به دنبال موافقت علنی اوکراین با طرح صلح دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا، جهان اکنون به دقت واکنش روسیه را تحت نظر دارد. مخالفت مسکو با اجرای آتشبس موقت، فشارها بر این کشور را افزایش خواهد داد.
تارنمای شورای آتلانتیک نوشت: اوکراین با پیشنهاد آمریکا برای آتش بس ۳۰ روزه با روسیه موافقت کرده است که احتمال پیشرفت قابل توجه در تلاشهای آمریکا برای پایان دادن به طولانیترین جنگ اروپا از زمان جنگ جهانی دوم را نشان میدهد.
این توافق بعد از مذاکرات هشت ساعته بین مقامات ارشد آمریکایی و اوکراینی در عربستان حاصل شد.
در بیانیه مشترک بعد از مذاکرات جده، اوکراین آمادگی خود را برای پذیرش پیشنهاد آمریکا در زمینه اجرای فوری آتش بس ۳۰ روزه موقت ابراز کرد. آمریکا اکنون این پیام را به کرملین مخابره خواهد کرد که آمادگی روسیه برای پذیرش پیشنهاد آتش بس، کلید دستیابی به صلح است.
این گزارش افزود: مذاکرات عربستان حاوی خبرهای مثبت بیشتری برای اوکراین بوده است. هیات آمریکایی شرکت کننده در این مذاکرات اعلام کرد که به فوریت توقف کمک نظامی و اطلاعاتی به اوکراین لغو میشود. تصمیم از سرگیری حمایت آمریکا از کی یف، بازتاب بسیار خوبی در روابط دو جانبه بین اوکراین و آمریکا به دنبال هفتهها تشدید تنشها بین دو کشور از جمله نشست ترامپ و زلنسکی در اواخر ماه فوریه است که به صحنه نزاع علنی ترامپ و جی دی ونس معاون وی با رئیس جمهوری اوکراین تبدیل شد.
در حالی که اوکراین اکنون به طور آشکار از طرح صلح آمریکا حمایت میکند، جهان اکنون به دقت واکنش روسیه را تحت نظر دارد. ترامپ گفته است که ممکن است در آخراین هفته به طور مستقیم با پوتین مذاکره کند. اگر پوتین تصمیم بگیرد از حمایت از تلاشها برای اجرای آتش بس موقت خودداری کند، این امر به شکل قابل توجهی درک عمومی از جنگ را تغییر خواهد داد و روسیه به عنوان مانع صلح قلمداد خواهد شد.
تحولات چند روز آینده مسائل بیشتری را درباره روابط شخصی ترامپ با پوتین روشن خواهد کرد. رئیس جمهوری آمریکا از مدتها قبل مدعی شده که روابط خوبی با رئیس جمهوری روسیه دارد. وی گفته است که مذاکرات اولیه درباره توافق صلح احتمالی با کرملین، پیشرفت داشته است. اکنون اگر روسیه با این تلاشها مخالف کند، ترامپ با فشارهای فراوان برای اتخاذ رویکرد سختگیرانهتر در قبال مسکو مواجه خواهد شد.
این امر پوتین را در بلاتکلیفی قرار میدهد. با وجود تلفات سنگین در جنگ، ارتش روسیه به پیشرفت آرام اما یکنواخت خود ادامه میدهد. اما تغییرات اخیر در سیاست خارجی آمریکا، به روسیه اطمینان داد که ائتلاف بین المللی برای حمایت از اوکراین در نهایت شکست خورده است.
بنابراین، قابل درک است که پوتین تمایلی به استقبال از دعوت آمریکا برای آتش بس فوری نخواهد داشت. همزمان وی میداند که مخالفت با اقدامات ترامپ برای میانجگیری صلح، باعث نارضایتی گسترده در روابط آمریکا و روسیه از زمان روی کار آمدن دولت ترامپ خواهد شد.
شورای آتلانتیک در گزارش خود نتیجه گرفت که هر چند که هنوز فاصله زیادی تا توافق صلح باقی مانده است، گامهای اولیه اخیر از طرف اوکراین میتواند شتاب لازم را ایجاد کند. اگر روسیه تمایلی به اقدام متقابل نداشته باشد، درخواستها از آمریکا و اروپا برای تقویت موضع نظامی اوکراین در کنار فشار تحریمها بر روسیه افزایش خواهد یافت.