معاون اول رئیسجمهور با تاکید بر اینکه ایران هراسی ظلمی بزرگ به تمدن بشریت است، از دیپلماسی ایرانشناسی به عنوان یکی از ارکان سیاست خارجی دولت چهاردهم یاد کرد و گفت: دیپلماسی ایرانشناسی به معنای ارتقای اخلاق و معرفت در دنیا و حاکمیت صلح است.
به گزارش ایرنا، «محمدرضا عارف» صبح دیروز (سه شنبه) در آیین تکریم «محمدحسین رجبی دوانی» و معارفه «علی اکبر صالحی» به عنوان روسای پیشین و جدید بنیاد ایرانشناسی با تاکید بر اینکه ایران هراسی به عنوان ظلمی بزرگ به تمدن بشریت است گفت: تمدن و فرهنگ ایرانی نجات بخش بشریت است که توانست فرهنگ اسلامی را جذب کند و امروز این فرهنگ ایرانی و اسلامی را جدا از هم نمیبینیم و واژه ایران به معنای ایران اسلامی است.
وی همچنین به جنایات وحشتناک تمدن غرب و کشتار مردم بیدفاع و بیگناه غزه اشاره و خاطرنشان کرد: نتیجه تمدن غرب فجایع غزه است اما نتیجه تمدن ایرانی افتخار و غروری است که به هر نقطهای از جهان سفر کنیم به ایرانی بودن خود افتخار میکنیم و این ایران هراسی کنونی توسط مدعیان تمدن ایجاد شده است.
عارف ادامه داد: باید در مقابله با ایران هراسی از چهرهها و شخصیتهای برجسته، شاخص و بینالمللی که البته تمدن غرب را به خوبی میشناسند، استفاده کنیم چرا که نام آنان میتواند حلکننده مسئله ایران هراسی و مقابله با توطئههای دشمنان تمدن و فرهنگ ایرانی و ایرانیان است.
وی با اشاره به مهاجرت نخبگان ایرانی به خارج از کشور و دلتنگی آنها برای ایران ادامه داد: البته نخبگان و اساتید در داخل کشور با برخی مشکلات معیشتی و عدم تامین ابزار روبرو هستند که نخبگان ایرانی این مشکلات را در خارج از کشور ندارند که البته دولت چهاردهم با برنامهریزی مناسب دنبال حل مشکلات آنان است اما این ایرانیان در خارج از کشور با مشکل فراتر از این مسائل روبرو هستند و برای اینکه بدانیم تا چه میزان بر روی نام ایران تعصب داریم، باید دید تا چه حد قدر و ارزش نخبگان و الگوهای جامعه شناخته میشود و مورد احترام است.
گسترش ارتباطات
با اوراسیا اولویت اول
معاون اول رئیس جمهور با اشاره به اینکه برقراری و گسترش ارتباطات با کشورهای اوراسیا، منطقه و سازمانهای منطقهای اولویت اول سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است، تصریح کرد: گاهی این کشورها تحت تاثیر فرهنگ تحمیلی و وابستگیهای سیاسی قرار دارند و این موضوع در مذاکرات سیاسی مختلف نیز احساس میشود تا جایی که حتی یک کشور اسلامی و دوست از ما میپرسد که آیا به دنبال سلاح هستهای هستید؟ و این در حالی است که مدعیان تمدن غربی با جنایات هولناک خود موجب کشتار مردم بیگناه غزه شده است اما در فرهنگ ایرانی اسلامی معتقدیم که اگر یک خون و جان انسان به ناحق ریخته شود به منزله این است که همه انسانها را از بین بردهایم.
برای استفاده از فناوری هستهای دستوری نمیگیریم
عارف با تاکید بر اینکه در ذات فرهنگ ایرانی کسب علم ولو در دورترین نقاط جهان است، ادامه داد: باید از فناوریهای پیشرفته حداکثر استفاده را کنیم و این فناوریها و در کنار آن تمدن ایرانی را در اختیار دیگران قرار دهیم و باید فناوری هستهای را همانند سایر فناوریها در جهت اعتلای انسانیت و رفع مشکلات جامعه استفاده کنیم و در این راستا مشورت نمیکنیم و دستوری نیز نمیگیریم و در عین حال در اختیار همگان قرار میدهیم. وی با بیان اینکه سیاست خارجی دولت چهاردهم در کنار دیپلماسی سیاسی، دیپلماسیهای تخصصی همانند دیپلماسی ایرانشناسی را با جدیت پیگیری میکنند، خاطرنشان کرد: امروز مسئولیت دیپلماسی ایران شناسی با بنیاد ایرانشناسی است و به عنوان یکی از اولویتهای دولت، همه دستگاهها به بنیاد ایرانشناسی و دکتر صالحی کمک خواهند کرد.
عارف تصریح کرد: دیپلماسی ایران شناسی به معنای ارتقاء اخلاق و معرفت در دنیا و حاکمیت صلح است و فرهنگ و تمدن ایرانی همواره با صلح عجین بوده و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نیز نشان دادیم با هیچ کشوری ستیز و دعوا نداریم و در چهارچوب ارزشها از برخی مسائل کوتاه میآییم اما با احدی که یک نگاه به یک سانتیمتر از خاک کشور را داشته باشد، کنار نمیآییم و در این مسیر مدافعان قدر هستیم.
وی با تاکید بر اینکه باید دیپلماسی ایرانشناسی در کنار دیپلماسی سیاسی قرار گیرد و دیپلماسی علمی نیز هم عرض این دو دیپلماسی پیگیری شود، گفت: جمهوری اسلامی ایران در زمینه دیپلماسی علمی حرفهای زیادی برای گفتن دارد که البته حضور دکتر صالحی با یک سابقه طولانی علمی و حضور در فرهنگستان علوم و دارای یک رویکرد علمی و دراز مدت مایه افتخار است.
عارف خاطرنشان کرد: وظیفه ما حفظ سرمایهای است که به امانت به دست ما رسیده که در سالیان گذشته نسبت به آن کوتاهی و بیتوجهی کردهایم.
معاون اول رئیسجمهور با تاکید بر اینکه ارتقاء ایران اسلامی و ایرانشناسی یکی از اولویتهای دولت است، ادامه داد: این به معنای ارتقاء جایگاه علمی و فرهنگی کشور و محوریت ایران در کشورهایی است که ما را دوست و قبول دارند.
تاکید بر مرجعیت علمی زبان فارسی
عارف همچنین از رئیس جدید بنیاد ایرانشناسی خواست تا یک برنامه ۱۰ ساله راهبردی کیفی برای مرجعیت علمی زبان فارسی و اعتلای ایران تدوین کند و در ادامه تصریح کرد: این برنامه راهبردی با توجه به عقبه دیرین ایرانیان و پتانسیل برجسته کشور آگاهانه نوشته شده باشد.
معاون اول رئیسجمهور تصریح کرد: اگر جایگاه ایران ارتقاء یابد، تمام کشورهای منطقه رشد مییابند و اگر تنزلی در جایگاه ایران صورت پذیرد منطقه نیز دچار تزلزل میشود. وی ادامه داد: دکتر حبیبی استادی تاثیرگذار در قبل و بعد انقلاب و یک شخصیت وزین، فرهنگی و صبوری بود که باید راه وی در این موسسه بسیار مهم و کلیدی ادامه یابد. عارف همچنین با قدردانی از زحمات دکتر رجبی دوانی رئیس پیشین بنیاد ایرانشناسی گفت: شاخصهای این موسسه کیفی است و بنابراین توقع گزارش سالانه نداریم و روند فعالیتهای این بنیاد در ارتباط با رسالتهای آن و ایرانشناسی است که تا چه میزان موفق بوده است.