رئیسکل بانک مرکزی با بیان اینکه سهم درآمدهای خارجی و تجارت کشور با وجود رشدهایی که داشته راضی کننده نیست، ابراز امیدواری کرد با تامین مالی داخلی و خارجی وضعیت بهبود یابد.
به گزارش ایرنا، «محمدرضا فرزین» در مراسم امضای تفاهم نامه جامع همکاری بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی با هدف ایجاد و توسعه انواع ابزارهای تأمین مالی ارزی، افزود: بیش از ۱۳ سال از عمر صندوق توسعه ملی میگذرد و امروز صندوق در حال ایفا کردن نقش موثر خود در تامین مالی بنگاههای کشور است.
وی گفت: یکی از تنگناهای اساسی رشد هشت درصدی، تامین مالی است و اگر بتوانیم تامین مالی مناسبی کرده و گره تامین مالی را حل کنیم، به رشد مد نظر دست خواهیم یافت.
فرزین ادامه داد: برای تحقق منابع مالی، از سال گذشته بازار اوراق ارزی راه اندازی شد.
وی اضافه کرد: از طرف دیگر با بنگاهها مذاکره کردیم تا به مرکز مبادله ارز و طلای ایران مراجعه کنند و هماکنون ۱.۵ میلیارد دلار تقاضا وجود دارد.
رئیسکل بانک مرکزی بیانداشت: عموما شرکتهای بزرگ بورسی هستند که میتوانند در بازار سرمایه نیز موثر باشند و شروع کار با شرکت فولاد مبارکه به مبلغ ۲۰۰ میلیون یورو خواهد بود.
وی اظهار داشت: صندوق توسعه ملی به عنوان نهاد پذیره نویس و سرمایه گذار است و حتی میتواند نقش بازارگردان را هم بازی کند.
رئیسکل بانک مرکزی با بیان اینکه امیدواریم سرمایه گذاری خارجی جذب کنیم، گفت: نرخ اوراق ارزی ۶ درصد است که برای سرمایه گذاران و بازار نرخ مناسبی است و باعث میشود تامین مالی از طریق اوراق در کشور تقویت شود.
وی گفت: این بازار باید بین المللی شود و فقط محدود به ایران نخواهد بود
.فرزین افزود: از آنجایی که صندوق به عنوان یک نهاد مالی معتبر در دنیا شناخته شده و پذیرهنویس اوراق میشود، بهطور قطع سرمایهگذار خارجی هم برای خرید مراجعه خواهد کرد. وی ادامهداد: اکنون نیز سرمایه گذاران خارجی وجود دارند که تمایل به خرید اوراق دارند.
تحقق رشد ۸ درصدی با ابزارهای سنتی مالی ممکن نیست
رئیس صندوق توسعه ملی با بیان اینکه اوراق صکوک مرابحه ابزاری نوین برای تحقق اهداف برنامه پیشرفت است، گفت: هدف، استفاده از توان مالی مردم و بخش خصوصی است که در راستای شعار سال نیز محسوب میشود و بدانیم که تحقق رشد هشت درصدی با ابزارهای سنتی مالی ممکن نیست.
«مهدی غضنفری» در مراسم امضای تفاهم نامه جامع همکاری بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی با هدف ایجاد و توسعه انواع ابزارهای تأمین مالی ارزی افزود: تفاهمنامه امروز حرکتی به سمت ابزارهای نوین بانکی است، زیرا معتقدیم هشت درصد رشد پیش بینی شده در برنامه توسعه هفتم را نمیتوان با ابزار فعلی محقق کرد.
وی گفت: این اقدام باعث تنوع بخشی و کاهش ریسک میشود و پروژههای ارزی بهترین فرصت برای استفاده از این اوراق را دارند.غضنفری ادامهداد: تبدیل ریال برای افرادی که این اوراق را خریداری میکنند نخواهیم داشت و در تلاشیم در صورت امکان افرادی که منابع مالی کمتری دارند هم در آینده بتوانند این اوراق را خریداری کنند.
وی بیانداشت: باید پروژههای پیشران و ارزآور از این ابزار استفاده کنند؛ در این راستا مقرر شده شرکت فولاد مبارکه اصفهان و هلدینگ خلیج فارس از طریق این تامین مالی ارزی هر کدام ۲۰۰ میلیون یورو دریافت کنند که طی هفته آینده ممکن خواهد شد.
رئیس صندوق توسعه ملی تاکید کرد: هر حرکتی که بتواند به توسعه و پیشرفت کمک کند، صندوق توسعه ملی در کنار بانک مرکزی از آن حمایت خواهد کرد.
ابلاغ شیوه نامه تامین مالی قراردادهای بالادستی نفت و گاز
شورای ملی تامین مالی در ششمین جلسه خود که با حضور اعضای شورا برگزار شد، شیوه نامه تامین مالی قراردادهای بالادستی نفت و گاز را تصویب کرد و وزیر اقتصاد به عنوان رئیس شورا این شیوه نامه را برای اجرا به دستگاهها ابلاغ کرد.
به گزارش وزارت امور اقتصادی و دارایی، این شیوه نامه که با پیشنهاد وزارت نفت در دستور کار شورا قرار گرفته بود، امکان استفاده از ظرفیتهای مختلف موجود در قراردادهای جدید نفتی ایران موسوم به IPC را فراهم میکند.
بر اساس مفاد این شیوه نامه، شرکت ملی نفت ایران عواید، منافع و حقوق قراردادی متعلق به بخش خصوصی و غیردولتی را در مراحل مختلف قرارداد جهت استفاده از ابزارهای مختلف بازارهای پول و سرمایه شناسایی کرده و به نهادهای مالی ارائه خواهد کرد.
امکان استفاده بخش خصوصی و غیردولتی از ابزارهایی همچون انواع صکوک، صندوق پروژه، گواهی سپرده کالایی نفت خام، حواله تحویل نفت خام، گواهی تعهد پرداخت و انواع تسهیلات بانکی به منظور تامین مالی این دسته از قراردادها از نتایج و مزایای این شیوهنامه که برای نخستین بار امکان استفاده از سرمایههای خرد مردمیجهت توسعه میادین نفتی و گازی را فراهم میکند، محسوب میشود.