چهارشنبه ۲۲ اسفند ۱۴۰۳

بازار انرژی

کاهش قیمت نفت توقف‌ناپذیر ماند

قیمت نفت در معاملات روز سه‌شنبه بازار جهانی، تحت تاثیر نگرانی‌های فزاینده نسبت به رکود احتمالی اقتصاد آمریکا و تاثیر تعرفه‌های تجاری بر رشد جهانی، برای دومین روز کاهش یافت.
به گزارش ایسنا، بهای معاملات نفت برنت با ۶ سنت معادل ۰.۱ درصد کاهش، به ۶۹ دلار و ۲۲ سنت در هر بشکه رسید. بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با ۱۳ سنت معادل ۰.۲ درصد کاهش، به ۶۵ دلار و ۹۰ سنت در هر بشکه رسید. سیاست‌های حمایت‌گرایانه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، بازارها را در سراسر جهان متلاطم کرده است. ترامپ تعرفه‌ها را بر کانادا و مکزیک که بزرگترین تامین‌کنندگان نفت آمریکا هستند، اعمال کرد و سپس تعرفه‌ها را به تاخیر انداخت و در عین حال، تعرفه‌ها را بر کالاهای چینی نیز افزایش داد. چین و کانادا با تعرفه‌های متقابل، پاسخ داده‌اند.
ترامپ، روز یکشنبه، گفت که دوره گذار برای اقتصاد محتمل است، اما از پیش‌بینی اینکه آیا آمریکا ممکن است در بحبوحه نگرانی‌های بازار سهام در مورد اقدامات تعرفه‌ای، با رکود مواجه شود، خودداری کرد.دانیل‌هاینس، استراتژیست ارشد کالا در گروه بانکی ANZ گفت: نظرات ترامپ، موجی از فروش را به راه انداخت زیرا سرمایه‌گذاران روی ریسک رشد ضعیف‌تر تقاضا، حساب باز کردند. شاخص‌های سهام که قیمت‌های نفت خام اغلب دنباله‌رو آنها هستند، روز دوشنبه سقوط کردند و هر سه شاخص اصلی آمریکا با کاهش شدید مواجه شدند.
شاخص اس اند پی ۵۰۰، بزرگترین کاهش روزانه را از ۱۸ دسامبر داشت و نزدک، چهار درصد افت کرد که بزرگترین کاهش درصدی روزانه از سپتامبر سال ۲۰۲۲ بود.هاوارد لوتنیک، وزیر بازرگانی آمریکا، روز یکشنبه گفت که ترامپ از اعمال فشار بر روی مکزیک، کانادا و چین دست نخواهد کشید.در زمینه عرضه، الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه، روز جمعه اظهار کرد: گروه اوپک پلاس با شروع افزایش تولید نفت از آوریل موافقت کرده است، اما در صورت عدم تعادل در بازار، می‌تواند تصمیم خود را پس از آن تغییر دهد. سورو سارکار، سرپرست تیم بخش انرژی در بانک «دی‌بی‌اس» گفت: با وجود هیاهوی بازار، برنت در حدود ۷۰ دلار در هر بشکه از حمایت کاملا قوی برخوردار است و قیمت نفت ممکن است به دنبال افزایش فنی در سطوح فعلی باشد و افزود: پاسخ عرضه اوپک پلاس بر اساس شرایط بازار، همچنان انعطاف پذیر خواهد بود.وی گفت: اگر قیمت نفت برای مدت طولانی به زیر ۷۰ دلار در هر بشکه سقوط کند، به نظر ما افزایش تولید ممکن است متوقف شود. اوپک پلاس همچنین سیاست‌های تحریم ترامپ را با دقت زیر نظر خواهد داشت.
تحلیلگران در نظرسنجی اولیه رویترز در روز دوشنبه پیش‌بینی کردند که ذخایر نفت خام آمریکا در هفته گذشته افزایش یافته باشد، در حالی که ذخایر سوخت‌های تقطیری و بنزین احتمالا کاهش یافته است.بر اساس گزارش رویترز، آمار موسسه امریکن پترولیوم روز سه‌شنبه و اداره اطلاعات انرژی آمریکا در روز چهارشنبه منتشر خواهد شد.

افزایش ۱۷۰ هزار بشکه‌ای تولید روزانه
نفت اوپک

نظرسنجی خبرگزاری رویترز نشان داد تولید نفت خام اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در فوریه ۲۰۲۵ نسبت به ژانویه ۱۷۰هزار بشکه افزایش یافت.
به گزارش خبرگزاری رویترز از لندن، تازه‌ترین نظرسنجی این خبرگزاری نشان داد تولید سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در فوریه با افزایش روبه‌رو بوده است، زیرا صادرات نفت ایران با وجود تلاش‌های دوباره آمریکا برای محدود کردن آن، در سطحی بالا حفظ شد و در عین حال نیجریه تولید را فراتر از تعهدش در توافق کاهش عرضه ائتلاف اوپک‌ و متحدانش (اوپک‌پلاس) افزایش داد.
نظرسنجی رویترز نشان داد اوپک در ماه فوریه ۲۶ میلیون و ۷۴۰ هزار بشکه در روز نفت تولید کرد که روزانه ۱۷۰ هزار بشکه کمتر نسبت به رقم بازنگری‌شده در ماه ژانویه است، ایران و نیجریه بیشترین افزایش تولید را داشتند.هشت عضو اوپک‌پلاس، روز دوشنبه هفته گذشته (۱۳ اسفند) پس از برگزاری یک نشست مجازی تصمیم گرفتند برنامه تعدیل تدریجی کاهش عرضه روزانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه‌ای نفت (افزایش تولید مرحله‌ای) را از ماه آوریل اجرا کنند، در حالی که اجرای این برنامه تاکنون چند بار به‌دلیل اوضاع بازارهای جهانی نفت با تأخیر روبه‌رو شده است.نظرسنجی رویترز نشان داد تولید روزانه نفت ایران در دوره مورد بررسی با ۸۰ هزار بشکه افزایش روبه‌رو بوده و این کشور تولید روزانه ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه را ثبت کرده است.
به گزارش شانا، بر اساس این نظرسنجی، تولید نفت خام ایران در فوریه ۲۰۲۵ با رقم سپتامبر ۲۰۲۴ که بالاترین رقم از سال ۲۰۱۸ بود، مطابقت داشت.با وجود تحریم‌های آمریکا علیه ایران، صادرات نفت خام این کشور در دوره ریاست جمهوری جو بایدن، رئیس‌جمهوری پیشین ایالات متحده بهبود یافت، در حالی که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، اکنون به دنبال کارزار فشار حداکثری برای محدود کردن صادرات نفت ایران
است.
نظرسنجی رویترز نشان داد تولید روزانه نفت نیجریه در دوره مورد بررسی در پی بالا رفتن آمار صادرات و مصرف رو به رشد پالایشگاه تازه تأسیس «دانگوته» در این کشور آفریقایی با افزایش همراه بوده است، به‌طوری که روزانه ۷۰ هزار بشکه فراتر از تعهدش در توافق اوپک‌پلاس تولید داشته است.