مازوتسوزی در نیروگاه حرارتی شازند موضوعی است که از یک سو ترک فعل مدیران را حکایت میکند و از سوی دیگر بیکفایتی مسئولان ملی و عدم توجه به سلامت شهروندان را نشان میدهد. این در حالی است که انجام فرایند مازوتسوزی به مراتب میزان دیاکسیدگوگرد را در هوا افزایش میدهد و سبب ایجاد شرایط خطرناک برای سلامت شهروندان اراک خواهد شد. در این رابطه ذکر این نکته ضروری است که استان مرکزی در جایگاه دومین استان سالمند کشور قرار گرفته است.
بهرغم اینکه شهر اراک یکی از کلانشهرهای آلاینده کشور است و سوزاندن مازوت نیروگاه حرارتی شازند تأثیر جدی بر آلودگی این کلانشهر دارد. با این حال متأسفانه با بیتوجهی مسئولین کلان کشوری و عدم تخصیص گاز به این نیروگاه متأسفانه دوباره وارد فاز جدی در حوزه آلودگی هوای شهر اراک شدهایم. پذیرش اینکه این شهر بیش از 4 سال، هر ساله در بازه زمانی ماههای سرد سال درگیر مازوتسوزی باشد و هیچگونه اقدام ملی و استانی در این راستا صورت نمیگیرد، به هیچ عنوان قابل درک نیست و مدیران ملی باید در این راستا پاسخگو باشند. اگر قرار بر مازوتسوزی باشد، شهر اراک دین خود را به کشور ادا کرده است. اینکه هر سال بخواهیم قربانی این پدیده باشیم واقعاً ظالمانه است.
مدیرعامل مؤسسه محیطزیستی سبزاندیشان اراک با بیان اینکه داستان مازوتسوزی در نیروگاه حرارتی شازند تکراری و رنجآور شده است، گفت: این داستان تکراری در کشور و استان مرکزی هر سال بدتر از سال گذشته ظهور پیدا میکند. این مسئله نمود واقعی یک ناکارآمدی و بیخیالی مسئولین است. بیعدالتی و بیتخصصی مقامات ملی نسبت به استان ثابت شده است. در این راستا از مقامات استان انتظار میرفت حداقل پس از 3 سال تکرار رنجآور یک موضوع، اندکی رو به جلو پیشرفت داشته باشند، اما متأسفانه بدتر از سال گذشته اقدام کردند و تنها جسارت آنها نسبت به مردم بیشتر شد. حتی به ناکارآمدی خود جسورانه افتخار میکنند.حمید اخوان در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، افزود: اثر آلودگی هوا بر سلامت اثبات شده و غیرقانونی بودن این موضوع به طور کامل مشخص است. یک شهروند از چه مسیری باید مطالبه قانونی و حق بدیهی انسان و اولیهترین موضوع را پیگیری کند که به نتیجه برسد. نامهنگاری، حضور در جلسات فنی، اثبات فنی و قانونی موضوع، پیگیری در مراجع قضایی، جلسه با بالاترین مقامات ملی مانند وزیر و رئیس سازمان محیطزیست، پیگیری از طریق نمایندگان مجلس و رایزنی و حتی تجمع اعتراضی مسالمتآمیز، تمامی اقدامات انجام گیرد، اما حتی قدمی رو به جلو برنداشته و بدتر از سال گذشته میشود.وی ادامه داد: فاجعهآمیزتر از اینکه مقامات به صراحت عنوان میکنند خدا را شاکر باشید که دیرتر از موعد مازوتسوزی را شروع کردیم و بابت این ادعا انتظار دارند مردم از آنها تشکر کنند. برای کاهش آلودگی هوا نیز باید منتظر بارش باران بود و باز از مسئولین تشکر کرد. خروجی این 3 سال در عمل صفر مطلق است و هیچ اقدامی در این راستا نشده است. مقامات استان مرکزی نه پیشبینی لازم برای تأمین گاز نیروگاه جهت عدم نیاز به مصرف مازوت برای تولید و مدیریت درست مصرف برق را کردهاند و نه پیشبینی لازم برای کمبود گاز و نجات مردم و استفاده از سوخت جایگزین و کاهش آلودگی نیروگاه را داشتند. در حقیقت در هیچ یک از زمینههای لازم اقدامی صورت نگرفته است.
به گزارش ایلنا، مدیرعامل مؤسسه محیطزیستی سبزاندیشان اراک اظهار داشت: برنامه زمانبندی مشخصی برای خود طراحی نکردهاند و اقدامات آنها صرفاً سبب تشکیل جلسات و مصاحبه بیفایده و توهینآمیز و گرفتن زمان خود و مردم و هدررفت بودجههای بیتالمال شده است. طبق همان جمله معروف که تاریخ 2 بار تکرار میشود، یک بار به صورت تراژدی و بار دیگر به صورت کمدی و قهرمانان این تاریخ نیز 2 بار زاییده میشوند، یک بار در قامت یک اسطوره ظاهر میشوند و بار دیگر در قامت یک دلقک رخ نشان میدهند. در این شرایط آلودگی هوای اراک شبیه به یک کمدی مدیریتی شده و حرف این قهرمانان تنها خندهآور و غیرقابل اعتنا است.اخوان با ابراز ناخرسندی از اینکه در سال جاری پیش از آغاز سرد شدن هوا فرایند مازوتسوزی در نیروگاه حرارتی شازند آغاز شده است، تصریح کرد: اگر در سالهای گذشته برای مازوتسوزی به مصوبه شورای عالی امنیت ملی استناد میشد، اما متأسفانه در سال جاری پیش از سرد شدن هوا به پیشواز مازوت رفته و از مازوتسوزی استقبال کردند. مسئولین باید با عدد و رقم نشان دهند که نیروگاههایی که مشابه نیروگاههای استان مرکزی هستند مانند کرج و اصفهان، چه زمانی مازوتسوزی را آغاز کردهاند و در سالهای گذشته میزان مازوتسوزی استان مرکزی و سایر استانها مقایسه شود.وی به مقایسه تفاوت فرایند مازوتسوزی در استانهای اصفهان و مرکزی از سوی مقامات این استانها اشاره کرده و در این رابطه بیان داشت: در سالی که مقامات استان مرکزی از اوایل پاییز تا اواخر اسفند در نیروگاه حرارتی شازند فرایند مازوتسوزی انجام میدادند و این اتفاق برای کسی مهم نبود، مقامات استان اصفهان تنها در اواخر زمستان و به اجبار 2 هفته مازوتسوزی انجام دادند و سپس صادقانه از مردم اصفهان عذرخواهی کردند. این در حالی است که مقامات استان مرکزی تمامی پاییز و زمستان را مازوتسوزی انجام دادند و انتظار داشتند مردم به آنها افتخار کنند.
نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در مجلس نیز با بیان اینکه متأسفانه هر سال بحث ناترازی انرژی در حوزههای متعدد برق، گاز و آب جدیتر میشود، گفت: بحث ناترازی گاز و برق را میپذیریم، اما در مقابل این توقع وجود دارد که دولت نیز شرایط آلودگی هوای شهر اراک را بپذیرد. نیروگاه حرارتی شازند بسیار به اراک نزدیک است و همین نزدیکی باعث میشود گوگرد تولید شده، بسیار سریع وارد بدن مردم شود.