دوشنبه ۲۱ آبان ۱۴۰۳

ایران در اجلاس سران کنفرانس تغییرات اقلیمی

ادامه از صفحه 1
• ۱۹ نوامبر غذا، کشاورزی و آب
• ۲۰ نوامبر شهرنشینی / حمل و نقل / گردشگری
• ۲۱ نوامبر طبیعت و تنوع زیستی / مردم بومی / برابری جنسیتی / اقیانوس‌ها و مناطق ساحلی
• مذاکرات نهایی ۲۲ نوامبر
اقدام جهانی اقلیمی
در کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد در پاریس، ۲۱COP، دولت‌ها توافق کردند که بسیج اقدامات اقلیمی قوی‌تر و بلندپروازانه‌تری برای دستیابی به اهداف توافقنامه پاریس به فوریت مورد نیاز است. اقدام باید از سوی دولت‌ها، شهرها، مناطق، کسب و کارها و سرمایه‌گذاران انجام شود. هر نقشی در اجرای موثر توافقنامه پاریس صورت گیرد. توافقنامه پاریس به طور رسمی نیاز فوری به افزایش پاسخ جهانی به تغییرات آب و هوایی را تأیید ‌می‌کند که از بلند همتی بیشتر دولت‌ها حمایت ‌می‌کند. تعهدات همه بازیگران در متن تصمیم توافقنامه پاریس، از جمله تعهداتی که از طریق دستور کار اقدام «لیما-پاریس» آغاز شده است، به رسمیت شناخته شده است.
تاریخچه مشارکت ذینفعان غیر دولتی قبل از ۲۱ COP
نیاز به مشارکت و اقدام توسط همه سطوح جامعه، دولتی و غیر دولتی، در اوایل فرآیند کنوانسیون که در چارچوب تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد(UNFCCC) شناخته شد توجه اعضا به مشارکت عمومی، فناوری‌ها و استفاده از بازارها و مکانیسم‌ها، تنها چند نمونه از این شناخت است.
با این حال، چند نقطه عطف برجسته وجود دارد که مسیر ذینفعان غیردولتی را به جایگاهی در توافقنامه پاریس مشخص ‌می‌کند. در سال ۲۰۱۴، بان کی مون، دبیرکل وقت سازمان ملل متحد، با تکیه بر بستری برای اقدامات پیشرفته که در ۱۸ COP در «دوربان» (آفریقای جنوبی) تأسیس شد، رهبران جهان و ذینفعان مختلف آب و هوا را در نیویورک گرد هم آورد تا انگیزه‌ای برای اقدامات هماهنگ جهانی آب و هوایی ایجاد کنند. چند هفته بعد در ۲۰ COP در «لیما»، دولت‌ها دستور کار «اقدام لیما - پاریس» را برای نشان دادن تعهد بازیگران غیردولتی و ایجاد ائتلافی از بازیگران در جهت اهداف محدود کردن افزایش دمای جهانی از طریق اقدامات کوتاه مدت و بلند مدت که از یک توافق قانونی جدید حمایت ‌می‌کنند، ایجاد کردند.
دستور کار شامل بازیگران دولتی و غیردولتی (دولت‌های ملی، شهرها، مناطق و سایر نهادهای فرعی، سازمان‌های ‌بین‌المللی، جامعه مدنی، مردم بومی، زنان، جوانان، موسسات دانشگاهی و همچنین کسب و کارها) بود که به عنوان نهادهای فردی یا مشارکت عمل ‌می‌کردند.
هدف آن تسریع اقدامات در دوره قبل از سال ۲۰۲۰ و پس از آن بود. دستور کار اقدام لیما-پاریس با تعهد مشترک روسای کنفرانس پاریس (پرو و فرانسه)، دفتر دبیرکل سازمان ملل متحد و دبیرخانه چارچوب تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد، اقدامات اقلیمی را در طول سال ۲۰۱۵ و در پاریس در دسامبر همان سال به طرق مختلف تقویت کرد: بسیج اقدامات جهانی قوی به سمت جوامع کم کربن و تاب آور. حمایت بیشتری از ابتکارات موجود، مانند ابتکاراتی که در اجلاس آب و هوایی دبیرکل در سپتامبر ۲۰۱۴ راه‌اندازی شد، ارائه کرده و شرکای جدید را بسیج و بستری را برای مشاهده اقدامات، تعهدات و نتایج آنها در آستانه۲۱COP فراهم آورد.
تغییرات اقلیمی اخیر (طوفان در شرق آمریکا و سیل در اسپانیا) نشان ‌می‌دهد که این تغییرات پدیده‌هایی ‌بین‌المللی شده‌اند. ریزگردهایی که از عراق و شبه جزیره عربستان استان‌های غربی و جنوب غربی ایران را تحت تاثیر قرار ‌می‌دهند، طوفان شن در استان سیستان و بلوچستان، خشک شدن تالاب‌ها و تغییرات اقلیمی دور از انتظار، موضوعاتی منطقه‌ای و ‌بین‌المللی است که انتظار ‌می‌رود در صورت مشارکت، نمایندگان دولت جمهوری اسلامی ایران در این اجلاس ‌بین‌المللی مطرح شود.
هدف آن تسریع اقدامات در دوره قبل از سال ۲۰۲۰ و پس از آن بود. دستور کار اقدام لیما-پاریس با تعهد مشترک روسای کنفرانس پاریس (پرو و فرانسه)، دفتر دبیرکل سازمان ملل متحد و دبیرخانه چارچوب تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد، اقدامات اقلیمی را در طول سال ۲۰۱۵ و در پاریس در دسامبر همان سال به طرق مختلف تقویت کرد: بسیج اقدامات جهانی قوی به سمت جوامع کم کربن و تاب آور. حمایت بیشتری از ابتکارات موجود، مانند ابتکاراتی که در اجلاس آب و هوایی دبیرکل در سپتامبر ۲۰۱۴ راه اندازی شد، ارائه کرده و شرکای جدید را بسیج و بستری را برای مشاهده اقدامات، تعهدات و نتایج آنها در آستانه ۲۱COP فراهم آورد. تغییرات اقلیمی اخیر (طوفان در شرق آمریکا و سیل در اسپانیا) نشان ‌می‌دهد که این تغییرات پدیده‌هایی ‌بین‌المللی شده‌اند.