قطع درختان در تهران در مناطق مختلف مدتی است که صدای پایتختنشینان را به گوش همه رسانده اما هنوز یکی از مسوولان شهری پاسخی درست به سوالات پرتکرار شهروندان درباره علت قطع این همه درخت ندادهاند، شهری که با درختان تنومند و استوار از گذشته به تنههایی بریده از این درختها تَن داده است.
به گزارش ایرنا، قطع درختان در خیابان ولیعصر، بوستانهایی همچون چیتگر، قیطریه، لاله و سرخهحصار، قطع درختان حتی به دانشگاههای تهران هم رسید اما کسی نیست که علت آن به این شدت و حدت را پاسخگو باشد، درختانی که اکسیژن شهر را تامین میکنند و با وجود آنان بخشی از آلودگی هوای پایتخت هم به نسبت بهتر خواهد شد، باید دید که چه اتفاقاتی در پشت پرده قطع درختان پایتخت وجود دارد.
پایتختنشینان با وجود اینکه بارها و بارها موضوع قطع درختان در خیابانهای مختلف را مطرح کرده و رسانههای مختلف نیز به این موضوع پرداختهاند اما هنوز مدیریت شهری این موضوع را تایید نکرده بطوریکه علیرضا زاکانی شهردار تهران برای چندین بار متوالی اتهامات وارده درباره قطع درختان بوستانهای پایتخت را رده کرده و گفته است: قطع درخت دروغ است و هیچ درختی در این دوره مدیریت شهری (دوره ششم) قطع نشده است.
وی حتی اظهار کرد که گفتهاند درختان پارک قیطریه قطع شده است که آن هم دروغ بود، گفتند درختان بوستان لاله قطع شده که این هم دروغ بزرگتری بود، قطع درختی در تهران صورت نگرفته در حالیکه قطع درختان خیابان ولیعصر که در سال ۹۷ توسط دوره پیشین مدیریت شهری انجام شده بود را پای بنده نوشتند، خبرنگاران باید با مستندات حرف بزنند، انصاف داشته باشند در غیر این صورت بگویند که ما چنین اقدامی نکردهایم.
اگر بگوییم که هر یک از ما در این کلانشهر بزرگ، در یکسال اخیر حداقل چند بار این اظهارات را که ما درختی قطع نکردهایم و قطع درختان کار شهرداری نبوده است از زبان شهردار و دیگر مقامات مدیریت شهری تهران شنیدهایم، بی راه نگفتهایم.
مدتهاست که شایعه قطع درختان توسط مدیریت شهری پذیرفته نمیشود اما همه شاهد هستیم که هر روز در یک بوستان یا خیابانی در تهران درختانی تنومند و با عمر چندین ساله قطع میشود اینکه چرا شهرداری این موضوع را نمیپذیرد خود جای سوال است.
موضوع پرچالش قطع درختان همچون آتش زیر خاکستری است که هر از گاهی با جرقهای شعلهور شده و قصد دارد شهری را بسوزاند.
پر اهمیت بودن مساله حفظ درختان سبز به عنوان اکسیژن شهر این سوال را در ذهن مردم مطرح میکند که چرا گوشی در شهر برای شنیدن حقایق وجود ندارد؟ به راستی آیا دردی بدتر از قطع درختان در تهران نیست؟ آیا شهر تهران که آسیبهای اجتماعی فراوان و مشکلاتی همچون ترافیک، هوای آلوده، معتادان متجاهر، کودکان کار و بیخانمان و هزار و یک مشکل دیگر ندارد که همه به قطع درختان گروه خورده است؟
با همه واگویههایی که ماههاست در میان تهرانیها و مدیریت شهری در پاسخ به سوالی ساده برای علت قطع درختان در این کلانشهر در جریان است؛ به درستی مشخص نیست چه کسی باید پاسخگو باشد؟ مردم فقط میخواهند بدانند که مقصر اصلی قطع درختان کیست و چرا این پرونده برای همیشه بسته نمیشود؟ سوال مهمتر آنکه چرا پاسخهای صریح و شفاف شهردار تهران با وجود تکرارهای مکرر او در محافل و پرسشهای بیشمار نظریهپردازان در باور تهرانیها نمیگنجد؟
راستیآزمایی و شفاف شدن بیشتر موضوع درباره اینکه چرا، چگونه و توسط چه کسانی درختان در تهران قطع میشود در گفت وگو با رییس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران پیگیری شده است.
رییس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران در گفت وگو با خبرنگار ایرنا در پاسخ به این سوال که آیا اظهارت شهرداری تهران در قطع نکردن درختان در بوستانها پذیرفته است؟ گفت: هیچ فردی تعمدی مبادرت به چنین کاری نمیکند مگر آنکه درختی دچار خشکی یا آفتی شده باشد، شهرداری تهران در سه سال اخیر مبادرت به کاشت سه میلیون اصله درخت در شهر و کمربندی کرده است.
مهدی پیرهادی افزود: ممکن است درختی در مسیر پروژه عمرانی بزرگ در دست احداثی به صورت مانع واقع شده باشد که در آن صورت شهرداری با رعایت ضوابط در زمانی مناسب اقدام به جابجایی درخت میکند البته که در این مورد هم تلاش میشود درختی قطع نشود.
وی در ادامه اظهار کرد: البته در برخی موارد در اجرای پروژههای بزرگ عمرانی شهرداری تهران با مجوزهایی که از ماده هفت قانون شهرداریها گرفته میشود و با لحاظ شرایطی که قانون مشخص کرده نسبت به این کار اقدام کرده که این عمل به طور قطع در جهت منافع شهر و مردم بوده است.
براساس ماده هفت قانون شهرداریها، برای قطع و جابجایی هرگونه درخت در معابر و اماکن عمومی، دولتی و خصوصی واقع در محدوده و حریم شهر که با درخواست مالکان، متولیان، متصدیان و اشخاص مسوول این اماکن انجام میشود، در شرایط زیر شهرداری مکلف است صرفا پس از اخذ رای کمیسیون موضوع ماده هفت این آییننامه، مجوز صادر کند.
رییس کمیسیون محیط زیست شورای شهر تهران ادامه داد: ممکن است درختی دچار آفت و آسیب شود که در این موارد شهرداری با اخذ مجوز ماده هفت قانون شهرداریها مجاز است برای اصلاح آن اقدام کند به عنوان نمونه در مواردی براثر طوفان درختی شکسته میشود و ممکن است موجب آسیب رساندن به شهروندان شود و یا دچار آفت و بیماری شده که در صورت رفع نشدن بیماری باید قطع شود و یا حتی بر اثر کم آبی دچار خشکشدگی شده باشد.
این عضو شورای شهر تهران اضافه کرد: در ادوار گذشته هم شاهد قطع درختان براثر خشکشدگی و یا آفتزدگی در فضای سبز شهر تهران بودیم و این موضوع تازهای نیست زیرا به عنوان نمونه در مواردی کم آبی موجب از بین رفتن درخت جنگلی برخی بوستانهای شهر شده است.
پیرهادی، پایتخت را شهری زنده و سرسبز توصیف کرد و یادآور شد: تهران از مشخصات و مختصات خاص خود برخوردار است و یکی از مولفههای ویژه آن سرسبزی و زنده بودن و سرانه فضای سبز است که باید از آن برخوردار باشد.
پیرهادی سرانه فضای سبز تهران را حدود ۱۶ مترمربع اعلام کرد و افزود: این میزان در برخی محلات پایتخت تا حدودی بیشتر بوده و به ۲۰ مترمربع میرسد البته در برخی محلات این سرانه بسیار پایینتر است.
وی گفت: در مکانهایی که میزان سرسبزی کمتر از بقیه محلات است شهرداری تهران از تملک باغات آن محلات برای توسعه فضای سبز و ایجاد بوستان اقدام میکند، شهرداری تهران نیز در چند سال اخیر در ایجاد بوستان اقدام کرده و البته شورای شهر نیز با تصویب بودجه لازم پیگیر آن بوده است.
وی اضافه کرد: در سال ۱۴۰۳ حدود سه هزار میلیارد تومان بودجه به مبحث آب تصفیه خانههای محلی، آبرسانی و نیز هوشمندسازی در حوزه آب اختصاص یافته و اکنون شهرداری تهران با بودجه تخصیصی، در حال اقدامات مربوطه است.
پیرهادی توسعه شبکه آبیاری را یکی از اقدامات مهم برای جلوگیری از خشک شدن درختان تهران عنوان کرد و گفت: طرح جامع آب خام برای شهر تهران نیز اجرایی میشود. این طرح تا پایان امسال تکمیل خواهد شد و این نوید خوبی برای شهروندان تهرانی است زیرا با اجرای طرح اشاره شده همه موانع در حوزه آبی برطرف شده و وضعیت درختان در سطح شهر تهران بهبود مییابد.
این عضو شورای شهر تهران تاکید کرد: طرح جامع فضای سبز در دست اقدام است و قرار است بزودی در صحن شورا مورد بررسی قرار گیرد و به تصویب برسد.
پیرهادی یادآور شد: معتقدم با مجموع اقداماتی که در سیاستگذاریها و راهبردهای کلان در حوزه آبیاری و فضای سبز تهران از سوی شهرداری تهران به انجام رسیده اقدامات خوبی رقم خورده است و در آینده نزدیک شاهد وضعیت بهتری نیز در این حوزه مدیریت شهری خواهیم بود.
حال در چنین شرایطی درست است که مشکل آلودگی هوا پس از معضل ترافیک یکی از عمده مشکلات تهران بزرگ محسوب میشود و حداقل کاری که برای تلطیف هوای آلوده تهران میتوان انجام داد حفظ درختان سبز شهر است اما اگر بگوییم که باید با دقت و تعمق بیشتری به معضلات و مشکلات پایتخت نگریست و با رویکردی منصفانه پیگیر حل مسایل شهرمان باشیم در این صورت شهردار تهران نیز به عنوان متولی اصلی شهر همچون همیشه پاسخگوی سوالات پایتختنشینان خواهد بود.