گروه دیپلماسی - علی ودایع: نخستین نشست سخنگوی وزارت امورخارجه در سال 1403 با محوریت عملیات «وعده صادق» برگزار شد. «ناصر کنعانی» تصریح کرد: ایران به دنبال توسعه تنش در منطقه نیست و پایبند به موازین و قوانین بینالمللی است و برای ایحاد بازدارندگی و تنبیه هر متجاوزی همواره عمل خواهد کرد. اقدام ایران ضروری و متناسب بود و اهداف نظامی را هدف قرار داد.باتوجه به عدم اقدام از سوی شورای امنیت و رفتاری غیرمسئولانه از سوی آمریکا و برخی کشورهای اروپایی در ایجاد بازدارندگی در برابر رژیم صهیونیستی، جمهوری اسلامی ایران با استفاده از حقوق ذاتی خود در قالب دفاع مشروع و منطبق بر قوانین بینالمللی عمل کرد. انتظار میرود دیگران و از جمله آمریکا واکنش منطقی و مسؤولانه ایران را مورد توجه قرار دهند و بجای الفاظ و مواضع غیرمنطقی، قدردان اقدام ایران در راستای حفط ثبات و امنیت منطقهای باشند.
سخنگوی وزارت امورخارجه تصریح کرد: اینکه موضع آمریکاییها چیست و چه تحلیلی میتوان از مواضع دیپلماتیک آنها داشته باشیم زودهنگام است، اما باید گفت که جمهوری اسلامی ایران قدرتی امنیت آفرین است و اقدام ایران در حمله به برخی مقرهای نظامی رژیم صهیونیستی در راستای اعمال حق ذاتی دفاع مشروع ذیل ماده منشور ۵۱ ملل متحد و در پاسخ به تجاوزات مکرر رژیم صهیونیستی به ویژه تجاوز اخیر آنها علیه مقر دیپلماتیک ایران در دمشق صورت گرفت.
وی گفت: دستگاه دیپلماسی و نیروهای مسلح ایران در رخداد اخیر و در واکنش مشروع نسبت به اقدام تجاوزگرانه رژیم صهیونیستی به روشی کاملا حرفهای و منطقی و مسؤولانه عمل کردند، ما هشدارهای لازم را قبل از اقدام نظامی داده بودیم و پس از اتمام حجت دیپلماتیک، مقتدارانه وارد عمل شدیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: کشورهای اروپایی باید توجه داشته باشند که اقدام ایران کاملا مشروع و منطقی بوده و بجای مواضع غیر منطقی باید قدردان اقدام ایران در راستای ایجاد صلح و امنیت منطقهای باشند و باید خودشان را بازخواست کنند و به افکارعمومی جهان پاسخگو باشند که در برابر هفت ماه تجاوزات رژیم صهیونیستی چه اقدامی انجام دادند. عاقلاتهترین کاری که این دولتها میتوانند انجام دهند این است که در کنار کشورهایی که نقشی سازنده در ایجاد صلح و امنیت انجام میدهند، قرار بگیرند.
تعهد ایران به آزادی کشتیرانی در تنگه هرمز مبتنی بر قوانین بینالمللی
این دیپلمات ارشد جمهوری در رابطه با توقیف کشتی تجاری اسرائیل گفت: جمهوری اسلامی ایران متعهد همیشگی به آزادی کشتیرانی در تنگه هرمز مبتنی بر قوانین و مقررات بینالمللی بوده و همیشه در این چارچوب عمل کرده است. بر اساس اطلاعاتی که دارم تعلق کشتی توقیف شده به رژیم صهیونسیتی محرز است.باتوجه به نقض مقررات بینالمللی کشتیرانی از سوی کشتی مورد نظر و عدم پاسخ مناسب به مسئولان ایران این کشتی توقیف شد و برحسب ضرورت از سوی مراجع ذی صلاح جزئیات بیشتری در اختیار قرار خواهد گرفت.
کنعانی بیان کرد: اقدام مشروع و قانونی ایران علیه اقدام تحریک آمیز، جسورانه و ناقض قوانین بینالمللی رژیم صهیونیستی علیه کنسولگری ایران در دمشق و به منظور تنبیه متجاوز صورت گرفت و انتظار این است که این اقدام ایران مورد تایید جامعه جهانی قرار گیرد.
سیاسی کاری گروسی
در پرونده اتمی ایران
سخنگوی وزارت امورخارجه در رابطه با مواضع اخیر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: اخیرا مصاحبههای آقای گروسی زیاد شده و رگههای سیاسی بودن بیشاز رگههای تخصصی و حرفهای شده است و این کمکی به وی و آژانس نمیکند و انتظار میرود که آقای گروسی متعهدانه و حرفهای و در چارچوب وظایف ذاتی خودش عمل کند. من اطلاعی در خصوص سفر گروسی به تهران ندارم. سازمان انرژی اتمی به عنوان سازمان ذیربط در جریان است. در چارچوب ارتباطات مستمری که وجود دارد در بازه زمانی که اقتضا کند سفر گروسی هم میتواند به تهران انجام شود.
رد و بدل شدن پیام بین تهران و واشنگتن
سخنگوی وزارت امور خارجه بیان داشت: پیامهایی که در بازه زمانی اخیر میان ایران و آمریکا رد و بدل شد در خصوص اقدام جسورانه رژیم صهیونیستی علیه کنسولگری ابران در دمشق بود و انتظار میرفت که آمریکا در راستای قوانین بینالمللی و کنوانسیونهای وین این اقدام را محکوم کند، ولی آنها از این امر اجتناب کردند و مانع از صدور بیانیه شورای امنیت در محکوم کردن این اقدام رژیم صهیونیستی شد و ما اعلام کردیم که آمریکا در این رابطه مسئول است.
کنعانی افزود: معتقدیم اگر چراغ سبز آمریکا نبود رژیم صهیونسیتی جرات اقدامی علیه کنسولگری کشورمان در دمشق را نداشت. بنابراین آمریکا در این موضوع مسئول است. پس از اعلام تصمیم ایران به طرفهای بینالمللی دولت آمریکا جدی تر وارد شد تا مانع از اقدام مشروع ایران شود.
وی گفت: یا باید آمریکا مسئولیت خودش را در این ارتباط مشخص میکرد یا باید اقدامی بازدارنده در برابر رژیم صهیونیستی انجام میداد. بنابراین تبادل پیامها در این بازه زمانی میان دو طرف در این ارتباط بود.
هشدار درباره وضع تحریم جدید
سخنگوی وزارت امور خارجه عنوان کرد: توصیه ما به همه حامیان رژیم صهیونیستی این است که قدردان ارزش اقدام مسئولانه و متناسب ایران باشند و به جای انتخاب الفاظ نامناسب در ارتباط با ایران رژیم غاصب را از شرارت بیشتر که تبعات و آثار غیر قابل محاسبه آن بیش از همه برای همین رژیم خواهد بود بر حذر بدارند.
کنعانی درباره اقدام برخی دولتهای غربی در خصوص توافق هستهای با ایران و قصد تحریم ایران گفت: رویکرد آنان مسئولانه نبوده و به ایران بدهی دارند. اما در خصوص هرگونه تحریم جدید اگر قصدی داشته باشند سازنده نخواهد بود و کمک به روابط دوجانبه نخواهد کرد. ایران در موضوع هستهای مسئولانه عمل کرده و تعهدات خودش را مبتنی بر توافق هستهای و پادمان ادامه خواهد داد. در ارتباط با سیاستهای اقتصادی اروپا، ایران مایل به ارتقا روابط بر اساس احترام منقابل و منافع مشترک است.
ماجرای احضار سفیر ایران در اردن
کنعانی گفت: احضار کاردار ایران در اردن در واکنش با خبرهایی بود که در برخی از رسانههای ایران در ارتباط با اردن صورت گرفته است و نقش اردن در رهگیری برخی از پرتابهای ایران به سمت اراضی اشغالی بوده است. سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: این یک موضوع نظامی است و مراجع نظامی در این مورد اظهارنظر خواهند کرد و تا الان هیچ گونه اطلاعی را بنده دریافت نکردم. جمهوری اسلامی ایران نسبت به حفظ و ثباط منطقهای کاملا حرفهای عمل کرده است.
وی افزود: اردن از جمله کشورهایی است که در طول سالیان متمادی از ناحیه اقدامات جنایت آمیز متاثر بوده است. شایسته است که اقدام مشروع ایران در تنبیه متجاوز مورد تایید و حمایت کشورها از جمله کشورهای منطقه ای و کشورهای عربی و اسلامی قرار گیرد.
کنعانی بیان داشت: روابط ما با اردن، روابط دوستانه است و گفت و گوهایی بین وزرای دو کشور طی ماههای گذشته در خصوص نحوه مقابله با جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه و پایان به نسل کشی صهیونستها در فلسطین وجود داشته است.