سه شنبه ۲۰ خرداد ۱۴۰۴
سخنگوی وزارت امورخارجه تشریح کرد

پاسخ متقابل تهران برای قطعنامه شورای حکام

گروه دیپلماسی- علی ودایع: نشست هفتگی سخنگوی دستگاه دیپلماسی در آستانه نشست شورای حکام برگزار شد. سخنگوی وزارت امورخارجه صراحتا هشدار داد که تهران به قطعنامه احتمالی آژانس واکنش متناسب نشان خواهد داد.
«اسماعیل بقایی» سخنگوی وزارت امورخارجه در ارتباط با احتمال تصویب قطعنامه علیه ایران در جلسه پیش روی شورای حکام و تقابلی که با ایران در این زمینه از سوی آژانس و شورای حکام صورت گرفته و پاسخ ایران به این تقابل گفت: پاسخ تقابل همکاری بیشتر نخواهد بود.
بقائی با بیان این که «متاسفانه آژانس تحت فشار و نفوذ سیاسی آمریکا و اروپا عمل کرده است» گفت: ایران مجموعه‌ای از راه‌ها و اقدامات را تدوین کرده و طرف های مقابل نیز کم و بیش از توانمندی‌های ما آگاه هستند و ما بر اساس تحولات آینده ‌و بر اساس هماهنگی با سازمان انرژی اتمی و دیگر سازمان‌های تصمیم‌گیر، طیفی از اقدامات عملیاتی را خواهیم داشت.
فعالیت صلح‌آمیز اتمی ایران
بقائی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری در ارتباط با اظهارات چند تن از نمایندگان مجلس در مورد فعالیت‌های هسته‌ای ایران گفت: در یک کشوری که رسانه‌ها و افراد مواضع خود را بیان می‌کنند، غیر طبیعی نیست که ما دیدگاه‌های مختلف را بشنویم ولی آن چیزی که مشخص است این است که فعالیت‌های هسته‌ای ایران صلح آمیز است و ما بارها آن را از طریق مراجع رسمی کشور اعلام کرده‌ایم. حتی اگر بخواهیم گزارش اخیر آژانس را نیز مبنا قرار دهیم در این گزارش نه صحبتی از عدم پایبندی و نه صحبتی از انحراف فعالیت‌های ایران از مسیر صلح‌آمیز مطرح شده است، البته این گزارش مشکلات زیادی دارد. سیاسی است و با هدف بهانه‌سازی تهیه شده است ولی در آن گزارش نیز بر صلح آمیز بودن برنامه‌های هسته‌ای ایران تاکید شده است.
پیشنهاد معقول و موتوازن تهران
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر اینکه «طرح پیشنهادی آمریکا برآیند پنج دور مذاکرات غیر مستقیمی که بین ایران و آمریکا صورت گرفته، نیست» در پاسخ به سوالی در مورد طرح پیشنهادی ایران نیز گفت: ما طرح پیشنهادی خود را از طریق عمان ارائه می‌کنیم. طرح پیشنهادی ایران طرحی معقول، متوازن و منطقی است و به مقامات آمریکایی توصیه می‌کنیم که این طرح را قدر بدانند و آن را مبنای نظر قرار دهند.
قاطعیت ایران در پیگیری مطالبات
بقائی همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه گفته می‌شود آمریکایی‌ها در طرح خود، پیشنهاد و طرحی در ارتباط با موضوع رفع تحریم‌ها نداده‌اند و این موضوع در طرح آمریکایی‌ها برجسته نیست، اظهار کرد: ما همواره در موضع گیری‌های رسانه‌ای و هم در گفت‌وگوهایمان بر موضوع رفع تحریم‌های ظالمانه علیه ایران تاکید کرده‌ایم و درواقع این موضوع مطالبه اصلی ما در مذاکرات است، ولی اینکه چرا در متن آمریکایی‌ها این موضوع گنجانده نشده است باید از طرف مقابل سوال کرد و همانطور که اشاره کردم ما در مذاکرات و گفت‌وگوهای خود در پیگیری حقوق ملت ایران و رفع تحریم‌ها قاطع هستیم.
فضاسازی تخیلی
درباره کاهش غنی‌سازی
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با برخی از اخبار منتشر شده در رسانه های غربی درباره پیشنهاد کاهش غنی‌سازی تا سطح ۳ درصد و برخی اخبار دیگر که در ارتباط با زمان و مکان دور بعدی مذاکرات ایران و آمریکا منتشر شده است گفت: این مطالب اغلب خبرسازی است. در واقع در راستای فضاسازی مطرح می‌شود و ارزش اینکه در مورد آنها اظهار نظری صورت بگیرد، ندارند.
رویکرد غیرسازنده تروئیکای اروپایی
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با تلاش سه کشور اروپایی برای تصویب قطعنامه علیه ایران در شورای حکام و تاثیر این موضوع بر رایزنی‌های ایران و تروئیکای اروپایی گفت: بدون تردید رویکرد تقابلی سه کشور اروپایی به هیچ عنوان نمی‌تواند ایجاد کننده انگیزه برای همکاری باشد. ما از ابتدای شروع گفت‌وگوهای غیر مستقیم ایران و آمریکا، اعلام کردیم که مایلیم و حاضریم با طرف‌های اروپایی گفت‌وگو کنیم. گفت‌وگوهایی هم صورت گرفت. بقائی ادامه داد: اینکه به هر دلیلی طرف‌های اروپایی نه بنا به پیشنهاد یا خواست ما، بلکه به دلایلی دیگر از یک روند دیپلماتیک کنار گذاشته شدند، نباید دلیل و بهانه‌ای باشد برای اینکه رویکرد مخرب و غیر سازنده را در پیش بگیرند. کاری که سه کشور اروپایی انجام دادند، هم از زمان درخواست گزارش جامع از آژانس و هم بعد از تدوین قطعنامه‌ای که حتما ظرف همین هفته در شورای حکام آژانس به رای گذاشته خواهد شد و به نوعی آمریکا را هم با خودشان همراه کردند و حتماً همه این طرف‌ها مسئول عواقب آن خواهند بود، این متاسفانه نشان می‌دهد که طرف اروپایی کماکان بر طبل تقابل و عدم همکاری می‌کوبد و حتما باید انتظار داشته باشند که گام‌های متناسب و متقابلی را از طرف جمهوری اسلامی ایران شاهد باشند.
ناخرسندی تهران
از سیاسی کاری آژانس
سخنگوی وزارت خارجه ایران همچنین در بخش دیگر صحبت‌های خود در پاسخ به سوالی، مبنی بر اینکه مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ۲ ماه گذشته مدام در مورد احتمال بروز جنگ بر سر برنامه هسته‌ای ایران هشدار داده و چند روز قبل هم در مصاحبه‌ای مختصات تأسیسات هسته‌ای ایران و احتمال حمله رژیم صهیونیستی را مطرح کرد؛ در این وضعیت که آژانس قاعدتاً تحت فشارهای آمریکا و سه کشور اروپایی دچار سیاست‌زدگی شده، موضع و رویکرد ایران در مواجهه با گزارش آژانس و موضع‌گیری‌ های شخص مدیرکل چگونه خواهد بود، افزود: گزارش آژانس بر اساس مأموریتی است که سه کشور اروپایی و آمریکا در قطعنامه قبلی به آژانس دادند. قطعنامه قبلی با انگیزه سیاسی تهیه شده بود و گزارشی که بر آن اساس تدوین شد قطعاً تأمین کننده اغراض سیاسی آن کشورها است، گزارش تهیه شده سیاسی است و در آن به واقعیت‌های برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ایران اشاره ای نشده است.این دیپلمات جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد: در این گزارش نه صحبتی از عدم پایبندی و نه انحراف از برنامه هسته‌ای ایران به سمت تسلیحاتی شدن مطرح شده است، آنچه محور اصلی این گزارش است، احیای برخی سوالات و اتهاماتی است که از دو دهه قبل مطرح بود و در چارچوب برجام حل و فصل شد و متأسفانه بر اساس اسناد جعلی که رژیم صهیونیستی به آژانس ارائه کرده و دیدگاه‌های سیاسی کشورهای صادرکننده قطعنامه، باعث شده که آژانس سؤالاتی را مطرح کند.مبنا و محتوای گزارش سیاسی است و این روند را سازنده نمی‌دانیم و در واقع این گزارش، زمینه سیاسی را به کشورهای اروپایی و آمریکا برای بهانه‌جویی می‌دهد.
لزوم واقع‌بینی درباره مکانیسم ماشه
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با این که برخی از کارشناسان معتقدند که تلاش کشورهای اروپایی برای تصویب قطعنامه علیه ایران در شورای حکام در حقیقت زمینه‌سازی جهت فعال کردن مکانیسم ماشه علیه ایران است، گفت: سازوکار ماشه نباید آنقدر بزرگنمایی شود، فعالیت‌های هسته‌ای ایران صلح آمیز است و هیچ مبنای حقوقی وجود ندارد که موضوع برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران پس از اکتبر ۲۰۲۵ از دستور کار شورای امنیت خارج نشود و هر اقدامی که خلاف آن انجام شود در راستای نگاه سیاسی است و اگر آنها بخواهند بهانه‌ای پیدا کنند که موضوع را در شورای امنیت مطرح کنند، نیاز به چنین سازوکاری نیست و در سال ۲۰۰۶ چنین ساز و کاری وجود نداشت و آنها پرونده ایران را با طرح برخی از بهانه‌ها به شورای
امنیت ارجاع دادند.