دوشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۳
رئیس سازمان نظام پرستاری در پاسخ به «مردم سالاری» تشریح کرد

مشکلات پرستاران پاشنه آشیل نظام سلامت

گروه اجتماعی - سعید تهرانی: رئیس سازمان نظام پرستاری روز گذشته در نشست خبری به مناسبت آغاز هفته پرستار گفت: مشکلات پرستاری پاشنه آشیل نظام سلامت است.
احمد نجاتیان در پاسخ به پرسش مردم سالاری در خصوص اینکه آیا مشکلات پرستاران پاشنه آشیل وزیر بهداشت خواهد شد، گفت: خدمات پرستاری بخش عمده ای از نظام سلامت است و اگر نتوانیم خدمات مناسبی ارائه دهیم و پرستاران را راضی نگه داریم قطعا پاشنه آشیل نظام سلامت خواهد بود و نظام سلامت هم پاشنه آشیل دولت خواهد بود.
وی ادامه داد: در این دولت همه جامعه از دکتر پزشکیان انتظار دارند و در حوزه سلامت هم ما شاهد رشد چشمگیر باشیم. پرستارها می‌توانند به بهبود نظام سلامت کمک کنند، اگر آنها را راضی نکنیم می‌تواند به شکست برنامه‌های ما در نظام سلامت منجر شود. موفقیت و عدم موفقیت نظام سلامت حتما برای دولت هم دستاورد خواهد داشت و هم هزینه . در بعضی حوزه‌ها وزارت بهداشت باید پاخگو باشد مثل بازتوزیع تعرفه پرستاری که به طور کامل در حوزه اختیارات وزارت بهداشت است، یا در حوزه ارائه خدمات رفاهی و .... خیلی سیاسی به حوزه پرستاری نگاه نمی‌کنیم ولی قطعا موفقیت و شکست برنامه‌ها در حوزه پرستاری بر دولت و وزارت بهداشت حتما تاثیراتی خواهند گذاشت.
عضو شورای عالی نظام پرستاری گفت: پرستاران همواره در کف میدان ارائه خدمات حضور دارند؛ بنابراین می‌توانند در اجرای درست سیاست‌ها اثرگذار باشند. «سند جامع مراقبت سلامت» و «افزایش ظرفیت رشته‌ پرستاری» جزو اهداف برنامه هفتم توسعه هستند که به طور مستقیم با پرستاری مرتبط هستند. همچنین با توجه به اینکه دولت در نظر دارد پرداخت از جیب مردم در پایان برنامه هفتم توسعه به کمتر از ۳۰ درصد برسد، در این مسیر می‌تواند از ظرفیت پرستاری استفاده کند.
نجاتیان با بیان اینکه نسبت پرستار به ازای هر تخت بیمارستانی می‌بایست ۱.۸ باشد، تصریح کرد: نسبت ۱.۸ پرستار به ازای هر تخت محقق نشده است؛ بررسی‌ها بیانگر این است که نسبت پرستاری به ازای هر تخت ۱.۱ بوده که این میزان به ۰.۹ رسیده است. موضوع کمبود پرستار و تلاش جهت رفع آن یک موضوع حاکمیتی است.
وی با بیان اینکه برخی پرستاران مهاجرت کرده تمایل به بازگشت به ایران دارند، تشریح کرد: دلایل مهاجرت متنوع است و برخی از همکارانی که مهاجرت کرده‌اند، تجربه این کار را نداشته‌اند. وقتی در محیطی با فرهنگ و اقلیم متفاوت قرار می‌گیرند و با رفتارهای غیر آشنا مواجه می‌شوند، بعد از مدتی تمایل به بازگشت به کشور پیدا می‌کنند؛ البته آمار دقیقی در این زمینه نداریم و تعداد آنها محدود است. پرستاری که مهاجرت می‌کند، پل‌های پشت سر خود را خراب می‌کند، زیرا منزل خود را می‌فروشد یا از شغل خود انصراف می‌دهد. یکی از راهکارها این است که به این نیروها که تمایل به کسب تجربه دارند، مرخصی داده شود. راهکار دیگر این است که دولت باید برای جذب نخبگان خارج از کشور اقدام کند؛ زیرا بسیاری از پرستارانی که مهاجرت می‌کنند، از نخبگان هستند و باید تلاش کنیم تا این افراد را شناسایی کرده و راهکارهایی برای جذب و بازگشت آن‌ها ارائه کنیم.
وی درباره تعداد نیروی بیکار پرستار نیز توضیح داد: به طور کلی از لفظ بیکاری استفاده نمی‌کنم و در حال حاضر با عدم توزیع مناسب نیروها در فرصت‌های کاری مواجهیم. برخی دوستان معتقدند که در غرب کشور فارغ‌التحصیل شده‌اند، اما به دلیل هزینه‌های بالای زندگی در تهران، در شهر خود می‌مانند و بیکار هستند. همچنین، گاهی حقوق پرستاران به قدری پایین است که صرفه اقتصادی برای آنها ندارد و بنابراین وارد شغل پرستاری نمی‌شوند.
نجاتیان درباره تعداد دانش‌آموختگان رشته پرستاری خاطرنشان کرد: سالانه، ۱۲ هزار پرستار فارغ‌التحصیل می‌شوند، در حالی که دحدود ۹ هزار پرستار در ۳ سال گذشته استخدام شده‌اند. همچنین تعدادی از پرستاران به صورت شرکتی نیز در بخش خصوصی مشغول به کار می‌شوند. بیش از اینکه با بیکاری پرستاران مواجه باشیم، با عدم توزیع مناسب نیروها مواجهیم و اگر بتوانیم پانسیون‌هایی راه‌اندازی کنیم، این مشکل حل خواهد شد. در حال حاضر، حدود ۵ میلیارد تومان برای تربیت یک نیروی پرستاری هزینه می‌شود و اگر در حدود ۲ میلیارد تومان برای تأسیس پانسیون برای این پرستاران هزینه شود، این مشکل رفع می‌شود.
او درباره اضافه کاری پرستاران نیز با بیان اینکه باید افزایش اضافه کار پرستاران از منابع عمومی کشور اختصاص یابد، اظهار داشت: دولت موظف است این منابع را تامین کند و سه برابر افزایش یابد؛ زیرا الان نظام سلامت نتوانسته نیرو استخدام کند و با اضافه کار به دنبال جبران کمبود نیرو است؛ در حالی که پرستاران حاضر به ماندن ساعت‌های اضافی نیستند. پیشنهاد دادیم که ساعت اضافه کار نیروی پرستار ۱۰۰ هزار تومان باشد و وزارت بهداشت با ۸۰ هزار تومان موافق بوده که امیدواریم با مساعدت‌ها در روز پرستار
مجدد افزایش یابد.