توافقنامه همکاری میان سازمان فضایی ایران و سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح با موضوع استفاده از دادههای ماهواره خیام برای تولید محصولات ارتوفتو و نقشههای پایه بهروز شده امضا شد.
به گزارش ایسنا؛ صبح روز چهارشنبه با حضور دکتر حسن سالاریه، معاون وزیر و رئیس سازمان فضایی ایران و امیر مجید فخری، معاون وزیر و رئیس سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح و مدیران دو مجموعه، توافقنامه همکاری در خصوص استفاده از دادههای ماهواره «خیام» برای تولید، ذخیرهسازی و ارائه تصاویر ارتوفتو و نقشههای پایه بهروز شده امضا شد.
در این جلسه دکتر حسن سالاریه؛ رئیس سازمان فضایی ایران، سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح را یکی از مهمترین مجموعههای تخصصی و دارای زیرساختهای لازم برای تهیه نقشههای پوششی کشور دانست که همکاری مشترک و نزدیکی با سازمان فضایی ایران در حوزه توسعه کاربردهای دادههای ماهوارهای دارد و افزود: دادههای ماهواره «خیام» یک داده ارزشمند ملی است و با ایجاد ارزش افزوده بر روی این دادهها میتوان بخش مهمی از نیازهای کشور در زمینه نقشههای پوششی و مورد نیاز کاربران را مرتفع کرد.
سالاریه با اشاره به اهمیت همکاری مشترک میان سازمان فضایی ایران و سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح، خاطرنشان کرد: این همکاری مشترک میان سازمان فضایی و پژوهشگاه فضایی و سازمان جغرافیایی میتواند سرمنشأ ارائه خدمات کاربردی و تاثیرگذار در کشور باشد و سازمان فضایی ایران آمادگی کامل دارد برای توسعه خدمات و کاربردهای دادههای ماهوارهای و کمک به رفع نیازهای کشور در حوزههای مختلف همکاری کند. به نقل از روابط عمومی سازمان فضایی ایران، همچنین در این نشست رئیس سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح با اشاره به همکاریهای درخشان دو مجموعه در گذشته، افزود: وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در هر سه رکن فناوری فضایی یعنی ساخت پرتابگر، ماهواره و دریافت، پردازش و بهرهبرداری از دادههای ماهوارهای دارای زیرساخت و برنامه است و کل زنجیره ارزش در صنعت فضایی را حمایت و پشتیبانی میکند. وی افزود: این موافقتنامه برای بهرهبرداری از تصاویر ماهوارهای «خیام» مبادله میشود و طبق مفاد آن سازمان جغرافیایی تصاویر ماهوارهای «خیام» را پردازش میکند و محصولات متنوعی برای کاربردهای مختلف از جمله مدیریت بحران، محیط زیست، کشاورزی، عمرانی و ... را تولید میکند و در اختیار کاربران در دولت و بخش خصوصی قرار خواهد داد.
معاون وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح این همکاری را باعث ارتقاء دو مجموعه دانست و افزود: با همکاری و رویکرد سازندهای که میان دو مجموعه شکل گرفته است، با یک برنامه راهبردی و مستمر، تلاش خواهیم کرد کمکهای مؤثری به بخشهای مختلف کشور داشته باشیم.
بنا بر این گزارش، طی این توافقنامه از تصاویر ماهواره «خیام» برای تولید محصول ارتوفتوی کل کشور و بهنگامسازی نقشههای ۱:۲۵۰۰۰ استفاده خواهد شد و در اختیار کاربران قرار خواهد گرفت.
ماهواره «چمران۱»هم اکنون آماده انجام ماموریت مانور مداری است
مدیر گروه ساخت ماهواره «چمران۱»، با تاکید بر اینکه این ماهواره با جذب توان حداکثری آماده اجرای مانورهای مداری در طول عمر خود خواهد بود، گفت:در گذر بعدی مد نظر داریم عملکرد افزونگیهای ماهواره را مورد بررسی قرار دهیم.
به گزارش روابط عمومی سازمان فضایی ایران، محرم غیاثوند، ضمن تشریح آخرین وضعیت ماهواره «چمران ۱» گفت: پس از پرتاب موفق این ماهواره با ماهواره بر قائم ۱۰۰ در ۲۴ شهریور ماه، خوشبختانه مرکز کنترل ماموریت، با استفاده از ۳ سامانه زمینی در مناطق جغرافیایی مختلف کشور توانست از همان لحظات اولیه جدایش و تزریق ماهواره در مدار با ماهواره ارتباط برقرار کند و دادههای ماهواره را دریافت و فرامین لازم را ارسال کند. بر مبنای طراحی از پیش تعیین شده، ابتدا زیر سامانههای اصلی ماهواره شامل مدیریت زمان و انرژی، رایانه مرکزی، مخابرات، تعیین و کنترل وضعیت، موقعیت یابی و زیر سامانه پیشرانش تحت ارزیابی و تحلیل داده قرار گرفت.
وی افزود: پس از اطمینان از عملکرد صحیح زیرسامانههای اصلی ماهواره، اجرای الگوریتمهای دینامیک پرواز شامل موقعیت یابی، تعیین و کنترل وضعیت در دستور کار قرار گرفت و خوشبختانه حالتهای مختلف چرخش زدایی ماهواره، نشانه روی به سمت زمین و چرخش در حالت کنترل یا اسپین مود به درستی اجرا شد و در حال حاضر به صورت نشانه روی به سمت زمین و در حالت اسپین مود، آماده اجرای مانور مداری است.
غیاثوند خاطر نشان کرد: در این حال ارزیابی زیرسامانههای جایگزین یا افزونگیها در دستور کار گروه کنترل ماموریت قرار دارد.
با توجه به اینکه درحال حاضر زاویه نوردهی خورشید در وضعیت حداقلی قرار دارد، ماهواره در حالت ایمن قرار گرفته است. به این معنی که زیر سامانههای غیر حضوری خاموش شده و زیر سامانههای اصلی فعال هستند تا ماهواره بتواند جذب توان حداکثری داشته باشد و امیدواریم در آینده نزدیک ماهواره با جذب توان حداکثری آماده اجرای مانورهای مداری در طول عمر خود باشد.