چهارشنبه ۵ ارديبهشت ۱۴۰۳
پولیتیکو بررسی کرد

ناکامی استراتژی بایدن در آفریقا

پولیتیکو در مطلبی با اشاره به روی گرداندن بسیاری از کشورهای آفریقایی از آمریکا و به ویژه نیجر، و گسترش روابط آنها با روسیه، به دلایل شکست راهبرد رئیس جمهوری ایالات متحده در این زمینه پرداخته است.
به نظر می‌رسد مقام‌های آمریکایی دریافته‌اند که راهبرد آنها برای فشار بر نیجر و سایر کشورهای آفریقایی جنگ زده برای قطع ارتباط با مسکو دیگر کارساز نیست.
به گفته ۲ مقام آگاه آمریکایی، فروپاشی اخیر در روابط با نیجر پس از ورود جنگنده‌های روسی و احتمال عقب نشینی نیروهای آمریکایی، باعث شده تا دولت جو بایدن درباره رویکرد خود برای حفظ متحدانش در مناطق ناآرام آفریقا فرضیات دیگری را در پیش گیرد.
این نشریه می‌افزاید: در حال حاضر کشورهای سراسر قاره آفریقا، از جمله چاد، جمهوری آفریقای مرکزی، مالی و لیبی ارتباط خود را با روسیه به ویژه در حوزه امنیت گسترش داده‌اند. به گفته یکی از مقام‌های واشنگتن، جنگنده‌های شبه نظامی روس وارد نیجر شده و همین امر آمریکا را مجبور کرده تا برنامه خروج یک هزار و ۱۰۰ تن از کارکنان نظامی خود را از این کشور در چند ماه آینده در نظر بگیرد. مقام‌های آمریکایی مدعی هستند که یکی از عمده نگرانی‌های آنها برای خروج از نیجر، از دست دادن پایگاه نظامی مهم در این کشور است که از آن برای مبارزه با داعش استفاده می‌شد. کامرون‌هادسون افسر اطلاعاتی سابق آفریقا در سازمان سیا گفت: «وقتی همه کشورهای آفریقایی (که شاهد کودتا بودند) فرانسوی‌ها را بیرون کردند، ما سعی کردیم با ایجاد صلح بتوانیم حضور خود را در آنجا حفظ کنیم. اما همه این راه حل‌ها جواب نمی‌دهد. ما الان خارج و روسیه اکنون وارد شده است». نکته دیگر قابل تامل از نظر نویسنده این مطلب آن است که مطابق قانون آمریکا، دولت اجازه تامین بودجه دولت‌های کودتا، از جمله نیجر را ندارد. با این وجود مقام‌های ایالات متحده تلاش کرده اند تا زمانی که دوباره بتوانند حمایت‌های مالی و نظامی ارائه دهند، روابط دیپلماتیک خود را با این کشورها که بسیاری از آنها دارای منابع طبیعی گسترده‌ای هستند، حفظ کنند.
در این میان، رهبران آفریقایی نیز اگرچه اعلام کرده اند که خواهان حفظ روابط دیپلماتیک با واشنگتن هستند، اما پیشنهاد آنها را برای قبول دموکراسی به طور کامل نپذیرفته‌اند. برخی از رهبران آفریقایی از مداخله روسیه استقبال کرده و می‌گویند مسکو می‌تواند برخلاف واشنگتن کمک‌های امنیتی فوری را ارائه دهد. اما برخی دیگر حتی خواسته‌های آمریکا برای اصلاحات را پس زده و تاکید می‌کنند که غرب حق ندارد در مورد دموکراسی در آفریقا سخنرانی کند، آن هم وقتی که چالش‌های مشابهی را با متحدان دیگر خود در سایر نقاط جهان دارد.
از همین رو مقام‌های آمریکایی در تلاش برای یافتن راهی با هدف حفظ اتحادهای دیرینه در کشورهای آفریقایی دارای منابع طبیعی قابل توجه هستند.
یکی از مسئولان پنتاگون گفت: «مقام‌های آمریکایی به طور فزاینده‌ای بر این باورند که خروج کامل از کشورهایی که در حوزه دموکراسی با چالش‌هایی روبرو هستند، ممکن است عاقلانه نباشد.