از موارد با دیگر فرهنگ‌ها در تضاد است را به همه تحمیل کند، خاطرنشان کرد: البته خود آن‌ها همیشه به این ارزش‌ها وفادار نیستند و متأسفانه در بسیاری از موارد همین ارزش‌ها و سیاست‌ها در جایی که پای منافع‌شان در میان است به راحتی نادیده گرفته می‌شوند. این موضوع به‌خصوص در سیاست‌های دوگانه آن‌ها در بحث حقوق بشر، استفاده کشورها از انرژی هسته‌یی و قیام‌های مردم منطقه کاملاً مشهود است.
صالحی ضمن برشمردن نمونه‌هایی از برخوردهای دوگانه غرب در زمینه حقوق بشر و برخورداری از انرژی هسته‌یی، به نوع برخورد آن‌ها با قیام‌های مردم منطقه اشاره کرد و افزود: در حالی که آن‌ها از حاکمان قبلی برخی رژیم‌ها مثل تونس و مصر تا آخرین روزها حمایت می‌کردند، به محض پیروزی مردم تلاش کردند، وانمود کنند در کنار آن‌ها هستند. این وانمودسازی در واقع تلاش برای مصادره انقلاب و سوق دادن آن در راستای منافع‌شان بوده است.
وزیر امور خارجه تحولات بحرین و سوریه را نمونه‌های دیگری از نگاه دوگانه خواند و ادامه داد: در بحرین اعتراضات مسالمت‌آمیز مردم را نادیده می‌گیرند و در سوریه وقتی دیدند که اعتراضات و تظاهرات گسترده مردمی به‌خصوص در پایتخت روی نداد، با فراهم‌سازی زمینه اعزام افراد خارجی و دادن سلاح به آن‌ها زیرساخت‌های این کشور را نابود و برخلاف قوانین و ارزش هایی که خود وضع کرده‌اند درصدد براندازی حکومت قانونی در این کشور هستند.
صالحی افزود: در بحران سوریه کشورهای غربی همه ارزش‌ها و قوانینی را که خود وضع کرده بودند و سال‌ها از آن‌ها به عنوان اهرم فشار علیه دیگر کشورها استفاده می‌کردند به‌طور آشکار نقض کردند. مسائلی مثل تغییر حکومت از طریق غیردموکراتیک، اعزام مزدور به یک کشور مستقل و حمایت مسلحانه از آن‌ها، نادیده گرفتن اعمال خشونت‌آمیز و خلاف بشر علیه مردم بی‌گناه توسط برخی از معارضان مورد حمایت آن‌ها، مبادرت به اقدامات خصمانه یک‌جانبه علیه یک کشور عضو سازمان ملل هر چند که سازمان ملل و شورای امنیتی که خود وضع کرده‌اند و همه را به پذیرفتن و اجرای تصمیمات آن مجبور می‌کنند این اقدامات را تصویب نکرده است.
وزیر امور خارجه با تاکید بر ضرورت رسیدگی به مطالبات مردمی و انجام اصلاحات در سوریه، اظهار کرد: ما بارها اعلام کرده‌ایم اصلاحات و رسیدگی به مطالبات مردمی باید در فضایی آرام و از طریق رأی مردم سوریه که مردمی فهیم و با فرهنگ و دارای تمدنی غنی هستند انجام پذیرد، به همین منظور تأکید داشته‌ایم که منطق گفت‌وگو باید هر چه سریع‌تر جانشین منطق خشونت و اسلحه که امری تحمیلی و بیگانه با فرهنگ مردم سوریه است، شود. و اقدامات چندی را هم به عمل آورده‌ایم که آخرین آن برگزاری نشست گفت‌وگوی ملی سوریه در تهران با شعار خشونت نه، مردم‌سالاری آری، بود.
او وظیفه «انجمن بین‌المللی علمی کارشناسان و تحلیل‌گران سیاسی» در این مقطع حساس را، ارائه پیشنهادات و تحلیل‌های واقع‌بینانه برای بهبود روند امور در کشورها، جبران عقب افتادگی‌های تاریخی و علمی و نیز در راستای تمدن‌سازی براساس مبانی دینی، اسلامی و بومی دانست و خاطرنشان کرد: در ارتباط با انقلاب‌هایی که موفق شده‌اند، این انجمن به‌ویژه از طریق تحلیل درست شرایط و ارائه برنامه و پیشنهادات مناسب با شرایط هر کشور و هم‌چنین فراهم‌سازی انتقال تجارب با توجه به عضویت کارشناسان کشورهای مختلف در آن، می‌تواند به آن‌ها کمک کند.
صالحی ادامه داد: در ارتباط با تحولات دیگر کشورهای منطقه به‌ویژه موارد سوریه و بحرین، ما باید با تحلیل درست مسائل بدور از القائات غربی، تلاش کنیم تا منطق گفت‌وگو و نفی خشونت هر چه سریع‌تر حاکم شود. هم‌چنین دخالت‌های خارجی، سیاست‌های دوگانه کشورهای غربی و دروغ‌های تبلیغاتی و رسانه‌یی آن‌ها که تلاشی برای سرپوش گذاشتن بر سیاست‌های استعماری پیشین در قالب‌های جدیدی است، هر چه بیش‌تر به مردم شناسانده شود.
وزیر امور خارجه در پایان ابراز امیدواری کرد که با پیش‌بینی ساز و کارها و ساختار مناسب، این نشست مقدمه نشست‌های منظم و مستمر این انجمن باشد و همه به‌خصوص مردم منطقه از تحلیل‌ها، نظرات، طرح‌ها و پیشنهادات علمی و سازنده آن برخوردار شوند.
در این دیدار تعدادی از اعضای انجمن بین‌المللی علمی کارشناسان و تحلیل‌گران سیاسی هم، ضمن تشریح روند تشکیل و عضویت کارشناسان برجسته منطقه‌یی و بین‌المللی در این انجمن، به تشریح نقطه نظرات خود در مورد تحولات مهم منطقه‌یی و بین‌المللی پرداختند.
کد مطلب: 16434
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *