دوشنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۲

تاریخچه دیدارهای ایران و ازبکستان

محمد حسین یزدی
در دیدارهایی که تا به حال ایران و ازبکستان با هم داشته اند تا کنون ازبک‌ها هیچوقت نتوانسته‌اند در خانه خود برابر ایران پیروز شوند.
اولین رویارویی دو تیم در بازی‌های آسیایی 1998 تایلند بود که تیم ایران با چهار گل ازبکستان را پشت سر گذاشت و در دومین بازی که درجام ملت‌های آسیا در سال 2007 میلادی در مالزی برگزار شد، تیم ایران با نتیجه دو بر یک از سد حریف خود گذشت. البته ازبک‌ها در سال‌های اخیر با سرمایه گذاری فراوان پیشرفت قابل توجهی را در قاره کهن داشته اند به طوریکه دو تیم پاختاکور و بنیادکار این کشور از مدعیان اصلی کسب عنوان قهرمانی لیک قهرمانان باشگاه‌های آسیا بوده‌اند.
تیم ملی فوتبال ایران در دومین دیدار خود در انتخابی جام جهانی ۲۰۲۶ باید در ورزشگاه پاختاکور به مصاف ازبکستان برود. ایران و ازبکستان در راه جام جهانی با تیم‌های هنگ‌کنگ و ترکمنستان هم‌گروه هستند که هر دو در بازی اول برابر ایران و ازبکستان شکست خوردند.
این سیزدهمین تقابل تاریخ این دو تیم است و هشتمین دیداری است که قرار است در ازبکستان میزبانی شود. در ۱۲ تقابل قبلی، یوزها توانسته‌اند ۱۰ بار پیروز از میدان خارج شوند و یک بار هم ازبکستان برنده میدان بوده است. تنها تساوی دو تیم هم مربوط به بازی دوستانه سال ۱۳۸۸ در ورزشگاه پاختاکور است.
در حقیقت دیدار در مقابل ازبکستان کمی از معیار اصلی تیم ایران مشخص خواهد شد. چون هم این دیدار در خارج از خانه است و هم ازبکستان به مراتب تیم قدرتمندتری نسب به هنگ کنگ به شمار می‌رود. نحوه بازی ایران نشان می‌دهد که تیم ملی در خط دفاع بسیار بی برنامه است، ما از این مرحله صعود کنیم در مرحله بعدی و در مقابل تیم‌های بزرگ‌تر آسیا مانند ژاپن، کره جنوبی، استرالیا و حتی عربستان به مشکل خواهیم خورد. البته در فوتبال نمی‌توان چیزی را پیش بینی کرد اما با توجه به ساختار بازی ایران در دیدارهای اخیر و به خصوص مقابل هنگ کنگ باید نگران این موضوع باشیم.
ازبکستان در ۷ بازی اخیر خود برابر ایران تنها یک بار توانسته دروازه دومین تیم آسیا را باز کند و در همین فاصله زمانی نیز همواره دروازه‌اش برابر ایران باز شده است. پرگل‌ترین بازی و قاطع‌ترین پیروزی در تقابل دو تیم به سال ۱۹۹۸ و بازی‌های آسیایی برمی‌گردد که شاگردان منصور پورحیدری با هت‌تریک علی دایی و تک گل علی موسوی، ازبکستان را شکست دادند و در نهایت هم قهرمان بازی‌های آسیایی آن سال شدند.
پیروزی در این دیدار می‌تواند هشتمین برد متوالی ایران برابر میزبانش باشد و البته این تقابل‌ها نشان داده بازی‌های دو تیم همواره کم گل بوده است. ۱۹ گل در ۱۲ بازی و میانگین ۱.۵۸ گل در هر بازی نشان می‌دهد که نقابل‌های دو تیم همواره پرگل از آب در نمی‌آمده است.
تنها باخت یوزها در مصاف با حریف نام آشنای خود به مقدماتی جام جهانی ۲۰۱۴ برمی‌گردد؛ جایی که شاگردان کارلوس کی‌روش در ورزشگاه آزادی میزبان ازبکستان بودند و با تک گل باکایف شکست خوردند. بعد از آن دیدار دعوای بزرگ کی‌روش و رحمتی به وجود آمد و به خداحافظی دروازه‌بان تیم‌ملی از بازی‌های ملی ختم شد. البته آن دیدار حاشیه‌هایی هم داشت به طوری که گل سالم ایران را داور به اشتباه آفساید گرفت تا همه چیز برای کسب ۳ امتیاز توسط ازبک‌ها فراهم باشد.
در تقابل‌های دو تیم ۹ بازیکن موفق به گلزنی شدند که سردار آزمون و علی دایی با به ثمر رساندن ۳ گل، بهترین گلزنان این تقابل هستند. مهدی ترابی، سیدجلال حسینی و مهدی طارمی ۲ گل به ثمر رسانده‌اند و روزبه چشمی، محمدرضا خلعتبری، جواد کاظمیان و علی موسوی نیز دیگر گلزنان ایرانی این تقابل بوده‌اند. همچنین اولگیبک باکایوف و الدر شاهمرادوف ازبک‌هایی هستند که توانسته‌اند دروازه ایران را باز کنند و یک بار هم رحمان رضایی به اشتباه دروازه خودی را به سود ازبکستان باز کرده است.
در ۱۲ بازی قبلی، ۱۶ گل سهم ایران و ۳ گل نیز سهم ازبکستان بوده است. در بازی‌های برگزار شده در ازبکستان ۶ برد و یک مساوی سهم ایران بوده و ازبک‌ها تاکنون نتوانسته‌اند در خانه برابر ایران پیروز شوند. همچنین این چهارمین بار است که دو تیم در انتخابی جام جهانی به مصاف هم می‌روند که ۳ پیروزی سهم ایران و یک پیروزی هم سهم ازبک‌ها بوده است. این چهارمین بار است که دو تیم در ورزشگاه پاختاکور به مصاف هم می‌روند؛ در سه بازی قبلی، ۲ پیروزی سهم ایران بوده و تنها تساوی تقابل‌های دو تیم هم در این ورزشگاه حاصل شده است.