سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک نشست خبری، به سوالاتی درباره مواضع اتحادیه اروپا در قبال قرار گرفتن نام سپاه پاسداران در فهرست تروریستی اروپا و رویکرد آمریکا نسبت به این مواضع پاسخ داد.
به گزارش ایسنا، ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک نشست خبری با اشاره به اقدامات جدید تحریمی این کشور و متحدان اروپاییاش ایران را متهم به «نقض حقوق بشر» کرد و گفت که آمریکا در این زمینه همراه انگلیس و اتحادیه اروپا عمل کرده است.
او در ادامه با اشاره به اینکه تحریمهای جدید اعمال شده از سوی آمریکا با رایزنی دقیق با متحدان این کشور انجام شده است، گفت که این تحریمها «افراد و نهادهای ایرانی را که در برابر معترضان بودهاند را هدف قرار داد.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا با مطرح کردن ادعاهایی علیه ایران گفت: امروز، ما در نیاز به مقابله با حاکمیت ایران با متحدان و شرکایمان یکی شدهایم.
اظهارات پرایس درباره این اقدامات تحریمی در پی این مطرح میشود که روز گذشته، اتحادیه اروپا در بیانیهای با ارائه جزئیات بسته تحریمی ضدایرانی خود، اعلام کرد که 18 شخص و 19 نهاد را در لیست تحریمهای خود قرار داده است.
همچنین، وزارت خزانهداری آمریکا روز دوشنبه با صدور بیانیهای با حمایت از ناآرامیهای ایران اعلام کرد که موسسه تعاونی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در لیست تحریمهای خود قرار داده است.
آمریکا همچنین علی عسگر نوروزی، سید امین الله نوروزی طباطبایی، احمد کریمی، یحی علاءالدینی، جمال بابامرادی، محمدنظر عظیمی، کوروش آسیابانی، مجتبی فدا، حسین تناور و ناصر راشدی را به لیست تحریمهای خود اضافه کرد.
دولت انگلیس نیز روز گذشته تحریمهایی را علیه ۷ فرد و نهاد ایرانی اعمال کرد.
در ادامه نشست خبری وزارت امور خارجه آمریکا، پرایس در پاسخ به این که آیا رزمایش نظامی مشترک اخیر آمریکا و رژیم صهیونیستی به معنای این است که گزینه دیپلماسی با ایران کنار رفته است، گفت: نه، به این معناست که تعهد امنیتی ما نسبت به اسراییل راسخ است. رزمایشها، از جمله رزمایشهای نظامی کاری هستند که در گذشته هم به طور مرتب با شرکای اسراییلیمان انجام دادهایم. من شما را به وزارت دفاع ارجاع میدهم تا در این باره توضیح بدهد. اما این بازتاب همکاری امنیتی فعالانه ما با شرکای اسراییلیمان و تعهد امنتیمان نسبت به آنهاست.
او در ادامه در پاسخ به سوالی درباره اظهارات جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره روند قرار دادن نام سپاه پاسداران ایران در فهرست سازمانهای تروریستی این نهاد اروپایی و این که وزیر امور خارجه ایران گفته است که بورل به او اطمینان داده است نام سپاه در این فهرست قرار نگرفت، گفت: ما شاهد اظهاراتی از سوی وزیر امور خارجه ایران بودهایم که حداقل جای تردید دارد.
پرایس ادامه داد: ما درباره متحدان اروپاییمان از موضع قوی و اصولی اروپا در قبال سپاه پاسداران استقبال میکنیم.
او با اشاره به این که آمریکا سپاه پاسداران را در فهرست سازمانهای تروریستیاش قرار داده است، مدعی شد: متحدان اروپایی ما به تهدید و چالشهای ناشی از سپاه پاسداران و ایران پی بردهاند.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به این که آیا مردد بودن بورل در این زمینه، به دلیل امید او به احیای برجام(توافق هستهای) است، بیان کرد: من نمیتوانم چیزی درباره اظهارات بورل بگویم، بهتر است این سوال از اتحادیه اروپا پرسیده شود و این سوال مربوط به متحدان اروپایی است. چیزی که جای سوال ندارد، برجام است. ما به وضوح گفتهایم که برجام چند ماه است که در دستور کار نیست.ما در مورد ایران روی انتقال این پیام صریح تمرکز کردهایم که در برابر مردم نباش، عرضه پهپادها به روسیه را متوقف کن و شهروندان آمریکایی را که زندانی کردهای، آزاد کن.
در ادامه این نشست، او در پاسخ به این که آیا آمریکا مشاورهای در زمینه قرار دادن نام سپاه در این فهرست به اتحادیه اروپا ارائه داده است یا نه و آیا این اقدام در صورت انجام شدن، با استقبال آمریکا روبهرو خواهد شد، توضیح داد: این سوالی است که به اتحادیه اروپا ربط دارد اما ما به طور منظم درباره چالشها و تهدیدهای ناشی از سپاه پاسداران با شرکا و متحدانمان گفتوگو میکنیم. مسلما این گفتوگوها به طور دوجانبه هم میان ما و اتحادیه اروپا جریان دارند. در اروپا هیچ ابهامی درباره چالشها و تهدیدهای ناشی از سپاه پاسداران وجود ندارد. ما همیشه دنبال راهی هستیم که بتوانیم به همراه متحدان اروپاییمان با فعالیتهای مخرب سپاه پاسداران و گروههای نیابتی تحت حمایت ایران مقابله کنیم.
پرایس در بخش دیگری از این نشست، با اشاره به تحریمهای حقوق بشری آمریکا علیه ایران، گفت: اگر ایران اقداماتش را ادامه دهد، فشار بیشتری بر ایران اعمال خواهیم کرد.
در گزارش موسوم به «پاسخ اتحادیه اروپا به تظاهراتها و اعدامها در ایران» ادعاهایی علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درخصوص حوادث اخیر و ادعای مشارکت تسلیحاتی با روسیه در جنگ اوکراین، مطرح و در بدعتی خطرناک از شورای اروپا تقاضا شده بود که نام این نهاد رسمی نظامی ایران را به فهرست موسوم به گروههای تروریستی اضافه کند.
طرح افزودن نام سپاه به فهرست گروههای تروریستی از سوی آنا فوتیگا، قانونگذار محافظه کار لهستانی پارلمان اروپا پیشنهاد و در جریان رایگیری روز چهارشنبه درقالب متمم به گزارش یادشده،اضافه شد. در این متمم از شورای اروپا خواسته شده که سپاه پاسداران و نیروهای فرعی آن را از جمله نیروهای بسیج و نیروی قدس سپاه در فهرست افراد، گروهها و نهادهای درگیر در اقدامات تروریستی (فهرست تروریستی اتحادیه اروپا) قرار گیرند.
تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران
به گزارش ایرنا، وزارت خزانه داری آمریکا روز دوشنبه به وقت محلی اعلام کرد: امروز، دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانه داری آمریکا، بنیاد تعاون سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و پنج تن از اعضای هیات مدیره آن، معاون وزیر اطلاعات و امنیت و چهار فرمانده ارشد سپاه در ایران را بر اساس اختیارات حقوق بشر خود در فهرست تحریمها قرار میدهد.
رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران روز دوشنبه به وقت محلی در رشته توییتی با تکرار ادعاها گفت: امروز، آمریکا ده فرد و یک نهاد مرتبط با سرکوب بی رحمانه اعتراضات توسط رژیم ایران را تحریم کرد. این اقدامات هماهنگی نزدیک ما با شرکای انگلیسی و اتحادیه اروپا را برجسته میکند، آنها نیز امروز تحریمهایی را علیه اشخاص خاص ایرانی اعلام کردند.
این مقام آمریکایی ادعا کرد: درمیان افراد تحریم شده امروز، سردار محمد نظر عظیمی و کوروش آسیابانی معاون وی قرار دارند. آنها با هم بر سرکوب خونین سپاه در استان کرمانشاه در غرب ایران، به ویژه در شهر جوانرود نظارت کردند.
رابرت مالی مدعی شد: در اواخر آبان، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به فرماندهی عظیمی و آسیابانی با گلولههای جنگی و با استفاده از مسلسل و تسلیحات سنگین به معترضان مسالمت آمیز جوانرود شلیک کرد.
وی افزود: ما همچنین ناصر راشدی، معاون وزیر اطلاعات ایران را تحریم میکنیم. او همچنین با تکرار ادعاها مدعی شد وزارت اطلاعات ایران به طور مکرر با نقض حقوق بشر، برای سرکوب مخالفان از ضرب و شتم و سوء استفاده جنسی و همچنین نظارت، سانسور و اعترافات اجباری استفاده میکند.
این مقام آمریکایی با بیان اینکه نام راشدی به مافوق خود یعنی اسماعیل خطیب وزیر اطلاعات ایران در فهرست تحریمهای آمریکا میپیوندد، با تشریح این تحریمهای ضد ایرانی گفت: ما از سوی دیگر پنج نفر از اعضای هیئت مدیره بنیاد تعاون سپاه (بنیاد تعاون سپاه) را به دلیل مشارکت در نقض حقوق بشر مردم ایران تحریم کردیم. بنیاد تعاون سپاه، مجموعهای است که توسط رهبری سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تأسیس شده و در سراسر اقتصاد ایران فعال است. این نهاد به عنوان صندوقی برای کارکنان و منافع تجاری سپاه عمل میکند و از شبه نظامیان وابسته به سپاه در سراسر منطقه حمایت میکند.