۱
سه شنبه ۲۳ شهريور ۱۴۰۰ ساعت ۱۵:۲۷
جایگاه زنان در کشور با جوسازی رشد نمی کند

داستان سرایی درباره ممنوعیت دریافت کارنامه توسط مادر 

 «دادن کارنامه به مادران ممنوع شد»! این موضوعی بود که بعد از انتشار گزارشی پیرامون آن در یکی از روزنامه ها به شدت مورد توجه سایت ها و کانال های فضای مجازی قرار گرفت و موجی پیرامون آن شکل گرفت.
داستان سرایی درباره ممنوعیت دریافت کارنامه توسط مادر 
 «دادن کارنامه به مادران ممنوع شد»! این موضوعی بود که بعد از انتشار گزارشی پیرامون آن در یکی از روزنامه ها به شدت مورد توجه سایت ها و کانال های فضای مجازی قرار گرفت و موجی پیرامون آن شکل گرفت. این در حالی بود که تجربه عمومی نشان می داد که تا پیش از این چنین موضوعی وجود نداشت؛ نه تنها گرفتن کارنامه بلکه اصولا بیشتر ارتباط والدین با مدارس توسط مادران صورت می گرفت و مشکلی هم در این باره وجود نداشت. در واقع اولیای مدارس بیش از اینکه پدر دانش آموزان را بشناسند، با مادران مرتبط بودند و مسائل را با آنها در میان می گذاشتند. ضمن اینکه کلا «کارنامه» برگه محرمانه یا باارزش هویتی نیست، بلکه فقط برای اطلاع رسانی صادر می شود و در مقاطع بالا به خود دانش آموز هم داده می شود. 
راه یابی این موضوع به رسانه های خارجی، این موضوع اجتماعی را به موضوعی سیاسی تبدیل کرد؛ در روزهایی که عملکرد طالبان در افغانستان یکبار دیگر موضوع زن ستیزی را برای رسانه ها مهمتر از پیش کرده است، این ادعا که در ایران دیگر کارنامه دانش آموزان را به مادران آنها نمی دهند، سر و صدایی ویژه به پا کرد و عده ای کوشیدند تا با استفاده از این موضوع مشابهت هایی بین طالبان و ایران پیدا کنند. 
نکته قابل توجه دیگر این بود که این گزارش در زمانی انتشار یافت که اصلا زمان دریافت کارنامه نیست. کارنامه مدارس عموما در اوایل تیرماه توزیع می شود، نه در هفته های آخر شهریور که ثبت نام دانش آموزان هم به پایان رسیده است! در فضای مجازی شایع شده بود که ممنوعیت تحویل کارنامه به مادران، در بخشنامه ای ابلاغ شده است و مطمئنا اگر این موضوع واقعیت داشت در همان تیرماه داستان این بخشنامه به فضای مجازی کشبده می شد اما چنین چیزی وجود نداشت!
بهرحال یکی دو روز بعد از طوفان مجازی پیرامون این موضوع مسولان آموزش و پرورش در این باره توضیح دادند؛ توضیحاتی که نشان می داد چنین موضوعی صحت ندارد و در موارد استثنایی و دارای مشکل حقوقی که یکی از پدر و مادر حضانت فرزند را به عهده گرفته، قانونا کسی که حضانت فرزند را به عهده دارد متولی امور آموزشی او نیز هست و این نه موضوع جدیدی است و نه شامل همه مادران یا پدران می شود.
مدیرکل ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات وزارت آموزش و پرورش به موضوع ممانعت از تحویل مدارک تحصیلی دانش آموزان به مادرانشان واکنش نشان داد و گفت که هیچ ممنوعیتی برای گرفتن کارنامه توسط مادر نداریم و همواره اعلام کرده‌ایم «اولیای دانش آموز» می توانند در این زمینه اقدام کنند.
محمدحسین کفراشی در گفت‌وگو با ایسنا، در واکنش به انتشار اخباری مبنی بر ممانعت از تحویل مدارک تحصیلی دانش آموزان به مادرانشان اظهار کرد: هیچ ممنوعیتی برای گرفتن کارنامه توسط مادر نداریم و همواره اعلام کرده ایم «اولیای دانش آموز» که شامل پدر و مادر و همچنین قیم قانونی هستند، می توانند مدارک تحصیلی اعم از کارنامه و پرونده تحصیلی دانش آموز را دریافت کنند.
وی افزود: در صورتی پدر یا مادر نمی توانند مدارک تحصیلی را از مدرسه بگیرند که جدا شده باشند و دادگاه حضانت را به یک نفر از آنها داده باشد. به عنوان مثال ممکن است از لحاظ قانونی پدر حضانت را گرفته باشد و به مدرسه اعلام کند که پرونده و مدارک را فقط به خودم بدهید. اگر پدر و مادر با هم زندگی می کنند و اختلافی با یکدیگر ندارند، منعی تا کنون وجود نداشته و ندارد.
مدیرکل ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه در 70 درصد موارد، مادران امور آموزشی بچه ها را چه در دوره ابتدایی و چه متوسطه پیگیری می کنند گفت: مادران ما عضو انجمن اولیاء و مربیان هستند و در تصمیم گیری‌های مدرسه مشارکت می کنند. اگر موردی اتفاق افتاده در سامانه شکایات ثبت کنند، ما پیگیری و برخورد می‌کنیم.
از سوی دیگر معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش نیز در واکنش به خبر عدم ارائه کارنامه دانش آموز به مادر گفت: هیچ فرقی بین پدر و مادر برای انجام کارهای دانش آموز از جمله،گرفتن کارنامه وجود ندارد اما در مواقعی مانند طلاق، حضانت دانش آموز در اختیار هر فردی که باشد، پرونده را به او می‌دهند.
رضوان حکیم زاده در گفت‌وگو با ایلنا خبرنگار ایلنا در واکنش به ممنوعیت مدارس از دادن پرونده و کارنامه تحصیلی دانش آموزان به مادران و ارسال یک سری پیامک به برخی از مادران به این منظور که ضرورت دارد برای دریافت کارنامه یا پرونده تحصیلی دانش آموز، صرفا پدر دانش آموز به مدرسه مراجعه کند، توضیح داد: در ابتدا باید درباره این مورد به خصوص تحقیق شود، زیرا به طور طبیعی والدین که برای ثبت نام دانش آموزان اقدام می‌کنند می‌توانند برای پیگیری امور فرزندان خود که از جمله آن‌ها گرفتن کارنامه و یا پرونده تحصیلی است به مدرسه مراجعه کنند. 
معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش در خصوص ارائه کارنامه یا پرونده تحصیلی به پدر یا مادری که حضانت فرزند را به عهده دارد، گفت: در شرایطی که پدر و مادر از هم جدا می‌شوند اگر که انحصارا حضانت فرزند در اختیار پدر باشد، طبیعتا این موضوع شرایط خاص خودش را دارد. 
حکیم زاده با اشاره به اینکه لزومی ندارد در شرایط عادی صرفا پدر به مدرسه مراجعه کند، بیان کرد: در شرایط عادی چنین اتفاقی نمی‌افتد یعنی به گونه‌ای نیست که کارنامه صرفا به پدر داده شود. در حال حاضر و در وضعیت طبیعی خانواده‌های دانش آموزان یعنی چه پدر و چه مادر به راحتی به مدرسه مراجعه کرده و کارنامه‌ها را دریافت می‌کنند. 
وی در واکنش به اینکه برای برخی مادرها پیامکی مبنی بر ارائه کارنامه صرفا به پدر، ارسال شده است، گفت: این مورد که به مادر پیامک ارسال شده که پدر باید برای دریافت کارنامه مراجعه کند، احتمالا یک مورد خاص بوده که باید در جایگاه خود مورد بررسی قرار بگیرد و من تا جزییات امر را ندانم نمی‌توانم اظهار نظر قطعی داشته باشم. 
حکیم زاده خاطرنشان کرد: به طور کلی برای خانواده‌هایی که مشکلی ندارند و والدین از هم جدا نشده‌اند، هیچ فرقی بین پدر و مادر برای انجام کارهای دانش آموز از جمله گرفتن کارنامه وجود ندارد. این مورد را حتی می‌توانید از خیلی خانواده‌ها سوال کنید و ببینید مشکلی در این زمینه تاکنون وجود نداشته‌است. 
معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش اکید کرد: هر یک از پدر و مادرها می‌توانند برای پیگیری امور تحصیلی فرزند خود به مدرسه مراجعه کنند.
همچنین عباس سلطانیان مدیرکل دفتر متوسطه نظری آموزش و پرورش در واکنش به این موضوع اظهار داشت: در بسیاری از مدارس روال به این صورت است که پدر و مادرها نسبت به دریافت کارنامه فرزند خود اقدام می‌کنند و مدیر مدرسه با شناختی که نسبت به خانواده دارد و می‌داند که با هم زندگی می‌کنند و مساله‌ای ندارند پرونده یا کارنامه را به آن‌ها تحویل می‌دهد. 
مدیر کل دفتر متوسطه نظری آموزش و پرورش اظهار داشت: احتمال خیلی زیاد در مواقعی که مشکلی ایجاد شده یا منجر به جدایی شده است و حضانت دانش آموز در اختیار مادر قرار گرفته باشد، پرونده را به او می دهند. در غیر اینصورت در حالت عادی روال مدارس به این شکل که است که کارنامه به پدر یا مادر ارائه می‌شود.
کد مطلب: 155841
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *