چند وقتی است که اعتراضات فروکش کرده، اعتراضاتی که هرچند با شعار اقتصادی همراه نبود ولی بهنظر میرسد آشفتگی اقتصادی ریشه اصلی آن بود. حالا هم قیمت برخی کالاها در بازار در کورس سرعت هستند و هر کدام در پی ربودن گوی سبقت از یکدیگر؛ مسئولان هم ظاهرا مشکلات مردم را فراموش کرده اند و حتی صدای آنها را نمیشوند. از سوی دیگر مجلسیها هم با گلایه از تیم اقتصادی دولت هر از گاهی با طرح واژه استیضاح لرزه ای به تن وزرای اقتصادی میاندازند و سپس آن را به ورطه فراموشی میسپارند. در این آشفته بازار پیش بینیها حکایت از کاهش ۳۰ درصدی قدرت خرید مردم در سال آینده دارد که به زعم برخی کارشناسان با توجه به افزایش نرخ دلار این عدد چراغ ۴۰ یا ۵۰ را نیز روشن خواهد کرد،اعدادی که میتوانند نگرانی اقشار کم در آمد و فرودست را بیشتر نمایند. «خبرآنلاین» در گفت و گو با لطف الله سیاهکلی نماینده مجلس یازدهم به راهکار خروج از این وضعیت پرداخته است.
با فروکش کردن اعتراضات گویی مسئولان مشکلات مردم را که اغلب اقتصادی است فراموش کردهاند؟
واقعیت این است که تعدادی از اینها که آمدند اغتشاش کردند بیکار بودند و تعدادی نیز وضعیت مالی خوبی نداشتند و در صحبتهایی که بازجوها با این افراد داشتند چیز خاصی در نیامد. البته یک تعدادی هم وابستگی دارند و جاسوس و مزدورهستند که اینها در اقلیت هستند و شاید کمتر از ۲۰ درصد اینها افرادی باشند که چنین وابستگیهایی داشته باشند، اما برابر آمارها ۸۰ درصد اینها افراد ناراضی هستند، ناراضیانی که ما بهراحتی میتوانیم رضایت آنها را کسب کنیم. آنها از نظام اسلامی ناراضی نیستند، بلکه از شیوه مدیریت و شرایطی که ما در اقتصاد داریم ناراضی هستند. وقتی سالی ۴۰ یا ۵۰ درصد تورم داریم و درآمد مردم سالی ۱۰ درصد افزایش پیدا میکند، مردم چگونه میخواهند این ۴۰ درصد را جبران کنند.
به نظر میرسد نمایندگان مجلس هم آن وظیفه نظارتی درست و بایسته را بر عملکرد دولت ندارند و بخشی از این آشفتگی اقتصادی ناشی از این مسئله است؟
اینطور نیست، حرف ما را گوش نمیکنند. در کتابهای اقتصادی کشوری مثل آلمان که بعد از جنگ جهانی دوم دچار بحران اقتصادی شد نوشته یک فرغون پول میبردند و یک کیلو عدس میگرفتند و الان میبینیم این آلمانی که اینطور بوده شرایط اقتصادی بسیار خوبی دارد.
آنها چگونه توانستند اینگونه اقتصاد را اداره و به این سطح برسانند،رمز موفقیت این کشور چه بود؟
تولید، تنها کلید واژهای که کشور با آن درست میشود تولید است.
چگونه؟
ما زیاد شعار میدهیم و حرف تولید را میزنیم اما به آن عمل نمیکنیم. تولید یعنی هر کس که میخواهد سود بکند و دنیای خود را آباد کند باید به سمت آن برود. باید همه سرمایه گذاریها را به سمت تولید ببریم.
نمیشود با فرمان بگوییم همه به سمت تولید بروند، اقتصاد علم است؟
بله نمیشود ،مفهوم حرف من این است که آدمها وقتی به سمت تولید میروند که تولید بالاترین سود را نسبت به هر فعالیت دیگر در کشور بدهد.مسائل اقتصادی مسائل علمی است و نمیتوانیم فرمان صادر کنیم و نمیتوانیم قیمتها را با فرمان کنترل کنیم.
شما به اعتراضات اشاره داشتید، طبق پیش بینیها قدرت خرید مردم در سال آینده ۳۰ درصد کاهش پیدا خواهد کرد و عدهای معتقدند با روند فزونی نرخ دلار این عدد بالاتر هم خواهد بود . منظور من این است که فشار اقتصادی مسبب حضور افراد فرودست در اعتراضات نگردد؟
اجازه دهید من دو سه جمله بگویم و بعد به آنجا برسم، اگر در کشوری تولید بالاترین سود را بدهد همه آدمها پول خود را به سمت تولید خواهند برد. چرا در کشور ما پول به سمت تولید نمیرود و به سمت دلالی میرود و حتی بانکها کار تولید نمیکنند و دلالی میکنند.