رئیسجمهوری روسیه سخنرانی «بزرگ» خود را با محوریت الحاق اراضی اوکراین به خاک کشورش انجام داد و در سخنانش از «بسیج نسبی» نیروها در روسیه خبر داده است. همزمان با این موضع گیری ، «سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه از برنامه کشورش برای بهکارگیری حدود ۳۰۰ هزار نیروی ذخیره برای طرح «بسیج نسبی» نیروها که از سوی پوتین اعلام شد، خبر داد.
به گزارش گاردین، این سخنرانی مهم ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه برای شب گذشته هماهنگ شده بود اما در نهایت به امروز موکول شد.
ولادیمیر پوتین در ابتدای صحبتهایش گفت: سخنرانی من خطاب به روسها، مردمان دونتسک و لوهانسک، سکنه خرسون و مناطق زاپوریژیا و دیگر مناطق آزاد شده است.
ولادیمیر پوتین گفت که صحبتهایش در مورد سیاستهای خصمانه نخبگان غربی است که تلاش دارند تا سلطه خودشان را حفظ کنند. پوتین گفت: هدف غرب نابودی روسیه است، آنها علنا میگویند که فروپاشی شوروی را مدیریت کردند و اکنون وقت روسیه رسیده است. کییف آشکارا طرحهای حل مناقشه در دونباس را کنار گذاشت و ادعای دستیابی به سلاح هستهای را اعلام کرد و گفت حمله به کریمه ممکن است رخ دهد.
رئیسجمهوری روسیه افزود: اهداف اصلی عملیات ویژه روسیه همانطور باقی مانده؛ لوهانسک به طور کامل آزاد شد و قسمتی از دونتسک هم آزاد شده است.
پوتین به دولتش و وزارت دفاع روسیه دستور داد تا وضعیت حقوقی داوطلبان و نیروهای شبهنظامی دونباس را در سریعترین زمان ممکن روشن کند. او همچنین گفت که کییف بعد از آغاز عملیات نظامی روسیه واکنش مثبتی به پیشنهادهای روسیه نشان داد اما غرب، اوکراین را موظف کرد تا مذاکرات را رها کند.
پوتین گفت: سیاست ارعاب و وحشت رژیم کییف هر روز وحشیانهتر میشود. روسیه برای تضمین امنیت در جریان همهپرسی در دونباس و سایر مناطق، هر کاری انجام خواهد داد.
رئیسجمهوری روسیه با مجموعهای از اتهامات علیه کشورهای غربی ادامه داد و گفت که سالها «نفرت کامل» علیه روسیه وجود داشته است. او غرب را به آغاز جنگ علیه روسیه در اوکراین در سال ۲۰۱۴ متهم کرد.
پوتین میگوید که عملیات نظامی «پیشگیرانه» تنها گزینه ممکن بود زیرا غرب از به دست آمدن راهحل مسالمتآمیز برای «مشکل دونباس» و ادعای حق استفاده از سلاحهای هستهای خودداری کرد.
پوتین گفت مردم دونباس در «گروگان» کییف هستند. او مردمی را که در کنار ارتش روسیه میجنگند به عنوان «میهنپرست واقعی» توصیف کرد. پوتین میگوید داوطلبانی که در کنار ارتش حرفهای روسیه میجنگند، باید از همان پرداختها و تضمینهای اجتماعی برخوردار شوند.
رئیسجمهوری روسیه گفت که ارتش اوکراین توسط ناتو آموزش دیده و در واقع از سوی فرماندهان خارجی هدایت میشود. سیاستهای «ترور و ارعاب» علیه روسیه تشدید شده است.
او درباره رفراندومها هم گفت، روسیه هرکاری از دست بربیاید برای تضمین شرایط ایمن برگزاری رفراندومها انجام میدهد تا مردم بتوانند خواسته خود را بگویند. رئیسجمهوری روسیه همچنین ادامه داد: ارتش ما به عنوان خط مقدم نظامی بیش از ۱۰۰۰ کیلومتر در مقابل کل عملیات نظامی غرب عمل میکند. ما برای دفاع از سرزمین خود از بسیج نسبی حمایت میکنیم. تاکیدم بر بسیج نسبی است چون فقط برای کسانی است که نیروی ذخیره هستند و به خدمت فراخوانده میشوند. این حکم امضا شده است.
پوتین همچنین گفت، روسیه از برگزاری رفراندومهای اعلام شده در لوهانسک، دونتسک، خرسون و زاپوریژیا به منظور پیوستن به فدراسیون روسیه حمایت میکند. او همچنین غرب را به آغاز جنگ علیه روسیه در اوکراین در ۲۰۱۴ متهم کرد و افزود: غرب در سیاستگذاری ضد روس خود از تمامی خطوط عبور کرده است. غرب به دنبال نابودی روسیه است و از تهدید اتمی استفاده میکند.
رئیسجمهوری روسیه در ادامه صحبتهایش تاکید کرد: از تمامی ابزار در دسترسی استفاده میکنیم و آنهایی که تلاش میکنند تا از تهدید اتمی علیه روسیه استفاده کنند، خواهند دید که ورق بر میگردد. من بلوف نمیزنم.
پوتین همچنین ادامه داد: تهدید اتمی مورد استفاده قرار گرفته است. ما نه تنها در مورد گلولهباران نیروگاه اتمی زاپوریژیا آن هم با تشویقهای غرب صحبت میکنیم که تهدید به فاجعه هستهای است، بلکه در مورد اظهارات نمایندگان ارشد کشورهای ناتو در مورد امکان و مجاز بودن استفاده از تسلیحات کشتار جمعی علیه روسیه حرف میزنیم که همان تسلیحات اتمی است.
او افزود: باید یادآورم شوم آنهایی که چنین اظهاراتی را درباره روسیه مطرح میکنند باید بدانند که کشور ما هم ابزار مختلفی برای نابودی دارد و در برخی از موارد این ابزار، از داشتههای کشورهای ناتو هم پیشرفتهتر هستند. وقتی یکپارچگی قلمروی کشور ما تهدید شود، ما از تمامی این ابزار برای حفاظت از مردم و کشور روسیه استفاده میکنیم.
به دنبال صحبتهای پوتین، «سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه هم گفت که اوکراین تقریبا نیمی از ارتش خود یا به عبارتی بیش از ۱۰۰ هزار نیرو را از دست داده است. شویگو گفت: در مرحله ابتدایی، نیروهای مسلح اوکراین حدود ۲۰۱ هزار تا ۲۰۲ هزار نیرو بود. اکنون بیش از ۱۰۰ هزار مجروج وجود دارد. همزمان بیش از ۶۱ هزار تن کشته و بیش از ۴۹ هزار تن زخمی شدهاند. آنها نیمی از نیروهای مسلح خودشان را از دست دادند.
واکنش خشمگینانه اروپا
«میخائیلو پودولیاک» مشاور رئیسجمهور اوکراین در پیامی نوشت: این اقدام روسیه کاملا قابل پیش بینی بود و به نظر میآید تلاشی در جهت توجیه شکست مسکو در جنگ با اوکراین باشد.
وی ادامه داد: واضح است که این جنگ مطابق برنامه مسکو پیش نمیرود و پوتین را در شرایطی قرار داده که با محدود کردن حقوق مردم روسیه چنین تصمیمی بگیرد.
«رابرت هابک» معاون صدر اعظم آلمان نیز اقدام روسیه را عاملی برای تشدید تنشها در اوکراین دانست و اظهار داشت: یک گام اشتباه دیگر از روسیه است که برلین درباره چگونگی پاسخ به آن تصمیم خواهد گرفت.
«جیلیان کیگان» یک مقام ارشد وزارت خارجه انگلیس نیز در این باره به اسکای نیوز گفت: سخنان امروز رییسجمهوری روسیه باید به طور جدی بررسی شود. وی در مصاحبه جداگانه با بیبیسی نیز مدعی شد که این اقدام یک تهدید جدی است.
در ادامه واکنشها، «بریجت برینک» سفیر آمریکا در اوکراین در توییتی نوشت: بسیج کردن مردم و همه پرسی دروغین نشانه ضعف و شکست روسیه است. ایالات متحده به حمایت از اوکراین تا هر زمانی که نیاز باشد ادامه خواهد داد.
همچنین «بن والاس» وزیر دفاع انگلیس در واکنش به سخنرانی امروز پوتین مدعی شد که جامعه بینالمللی علیه روسیه متحد است و این کشور با ادامه این روند منزوی خواهد شد.
وی با ادعای اینکه عملیات روسیه در اوکراین رو به شکست است، اظهار داشت: هیچ پروپاگاندایی (تبلیغات سیاسی) نمیتواند این واقعیت که اوکراین برنده این جنگ است را پنهان کند.
«پتر فیالا» نخست وزیر جمهوری چک نیز در اظهاراتی اقدام روسیه را تنشافزا خواند و افزود: کمک به اوکران به سود خودمان است پس باید آن را ادامه دهیم.
در این میان، «ادگارس رینکوویچ» وزیر امور خارجه لتونی در توییتی نوشت: لتونی به عنوان یک عضو هم مرز روسیه در اتحادیه اروپا، شهروندان روسی را که برای فرار از بسیج در این کشور به لتونی پناهنده شوند، نخواهد پذیرفت.
همچنین «وانگ ونبین» سخنگوی وزارت خارجه چین در بخشی از نشست خبری معمول خود با اشاره به سخنان امروز رییس جمهوری روسیه طرفین را به مذاکره و یافتن راه حل برای نگرانیهای امنیتی دعوت کرد.
در همین راستا، «مارک روت» نخست وزیر هلند در گفتوگو با شبکه هلندی NOS، سخنان پوتین را نشانه وجود هراس در کرملین دانست که نباید به عنوان یک تهدید مستقیم تلقی شود. وی در ادامه کشورها را به حفظ آرامش دعوت کرد.
«پیتر استانو» سخنگوی خدمات دیپلماتیک اتحادیه اروپا نیز در یک نشست خبری با بیان اینکه اقدام مسکو مبنی بر فراخوان بسیج بخشی از نیروها نشان از ناامیدی پوتین دارد، افزود: روسیه بار دیگر ثابت کرد که به دنبال صلح نیست.
مچنین رویترز به نقل از یک سخنگوی دولت آلمان نوشت: اولاف شولتس صدراعظم آلمان، نشانههایی از شکست را در این رفتار روسیه میبیند. آلمان همچنین تاکید کرد که برگزاری همهپرسی در مناطق تحت کنترل روسیه در اوکراین را هرگز به رسمیت نخواهد شناخت. رئیسجمهوری روسیه امروز در یک سخنرانی که از رسانههای این کشور پخش شد، با امضای حکم بسیج بخشی از نیروها تصریح کرد که اقدامات برای بسیج نیروها از امروز ۲۱ سپتامبر (۳۰ شهریور) در روسیه آغاز خواهد شد. وی افزود که فقط شهروندانی در چارچوب بسیج نسبی قرار میگیرند که در درجه اول تجربه قرار داشته باشند.