چهارشنبه ۲ آذر ۱۴۰۱
وزیر راه و شهرسازی بالاخره از دولت رفت

وزیر راه و شهرسازی بالاخره از دولت رفت

گروه سیاسی - سید مجید حسینی: بعد از سه ماه تلاش بی وقفه بخشی از دولت، بالاخره مقاومت رستم قاسمی بالاخره شکست و او استعفا داد! این اتفاق یک روز پس از آن به وقوع پیوست که حسینی معاون پارلمانی رئیسی، خبر داد که هفته آینده گزینه وزارت راه و شهرسازی به مجلس معرفی می‌شود! در واقع سخن او به معنای ناامیدی دولت از استعفای رستم قاسمی و برکناری او بود. به این ترتیب رستم قاسمی که فشار چند خوان را تحمل کرده بود، پس از اعلام تلویحی برکناری اش استعفا داد و رئیس جمهور هم بلافاصله استعفایش را پذیرفت!
ماجرای رویارویی دولت با رستم قاسمی از زمانی علنی شد که رستم قاسمی در اوج انجام مذاکرات هسته‌ای توسط تیم علی باقری، توئیتی زد و توافق هسته ای را «برجام یزیدیان» نامید و مخالفت سفت و سخت خود را با آن اعلام کرد. این توئیت تعجب بسیاری را برانگیخت که چطور وزیر دولت رئیسی، مخالفت خود را در هیات دولت ابراز نمی‌دارد و سعی می‌کند که مخالفت با جریان مذاکراتی که توسط دولت هدایت می‌شود، به سطح جامعه بکشاند؛ اما پس از چندی مشخص شد که داستان از قرار دیگری است؛ مشاور ویژه وزیر دستگیر شده و احتمالا قاسمی آن را نوعی مقابله با خود می‌بیند و در این راستا او هم ضرب شستی نشان داده است.
ماجرا به همین جا ختم نشد؛ پس از آن درخواست استعفا، برکناری یا استیضاح وزیر راه و شهرسازی از گوشه و کنار مجلس به گوش می‌خورد. اعلام اینکه وی به جای پاسخگویی به ناکارآمدی اش بخصوص در بخش مسکن و عمل به وعده ساخت سالیانه یک میلیون مسکن، به عنوان بیماری بستری شده است. به این ترتیب یکی از نمایندگان مجلس عنوان کرد که اگر وی از بستر بیماری برخاسته، لطفا به انتقادات پاسخ دهد.
اهرم فشار دیگری که شکل گرفت، انتشار عکس‌های خصوصی مربوط به سفر مالزی او با همسرش تازه ای بود که بعد از چند سال یکباره به دست خبرنگارهای آن ورآبی رسید و منتشر شد؛ البته کسی پیگیر این نشد که در زمانی که دعوا بر سر ماندن یا رفتن رستم قاسمی است این عکس‌ها چطور به دست آنها رسیده و منتشر شده است. علی رغم انتشار این عکس‌ها باز هم رستم قاسمی مقاومت کرد و استعفا نداد و اعلام کرد که خدا باید پاسخگوی این موضوع باشد! در یک ماه اخیر تقریبا در هر جلسه علنی یکی از نمایندگان با اشاره به ناتوانی این وزیر خواستار استعفا یا برکناری او شده است. همزمان بعضی رسانه‌ها که نزدیک به طیفی از دولتی‌ها هستند نیز شروع به انتشار گزارش‌هایی درباره ناکارآمدی قاسمی کردند و جالب اینجاست که سید ابراهیم رئیسی در این موضوع کاملا بی طرف بود؛ یعنی نه حاضر شد کلامی در دفاع از وزیرش دفاع بگوید و نه او را برکنار کند.
دو هفته قبل انتشار خبر استعفای رستم قاسمی نشان داد که ماجرا همین طور بلاتکلیف نمی‌ماند و ضربه آخر از طرف طیف مقابل زده شده است. 22 آبان رسانه‌های مختلف از جمله خبرگزاری تسنیم، اعلام کردند که « شنیده‌ها از دولت حاکی از آن است که رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی از سمت خود استعفا داده و نامه استعفای خود را نیز تقدیم رئیس‌جمهوری کرده است.»
تجربه استعفای حجت عبدالملکی از وزارت رفاه نشان می‌داد که این جور خبرها به واقعیت می‌انجامد، حتی اگر وزارت مطبوعه آن را تکذیب کند! در خردادماه که عبدالملکی به استعفا سوق داده شد، نیز اولین بار خبر استعفای او به طور غیررسمی اعلام شد. سپس استعفای او در صفحه اینستاگرام وزارت رفاه تکذیب شد، اما یک روز بعد متن استعفای عبدالملکی در توئیتر منتشر شد و بلافاصله از سوی رئیس جمهور مورد موافقت قرار گرفت، تا مشخص شود که این استعفا، بیش از اینکه استعفا باشد، برکناری است! جالب اینجا بود که علی رغم تکذیب استعفا تا روز آخر، سخنگوی دولت اعلام کرد که «آقای عبدالملکی برای دومین بار استعفای خود را به آقای رئیس‌جمهور تقدیم کرد و استعفای ایشان با موافقت مواجه شد»!
نکته دیگر این بود که نزدیکان عبدالملکی در روزهای پیش از استعفا، کوشش کردند انتشار خبر استعفا یا برکناری وی را که از سوی رسانه‌های اصولگرا منتشر می‌شد، به اصلاح طلبان نسبت دهند تا به این ترتیب زمینه را برای ادامه فعالیت وی در دولت مساعد کنند! دستیار رسانه‌ای عبدالملکی چند روز قبل از استعفای عبدالملکی در توئیتر در واکنش به شایعه برکناری و جابه‌جایی وزیر کار نوشت: «مثل همیشه دروغ است؛ قبلا با دست بند سبز دروغ می‌گفتند الان با ریش بلند!»
تجربه عبدالملکی نشان از پایان کار رستم قاسمی در دولت می‌داد اما رستم قاسمی برخلاف عبدالملکی که یک روز پس از انتشار خبر استعفایش، نامه استعفا را نوشت، نه روز دیگر مقاومت کرد تا با اعلام سید محمد حسینی، فهمید که دیگر مقاومت فایده ای ندارد و نه تنها برکناری اش مسجل شده، که جانشینش هم تعیین شده است. به این ترتیب این بار بدون اینکه رستم قاسمی تکذیب کند، اعلام شد که او استعفا داده و رئیس جمهور هم پذیرفته است. جالب اینجاست که دولتی‌ها بعد از این همه تلاش آشکار و پنهان، علت استعفای رستم قاسمی تشدید بیماری عنوان شده است! دیروز سیدابراهیم رئیسی با تقدیر از تلاشهای رستم قاسمی در دوران مسولیت خود در وزارت راه و شهرسازی و آرزوی سلامتی برای وی، با استعفای او در پی تشدید بیماری، موافقت و ابراز امیدواری کرد که بتوان از توانمندی‌های قاسمی پس از بهبودی کامل استفاده شود.
همچنین در پی قبول استعفای رستم قاسمی از وزارت راه و شهرسازی، رییس‌جمهوری شهریار افندی‌زاده معاون حمل و نقل وزارت راه و شهرسازی را با حفظ سمت به عنوان سرپرست این وزارتخانه منصوب کرد.