چهارشنبه ۲۹ فروردين ۱۴۰۳
بلومبرگ به واشنگتن هشدار داد

تهدید نتانیاهو برای منافع راهبردی آمریکا

گروه دیپلماسی - سعید تهرانی: «بلومبرگ» در مقاله‌ای با اشاره به جنگ تمام عیار اسرائیل علیه غزه و حمله این رژیم به کنسولگری ایران در دمشق، بر لزوم نقش آفرینی فعال جو بایدن، رییس‌جمهوری آمریکا در منطقه تاکید کرد و نوشت: «بایدن باید با مهار اسرائیل از گسترش جنگ در خاورمیانه جلوگیری کند. آندریاس کلوت، ستون‌نویس بلومبرگ، در مقاله‌ای با اشاره به پاسخ تنبیهی ایران علیه اسرائیل (که در واکنش به حمله گستاخانه این رژیم به کنسولگری ایران در دمشق صورت گرفت) نوشت: اکنون جلوگیری از گسترش مراحل احتمالی بعدی تنش در خاورمیانه و حتی جهان بر عهده جو بایدن، ‌رییس جمهوری ایالات متحده است.
این گزارش با اشاره به اهداف متضاد در منطقه خاورمیانه افزود: «بایدن در عین حال که حمایت خود را از اسرائیل نشان می‌دهد، ‌موظف است مرگ و رنج غیرنظامیان در غزه را به حداقل برساند، ‌هدفی که تاکنون در آن ناکام مانده است. او همچنین باید از تبدیل شدن تنش‌ها به یک جنگ منطقه‌ای یا حتی جهانی جلوگیری کند، چشم‌اندازی رسین به آن غیرممکن نیست.»
کلوت در ادامه به دردسرهایی که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی در سطح خاورمیانه ایجاد کرده پرداخت و نوشت: «او بدون اطلاع بایدن، هواپیماهای جنگی را برای انهدام بخشی از ساختمان دیپلماتیک ایران در سوریه فرستاد و چند فرمانده ارشد ایرانی را هدف قرار داد. حمله (رژیم) اسرائیل به کنسولگری ایران، کنوانسیون وین در مورد روابط دیپلماتیک را نقض کرده است.»
بلومبرگ با اشاره به ویژگی‌های پاسخ تنبیهی ایران علیه اسرائیل که در سطح وسیعی از خاک ایران صورت گرفت، نتیجه نهایی این اقدام را همانگونه که مورد نظر تهران بود، ‌محدود توصیف کرد.
هیئت ایرانی در سازمان ملل متحد با استناد به منشور این سازمان، در توئیتی نوشت: «مسئله را می‌توان پایان یافته تلقی کرد». ایرانی‌ها به آمریکا هشدار دادند که از هرگونه مداخله در این زمینه دوری کند.
این کارشناس حوزه دیپلماسی، امنیت ملی و ژئوپلیتیک ایالات متحده در ادامه تحلیل خود نوشت: نتانیاهو و شرکای ائتلاف راست افراطی او ممکن است اکنون وسوسه شوند اوضاع را بیشتر متشنج کنند. وی پیش از پاسخ تنبیهی ایران، ادعا کرده بود که اسرائیل هر ضربه ای را در خاک خود با حمله به خاک ایران پاسخ خواهد داد. این در حالی است که این امر به نوبه خود ایران را وادار به واکنش خواهد کرد.
نویسنده بر لزوم مقابله آمریکا با تنش آفرینی اسرائیل و ماجراجویی‌های خطرناک نتانیاهو در خاورمیانه تاکید کرد و نوشت: بایدن باید از (وقوع) بدترین (سناریوها) جلوگیری کند. او باید نتانیاهو را در مقابل ایران مهار کند.
انتظار آمریکا از پاسخ اسرائیل
درهمین حال، یک رسانه آمریکایی در گزارشی مطرح کرد که آمریکا بر اساس ارزیابی مکالمات مقامات این کشور و رژیم صهیونیستی پیش از عملیات «وعده صادق» ایران، انتظار دارد که پاسخ احتمالی رژیم صهیونیستی به ایران محدود باشد.
شبکه آمریکایی ان‌بی‌سی در این باره گزارش داد که چهار مقام آمریکایی به شبکه ان‌بی‌سی گفتند مقامات این کشور انتظار دارند که گستره پاسخ رژیم صهیونیستی به حمله روز شنبه ایران به اهدافی در اراضی اشغالی، محدود و احتمالا شامل حمله علیه نیروهای نظامی و «نیروهای نیابتی تحت حمایت ایران» در خارج از ایران باشد. این ارزیابی بر اساس مکالمات بین مقامات ایالات متحده و مقامات اسرائیلی قبل از شلیک بیش از ۳۰۰ پهپاد و موشک از سوی ایران در شنبه شب اتفاق افتاد.
در حالی که اسرائیل هفته گذشته برای حمله احتمالی ایران آماده می‌شد، مقامات اسرائیلی به ایالات متحده در مورد گزینه‌های پاسخ احتمالی، خبر دادند.
تذکر نرم به تل آویو
روزنامه فایننشال تایمزهم با اشاره به عملیات «وعده صادق» ایران علیه رژیم صهیونیستی آمده است که حمله موشکی و پهپادی ایران به اراضی اشغالی نقطه عطفی خطرناک را در خصومت‌های ایجاد شد در منطقه در نتیجه جنگ غزه ایجاد کرده است. این حمله دهه‌ها جنگ در سایه میان جمهوری اسلامی ایران و اسراییل را به طور کامل علنی کرد. در این مطلب اشاره شده است که هم رژیم صهیونیستی و هم ایران، حالا، با وجود گسترش خطرناک تنش‌ها به دنبال احیای بازدارندگی خود هستند و هر دو آن‌ها باید متقاعد به خودداری از گسترش تنش‌ها شوند.
در یادداشت فایننشال تایمز آمده است: ایران نشان داده است که به دنبال گسترش بیشتر تنش‌ها نیست. شرکای غربی اسراییل نیز به رهبری آمریکا، ضمن تلاش برای هماهنگ‌ کردن پاسخی دیپلماتیک، سعی می‌کنند آن را متقاعد کنند که پاسخ ندهد و وارد خطرات جنگی تمام‌عیار با ایران نشود. اسراییل باید به این خواسته‌ها توجه کند.
در هفته‌های اخیر، در میان گسترش ویرانی‌ها در غزه، اسراییل با وجود افزایش انتقادات «جو بایدن» رییس جمهور آمریکا از اقدامات جنگی آن، بیش از پیش منزوی شد. اما درسی که اسراییل می‌تواند بگیرد این است که وقتی با تهدیداتی مواجه می‌شود، متحدانش به کمک آن می‌آیند. در واقع، امنیت اسراییل به حمایت غرب و موافقت همسایگان عربی آن بستگی دارد که نگرانی‌های مشابهی درباره تهدیدهای ناشی از ایران و اسلام‌گرایی افراطی دارند. «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی چند ماه متحدان خود را با نادیده گرفتن بیشتر توصیه‌های آن‌ها خشمگین کرد، حتی وقتی درباره پیامدهای خطرناک اقدامات او هشدار دادند. اکنون زمان آن رسیده است که تل‌آویو حمایت دوستانش را پذیرا شود، امور را بسنجد و شتابزده وارد جنگی بزرگ‌تر نشود. در بخش پایانی این مطلب با اشاره به پیامدهای پاسخ نظامی احتمالی رژیم صهیونیستی به عملیات ایران آمده است: کابینه جنگ اسراییل در حال بررسی گزینه‌های خود است. عوامل افراط‌گراتر در دولت نتانیاهو پیشنهاد پاسخ ندادن به حمله ایران و پایان یافتن جنگ غزه را رد می‌کنند. اما بدون به پایان رسیدن جنگ غزه که ضمن آسیب جدی به حماس، تلفات زیادی میان غیرنظامیان و فجایع انسانی زیادی به بارآورده است، امنیت و ائتلاف‌هایی که اسراییل به آن نیاز دارد، شکل نمی‌گیرد. اسراییل با انتخاب سختی روبه‌رو است. باید به متحدان خود گوش بدهد.