معاون وزیر خارجه با بیان اینکه ایران در معادله برجام مدعی است و بارها اعلام کرده که در چارچوب توافق گذشته حاضر به انجام مذاکرات است، گفت: ایران تعاملات خود را با طرفهای مقابل به طرق مختلف ادامه میدهد. امیدوارم روند تلاشها در مسیر مذاکرات، به نتایج مثبتی نیز ختم شود.
به گزارش ایسنا، علی باقری کنی، معاون وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در برنامه اینسایت شبکه پرس تی وی گفت: پس از جنگ جهانی دوم، قدرتهای فاتح جنگ مذکور، میان خود نوعی توازن ایجاد کردند که مبنای تشکیل نظمی بینالمللی شد. در این چارچوب، سازوکارهای سیاسی و فراگیری نظیر سازمان ملل متحد و یا شورای امنیت (با حق وتوی پنج قدرت جهانی) و در عین حال، سازمانهای اقتصادی نظیر بانک جهانی و یا صندوق بینالملل پول و غیره نیز با توجه به موقعیت برتری که دولت آمریکا برای خود قائل بود، ایجاد شدند.
باقری کنی افزود: اگرچه این نهادها عنوان سازمانهای بین المللی را یدک می کشیدند، با این حال عملا نقشی که مثلا کشوری نظیر آمریکا در قبال آنها بازی میکرد، قابل توجه و مسلط بود و عملا آنها در خدمت منافع این کشور قرار داشته و دارند. بنیان اصلی این نظم بینالمللی، قدرتِ طرفهایی بود که به آن شکل داده بودند. ماهیت اصلی قدرتشان نیز نظامی بود که در جریان جنگ جهانی دوم به منصه ظهور رسیده بود. البته که قدرتهای فاتح جنگ جهانی دوم(همان پنج عضو دائم شورای امنیت) با گذشت زمان به قدرتهای اصلی اتمی جهان نیز تبدیل شدند.
معاون وزیر خارجه عنوان کرد: با این همه با گذشت زمان، نظم بینالمللی ایجاد شده توسط قدرتهای غربی پس از جنگ جهانی دوم، به ویژه پس از فروپاشی شوروی دچار آسیبهای جدی شد و عملا فضایی جدید را پیش روی خود مشاهده کرد. در این فضا، آمریکاییها مدعی ایجاد نظام تک قطبی شدند. البته که پس از سقوط شووری بسیاری از ناظران و تحلیلگران با توجه به فاصله قدرت آمریکا با دیگر کشورها در عرصه بین المللی، این ادعای واشنگتن را چندان هم گزاف نمیدیدند. با این همه، در این مسیر یک اتفاق قابل تامل در عرصه بینالمللی روی داد که آن پیروزی انقلاب اسلامی در ایران و استقرار نظام جمهوری اسلامی در کشورمان بود. وی در ادامه تصریح کرد: انقلاب اسلامی در جغرافیایی خاص روی داد با این حال از حیث ماهیتی و گفتمانی طراحی جدید را در عرصه بین المللی ارائه میکرد. مفهوم محوری در این زمینه، عدم اتکا به هیچ قدرتی بود. در این فضا، جهان غرب تقابل جدی با انقلاب اسلامی را در اولویت قرار داد و از ناحیه آن احساس خطر کرد که نمود اصلی این مساله را در ماجرای جنگ تحمیلی هشت ساله علیه کشورمان شاهد هستیم. جنگی که اگرچه از طریق رژیم صدام علیه ایران اعمال شد با این حال قدرتهای جهانی که از انقلاب اسلامی احساس خطر کرده بودند در پسِ آن قرار داشتند.
به گفته باقری کنی، به طور خاص آمریکاییها به تدریج دریافتند که اساسا مواضع و رویکردهای پیشین آنها در قالب نظم بینالمللی و نظمهای منطقهای دیگر معتبر نیست و مثلا موجودیتی نظیر انقلاب اسلامی عملا راهبردها و رویکردهای کلان آنها را با جدیت تمام زیر سوال میبرد و هدفِ حمله قرار میدهد. وی افزود: به طور خاص میبینیم که انقلاب اسلامی ایران به نحوی جدی رژیم صهیونیستی را به عنوان یکی از متحدان مهم منطقهای آمریکا در خاورمیانه، قویا به چالش کشیده است. در این راستا، شکستهای قابل توجه رژیم صهیونیستی در لبنان و فلسطین و غیره، همه جهان غرب را به این نتیجه رساندکه فضایی جدید به ویژه با توجه به قدرتگیری انقلاب اسلامی در منطقه خارومیانه و البته در عرصه بینالمللی حاکم شده است. براساس گزارش العالم، معاون وزیر خارجه افزود: از این رو، عرصه بینالمللی با دو نکته محوری رو به رو شد: افول مولفههای قدرت کنشگران غربی نظام بینالمللی که این مساله مخصوصا در شرایط کنونی و با توجه به چشماندازهای آتی که برای جهان ترسیم می شود، کاملا محسوس است. در واقع هر چه زمان به پیش می رود، افول آمریکا و اروپا عینیتر می شود. از سوی دیگر، جهان شاهد اوجگیری قدرتهای نوظهور بوده که این قدرتها به خوبی فهمیدهاند، برای اینکه بتوانند جایگاه واقعی خود در عرصه بینالمللی را بیابند، راهی جز معنادار کردن فاصله خود با قدرتهای غربی نظیر آمریکا ندارند.