سلطنت 70 ساله ملکه الیزابت با یک تشییع پرهزینه به پایان رسید

رویارویی موافقان و مخالفان نظام سلطنتی بریتانیا

درگذشت الیزابت دوم، ملکه بریتانیا در روز هشتم سپتامبر 2022، اگرچه اتفاق مهمی‌برای بریتانیا بود اما در دنیا از این جهت موردتوجه افکار عمومی‌قرار گرفت که به دلیل هزینه‌های بالای مراسم طولانی تشییع و تدفین او، موافقان و مخالفان حکومتهای سلطنتی را بار دیگر در مقابل هم قرار داد.
الیزابت الکساندرا مری یا الیزابت دوم، متولد ۲۱ آوریل ۱۹۲۶ از ۶ فوریهٔ ۱۹۵۲ تا زمان مرگش در ۲۰۲۲ ملکهٔ پادشاهی بریتانیا و دیگر قلمروهای مشترک‌المنافع بود. سلطنت ۷۰ سال و ۲۱۴ روزهٔ او طولانی‌ترین مدت زمان سلطنت در پادشاهی بریتانیا است.
او بزرگ‌ترین فرزند دوک و دوشس یورک (بعدها شاه جرج ششم و ملکه الیزابت، شهبانوی مادر) بود. پدر او زمانی که برادرش شاه ادوارد هشتم در سال ۱۹۳۶ پس از یک بحران قانونی مجبور به استعفا شد، به سلطنت رسید و با پادشاهی او، الیزابت به وارث مقدر امپراتوری بریتانیا تبدیل گردید. او به‌صورت خصوصی در خانه تحصیل کرد و از آغاز جنگ جهانی دوم چندی از وظایف عمومی‌خانوادهٔ سلطنتی را برعهده گرفت و در طول جنگ در نیروی کمکی خدمت قلمرویی خدمت کرد. در ۱۹۴۷، او با شاهزاده فیلیپ، دوک ادینبرو، شاهزادهٔ سابق یونان و دانمارک ازدواج کرد که حاصل ازدواجشان چهار فرزند بود: چارلز سوم، شاهدخت آن، شاهزاده اندرو و شاهزاده ادوارد. الیزابت با درگذشت پدرش در فوریهٔ ۱۹۵۲ رئیس اتحادیه کشورهای همسود و ملکهٔ سلطنتی هفت کشور مستقل مشترک‌المنافع شد: بریتانیا، کانادا، استرالیا، نیوزیلند، آفریقای جنوبی، پاکستان و سیلان.
او طولانی‌ترین دورهٔ فرمانروایی و درازترین عمر را در بین حکمرانان بریتانیا داشت؛ و طولانی‌ترین دورهٔ سلطنت را بین ملکه‌های سلطنتی و حاکمان زن جهان داشته و پیرترین رهبر در جهان و قدیمی‌ترین پادشاه جهان بود. وی همچنین رئیس عالی کلیسای انگلستان و مدافع ایمان در برخی از کشورهای قلمرویش نیز بود.
الیزابت گهگاه با جنبش‌های جمهوری‌خواهی و انتقادات رسانه‌ای از خانوادهٔ سلطنتی روبه‌رو شد؛ از جمله این دفعات پس از طلاق‌های فرزندانش، در «سال فاجعه‌بار» ۱۹۹۲ و مرگ عروس سابقش، دایانا، شاهدخت ولز بوده‌است. با این همه، در بریتانیا محبوبیت نظام سلطنت و شخص الیزابت معمولاً بالا بوده‌است. با این حال در بین قشر جوان، مخالفان نظام سلطنتی بریتانیا بیشتر هستند.
همواره انتقاداتی درباره ثروت او و خاندان سلطنتی وجود داشت. املاک سلطنتی، نام بنیادی است که برای ملکه درآمدزایی می‌کند. این بنیاد بیش از ۵۰۰ میلیون پوند املاک شخصی، سرمایه‌گذاری و درآمد ملکه بریتانیا را اداره می‌کند. در مورد میزان ثروت شخصی الیزابت دوم، ملکه بریتانیا، سال‌ها حدس و گمان زده شده‌است. در سال ۲۰۱۱، ملکهٔ بریتانیا با ۳۰۰ میلیون پوند دارایی اثبات‌شده، در رده ۲۵۷ «فهرست ثروتمندترین‌های بریتانیا» قرار گرفت. مجله اقتصادی فوربز، در سال ۲۰۱۰، میزان ثروت شخصی الیزابت دوم را در حدود ۴۵۰ میلیون دلار آمریکا تخمین زده بود. در سال ۱۹۹۳، دفتر مخصوص ملکهٔ بریتانیا، در واکنش به اخبار و شایعاتی مبنی بر میزان دارایی‌های شخصی ملکه به میزان ۱۰۰ میلیون پوند استرلینگ، آن را «به شدت اغراق‌آمیز» توصیف کرد. اما در این مورد توضیحاتی هم وجود دارد. کلکسیون سلطنتی، که شامل جواهرات سلطنتی امپراتوری بریتانیا و آثار هنری برجسته‌ای است، جزو اموال شخصی ملکهٔ بریتانیا محسوب نمی‌شود و تنها در اختیار ملکه قرار دارند. همچنین کاخ‌های سلطنتی باکینگهام و قلعه وینزر، تنها در اختیار خانواده سلطنتی قرار دارند و مالکیت آن‌ها در اختیار خانواده سلطنتی و ملکه بریتانیا نیست. از دیگر اموال منقولی که تنها در اختیار خانواده سلطنتی قرار دارد، قلمرو دوک لنکستر است که در سال ۲۰۱۰، ارزش آن در حدود ۳۴۸ میلیون پوند استرلینگ تخمین زده شده‌بود.
گفته می‌شود که الیزابت دوم به اقامت در کاخ باکینگهام که اقامت‌گاه رسمی‌خانواده سلطنتی در شهر لندن است، چنان رغبتی نداشت و اقامت در قلعه وینزر را به مراتب ترجیح می‌داد. کاخ ساندرینگهام و دژ بالمورال اقامت‌گاه‌های خصوصی و از اموال خانوادگی ملکه بریتانیا هستند. ملکه الیزابت دوم، مالک شخصی این دو کاخ است. درآمدهای حاصل از املاکی به ارزش بیش از ۶٫۶ میلیارد پوند استرلینگ، تحت قیومیت خانواده سلطنتی بریتانیا است، که در انگلستان به اصطلاح «املاک سلطنتی» نامیده می‌شود. ملکه بریتانیا حق فروش هیچ‌یک از آن املاک و مستغلات را ندارد و درآمد حاصل از آن‌ها نیز به خزانه بریتانیا جهت پرداخت حقوق کارمندان دولت، واریز می‌شود.
برخی برآوردها میزان هزینه تشییع ملکه الیزابت دوم را 6 میلیارد پوند اعلام کردند اما این عدد هیچگاه تایید نشد. اما این صرفا هزینه تشییع جنازه ملکه و تاج‌گذاری پادشاه جدید این کشور نبود و هزینه‌های دیگر را هم در بر می‌گرفت. جمع‌آوری اسکانس‌های با تصویر ملکه و چاپ اسکانس‌های جدید با تصویر چارلز سوم، و تغییر گذرنامه‌ها، تمبرها، و یونیفورم‌های پلیس از جمله تغییرات هزینه‌بر دیگری است که رسانه‌ها به آن‌ها اشاره کردند.
بر اساس گزارشی که توسط بی بی سی هم منتشر شد از هر 4 شهروند بریتانیایی، یک نفر خواهان پایان سلطنت در این کشور هستند. برخی شهروندان بریتانیایی با برگزاری مراسم پرهزینه تشییع مخالف بودند و حالا هم مخالف برگزاری مراسم پرهزینه تاجگذاری هستند. چارلز پادشاه ۷۴ ساله انگلیس از سپتامبر گذشته، پس از فوت مادرش، سکان تاج و تخت را بدست گرفته است. مراسم تاج‌گذاری او قرار است در ماه می‌(اردیبهشت/ خرداد) برگزار شود. او در چندین سفری که بعد از تکیه زدن بر کرسی پادشاهی، به شهرهای انگلیس داشته، با تجمع مخالفان نظام سلطنتی رو برو شده و در چند مورد با پرتاب تخم‌مرغ مورد استقبال قرار گرفته است. جنبش جمهوری‌خواه انگلیس که هزاران عضو و ده‌ها هزار طرفدار دارد سالهاست که برگزاری همه پرسی در خصوص آینده نظام سلطنتی انگلیس را خواهان است و تاکید دارد که این نظام یادآور ستم‌هایی است که پادشاهان انگلیس بر مردم روا داشته‌اند.


بر اساس گزارشی که توسط بی بی سی هم منتشر شد از هر 4 شهروند بریتانیایی، یک نفر خواهان پایان سلطنت در این کشور هستند. برخی شهروندان بریتانیایی با برگزاری مراسم پرهزینه تشییع مخالف بودند و حالا هم مخالف برگزاری مراسم پرهزینه تاجگذاری چارلز پادشاه ۷۴ ساله انگلیس هستند