تالاب دیّر نخیلو در مسیر جهانی شدن
امروز پرستوها و کاکلیها، لاکپشتها و دلفینهای در معرض خطر انقراض چشم امید به حفاظت از تالاب « دیّر نخیلو» دارند تا خانهای امن برای زیست داشته باشند؛ حالا اداره کل حفاظت محیط زیست استان بوشهر خبر از تلاشهایی میدهد که برای پیوستن این تالاب به کنوانسیون رامسر آغاز شده است. به گزارش ایرنا، جزیره ام الگرم و نخیلو تابستانها میزبان هلهله پرستوها، کاکلیها و سلیمهای تابستان گذرانی است که این جزایر را برای زادآوری برگزیدهاند، شمال شهرستان دیر اسفند تا خرداد ماه را میزبان لاکپشتهای پوزه عقابی است که در این منطقه مجال آسایشی برای تخم گذاری و رهیدن از خطر انقراض مییابند و محدوده دریایی این تالاب خانه دلفینهای گوژپشتی است که نسلشان در خطر قرار گرفته است.
علاوه بر این جزر و مد مداوم خلیج فارس در منطقه بردخون دیر، محمل رشد حدود ۳۰ هکتار جنگل حرای شگفت انگیز شده که آخرین پراکنش جنگلهای جزر و مدی طبیعی در استان بوشهر به شمار میروند و نقش پررنگی در پایداری اکوسیستم این منطقه دارند.
سه جزیر ه نخیلو، ام الگرم و مهتادون به همراه ۳۰ هکتار جنگلهای حرای طبیعی و محدودی دریایی آن را به نام تالاب «دیر نخیلو» میشناسیم؛ تالابی که ۲۱ هزار و ۳۰۴ هکتار مساحت دارد و تنوع بالای زیستی گیاهی و جانوری و میزبانی از گونههای آبزی و کنارآبزی در معرض خطر انقراض، جایگاه ویژهای به آن بخشیده و حفاظت ریزبینانه از آن را ضروری ساخته است.
دیر نخیلو؛ ایستاده در برابر چالشها
این اکوسیستم حساس که امروز مامن زادآوری گونههای در معرض خطر انقراض مانند لاکپشتهای پوزه عقابی و دلفینهای گوژ پشت و آوری چند صد پرنده تابستان گذران شده است، با چند چالش بزرگ روبرو است که رئیس اداره محیط زیست طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان بوشهر در گفتوگویی با ایرنا برشمرد. به گفته مهدی جمادی یکی از چالشهایی که حفاظت از این تالاب نیز مانند بیشتر مناطق تحت حفاظت کشور دارد، کمبود نیرو و تجهیزات محیط بانی است که برای گشتهای منظم باید تقویت شود.
آنطور که او میگوید: ورود عمومیبه جزایر تالاب دیر نخیلو به دلیل موقعیت حساسی که در زادآوری و جوجه آوری پرندگان و لاکپشتهای در معرض خطر انقراض دارد، ممنوع است اما گاهی صیادان بومیشبها در این جزیرهها اقامت میکنند. او در ادامه به خطراتی اشاره میکند که صید و صیادی میتواند در این منطقه برای تنوع زیستی تالاب بویژه در محدوده دریایی داشته باشد؛ جمادی میگوید: با توجه به اینکه در برخی زمانهای شرایط نامساعد جوی و طوفانی شدن دریا صیادان را ناگزیر به اسکان در این جزایر میکند، آموزش آنها موثرترین راهکار است و برگزاری این دورههای اموزشی آغاز شده و ادامه دارد.
رئیس اداره محیط زیست طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان بوشهر خشکسالی را مهمترین چالش طبیعی این محدوده تالابی عنوان میکند و البته معتقد است که در زمان حاضر این مساله تهدیدی جدی برای دیر نخیلو به حساب نمیآید چرا که این منطقه از نظر مواد غذایی چنان غنی است که میتواند نیاز گونههای آبزی و پرندگان خود را تامین کند و به همین سبب است که این گونهها اینجا را برای جوجهآوری خود بر میگزینند.