آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرد
افزایش۵۰ درصدی درآمد نفتی روسیه
آژانس بینالمللی انرژی (IEA) اعلام کرد درآمد نفتی روسیه با وجود این که بسیاری از پالایشگاهها پس از حمله نظامیمسکو به اوکراین، از خرید نفت این کشور خودداری کردند، امسال ۵۰ درصد بالاتر میرود.
به گزارش ایسنا، آژانس بینالمللی انرژی در گزارش ماهانه خود اعلام کرد مسکو از ابتدای سال ۲۰۲۲ هر ماه از فروش نفت و فرآوردههای نفتی که به حدود هشت میلیون بشکه در روز بالغ میشود، حدود ۲۰ میلیارد دلار درآمد داشته است.صادرات روسیه در حالی جریان دارد که اتحادیه اروپا در آستانه ممنوعیت واردات نفت روسیه به این بلوک است و غولهای نفتی بینالمللی مانند شل و توتال انرژیز متعهد شدهاند به خرید نفت روسیه خاتمه دهند.
اما آسیا مشتری مشتاق نفت روسیه مانده و چین و هند خرید محمولههای نفتی که اروپا دیگر خواهان آنها نیست را افزایش دادهاند.آژانس بینالمللی انرژی دورنمای خود از بازارهای نفت جهان را در این گزارش تا حدود زیادی بدون تغییر نگه داشت و اعلام کرد تولید کمتر از سوی روسیه، دنیا را با کمبود عرضه نفت روبرو نمیکند زیرا عرضه در مناطق دیگر افزایش پیدا میکند و قرنطینههای چین، تقاضا را تحت تاثیر قرار میدهد. با این حال بازارهای سوخت جهان با محدودیت عرضه روبرو هستند و در صورت بهبود تقاضای چین پس از قرنطینههای کرونایی گسترده که به اجرا گذاشته است، ممکن است با کمبود شدیدی در ماههای آینده روبرو شوند.در گزارش ماهانه آژانس خاطرنشان شد: کاهش جریان فرآوردههای نفتی روسیه مانند دیزل، نفت کوره و نفتا، کمبود عرضه در بازارهای جهانی را تشدید کرده است. ذخایر در هفت سه ماهه گذشته به صورت متوالی کاهش پیدا کردهاند و ذخایر سوختهای تقطیری به پایینترین حد خود از سال ۲۰۰۸ نزول کردهاند.
اما مسکو از این اختلالات عرضه، سود مالی برده است و درآمد صادرات نفت این کشور امسال ۵۰ درصد رشد کرده است. با این حال نشانههایی از متزلزل شدن تاب آوری روسیه دیده میشود. تولید این کشور ماه گذشته یک میلیون بشکه در روز کاهش پیدا کرد و این کاهش ممکن است در نیمه دوم امسال سه برابر شود. تحریمهای اتحادیه اروپا علیه شرکتهای دولتی روسیه نظیر روسنفت، از ۱۵ مه به اجرا گذاشته میشوند و این بلوک به سمت تحریم کامل واردات نفت روسیه گام برمیدارد.بر اساس گزارش بلومبرگ، آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرد اگر این تحریمها تصویب شود، تغییر جریان تجارت نفت که در حال حاضر شکل گرفته است را سرعت میبخشد و شرکتهای نفتی روسیه ناچار خواهند شد چاههای بیشتری را تعطیل کنند.
رشد قیمت نفت محدود شد
قیمت نفت در معاملات روز جمعه، به روند رشد خود ادامه داد اما تحت تاثیر نگرانیهای سرمایه گذاران نسبت به تورم و قرنطینههای کرونایی چین که تقاضا برای سوخت را تحت تاثیر قرار خواهند داد، به سوی کاهش هفتگی پیش میرود. به گزارش ایسنا، بهای معاملات نفت برنت با یک دلار و ۸۱ سنت معادل ۱.۷ درصد افزایش، به ۱۰۹ دلار و ۲۶ سنت در هر بشکه رسید. بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با یک دلار و ۵۵ سنت معادل ۱.۵ درصد افزایش، به ۱۰۷ دلار و ۶۸ سنت در هر بشکه رسید.هر دو شاخص در مسیر ثبت نخستین کاهش هفتگی در سه هفته گذشته قرار دارند و نفت برنت حدود سه درصد و وست تگزاس اینترمدیت حدود دو درصد کاهش نشان میدهد.
بازار همچنان بین چشم انداز تحریم نفت روسیه از سوی اتحادیه اروپا و کاهش عرضه این کشور و نگرانیها نسبت به ضعیف شدن تقاضای جهانی برای سوخت، سردرگم مانده است.استفن اینس از شرکت مدیریت دارایی SPI گفت: معامله گران نفت در جست و جوی کورسوی امیدی در وضعیت مایوس کننده بازار چین و قرنطینههای کرونایی این کشور هستند.تورم و افزایش سریع نرخهای بهره، ارزش دلار آمریکا را به بالاترین حد ۲۰ سال اخیر رسانده و رشد قیمتهای نفت را محدود کرده است زیرا دلار قویتر، خرید نفت را که به این ارز قیمت گذاری میشود، گرانتر میکند. با این حال تحلیلگران همچنان به چشم انداز ممنوعیت واردات نفت روسیه به اتحادیه اروپا چشم دوخته اند. مسکو هفته جاری پس از اقدام اوکراین در قطع یک مسیر ترانزیت گاز روسیه، دو واحد اروپایی شرکت دولتی گازپروم را تحریم کرد.جفریهالی، تحلیلگر ارشد شرکت OANDA در یادداشتی نوشت: افزایش قیمتهای گاز طبیعی اروپا، به شکل غیرقابل اجتنابی روی قیمتهای نفت تاثیر میگذارد. تشدید تحریمها علیه روسیه، احتمالا روی قیمت نفت به شدت تاثیرگذار خواهد بود.
قیمت نفت سنگین ایران کاهش یافت
جدیدترین گزارش ماهانه اوپک نشان داد که قیمت نفت سنگین ایران ماه میلادی گذشته ۵.۴ درصد ارزان شده است.به گزارش ایسنا، قیمت هر بشکه نفت سنگین ایران در آوریل به ۱۰۶ دلار و ۲۸ سنت رسید که شش دلار و ۱۲ سنت معادل ۵.۴ درصد در مقایسه با ۱۱۲ دلار و ۴۰ سنت در مارس، کاهش داشت.
میانگین قیمت نفت سنگین ایران از ابتدای سال ۲۰۲۲ تا به این تاریخ، به ۹۹ دلار و ۶۳ سنت در مقایسه با میانگین قیمت ۶۰ دلار و ۷۵ سنت در مدت مشابه سال ۲۰۲۱ رسید.ارزش سبد نفتی اوپک پس از سه ماه رشد متوالی، افت چشمگیری در آوریل داشت و به ۱۰۵ دلار و ۶۴ سنت در هر بشکه رسید که هفت دلار و ۸۴ سنت معادل ۶.۹ درصد در مقایسه با مارس کاهش نشان داد و پایینترین سطح از فوریه بود. میانگین ارزش سبد نفتی اوپک از ابتدای سال ۲۰۲۲ تاکنون، به ۹۹ دلار و ۹۰ سنت در هر بشکه در مقایسه با ۶۰ دلار و ۹۷ سنت در مدت مشابه سال ۲۰۲۱ رسید.طبق گزارش منابع ثانویه، تولید نفت اوپک متشکل از ۱۳ کشور، در آوریل به ۲۸.۶۵ میلیون بشکه در روز رسید که ۱۵۳ هزار بشکه در روز افزایش ماه به ماه داشت.
تولید نفت این گروه عمدتا در عربستان سعودی، عراق و امارات متحده عربی افزایش پیدا کرد اما در لیبی کاهش داشت. تولید نفت ایران ۱۶٠٠٠ بشکه در روز در آوریل نسبت به ماه پیش از آن رشد کرد و از ۲.۵۴۹ میلیون بشکه در روز به ۲.۵۶۴ میلیون بشکه در روز افزایش یافت.
بازبینی چشمانداز اوپک
از تقاضای جهانی برای نفت
اوپک پیش بینی میزان رشد تقاضای جهانی برای نفت در سال ۲۰۲۲ را برای دومین ماه متوالی کاهش داد و به تاثیر حمله روسیه به اوکراین، رشد نرخ تورم و ظهور دوباره واریانت اُمیکرون در چین، به عنوان دلایل این تجدیدنظر اشاره کرد.اوپک در جدیدترین گزارش ماهانه خود، پیش بینی کرد تقاضای جهانی برای نفت در سال ۲۰۲۲ به میزان ۳.۳۶ میلیون بشکه در روز رشد میکند که ۳۱۰ هزار بشکه در روز کمتر از پیش بینی ماه پیش این گروه است.جنگ اوکراین، قیمتهای نفت را در مارس برای مدت کوتاهی به بالای ۱۳۹ دلار در هر بشکه رساند که بالاترین حد از سال ۲۰۰۸ بود و فشارهای تورمیرا تشدید کرد.
اوپک به وضعیت چین اشاره کرد که اجرای گسترده قرنطینههای سخت گیرانه، این کشور را با بزرگترین شوک تقاضا از سال ۲۰۲۰ روبرو کرده است.در گزارش اوپک آمده است: انتظار میرود تقاضا برای نفت در سال ۲۰۲۲ تحت تاثیر تحولات ژئوپلیتیکی در اروپای شرقی و همچنین محدودیتهای پاندمیکووید ۱۹ قرار بگیرد.با این حال اوپک همچنان انتظار دارد مصرف نفت جهان در سه ماهه سوم سال میلادی جاری از مرز ۱۰۰ میلیون بشکه در روز عبور کند و میانگین سالانه آن در سال ۲۰۲۲ بالاتر از نرخ سال ۲۰۱۹ باشد که هنوز پاندمیآغاز نشده بود.
اوپک با اشاره به رشد تورم و تحکیم سیاستهای پولی، پیش بینی خود از نرخ رشد اقتصاد جهانی در سال ۲۰۲۲ را از ۳.۹ به ۳.۵ درصد پایین برد و اعلام کرد پتانسیل رشد اقتصادی کاملا محدود است و تنها ممکن است در صورت پیدا شدن راه حلی برای وضعیت روسیه و اوکراین و تدابیر محرک مالی و ضعیف شدن پاندمیروی دهد که عوامل مذکور به اتفاق هم، باعث رشد چشمگیر فعالیت بخش خدمات خواهند شد.اوپک و متحدانش شامل روسیه در قالب گروه اوپک پلاس، سرگرم تسهیل محدودیت عرضه ای هستند که در اوج بحران پاندمیکووید ۱۹ در سال ۲۰۲۰ به اجرا گذاشتند و در مقابل فشارهای غرب برای افزایش سریعتر تولید مقاومت میکنند.