گروه سیاسی - محمدحسین روانبخش: روزهای پایانی سال 1401 در حالی سپری میشود که چندان خاطره خوشی از این سال در خاطرهها نمانده است. آنچه از این سال بیشتر در ذهنها باقی مانده وضعیتی است که کشور با آن روبرو بوده و هست و دغدغههای مردم در زمینههای مختلف را افزایش داده است. انتظار این بود که آنچه در این سال باعث اعتراضهای بسیار و وقایع پس از آن شد، مورد توجه قرار بگیرد و در آن بازنگری شود اما اخباری که در آستانه نوروز منتشر شد، چندان نشانی از این امر ندارد. به نظر میرسد که گرانی و تورم بیسابقه که باعث افزایش مشکلات معیشتی مردم شده، سیاست گذاریهای ناکارآمد و اعتراض آفرین فرهنگی و همین طور محدودیتهای اعمال شده در فضای مجازی همچنان در سال آینده برای ایرانیها وجود دارد و شاید حتی شرایطی سخت تر برای مردم رقم بزند.
لایحه بودجه ای که دولت برای سال آینده تدارک دیده، اگرچه توسط مجلس تغییراتی پیدا کرد اما همچنان دغدغه ای که از روزهای اول درباره آن وجود داشت، در خود دارد؛ اینکه بر اساس این لایحه تورم در سال آینده باز هم افزایش مییابد. این موضوع در کنار این تصمیم که حقوق کارمندان به طور میانگین 20 درصد اضافه میشود و همین امر میتواند پایه ای برای افزایش حقوق بازنشستگان و کارگران هم باشد، وضعیت نامساعدی را برای معیشت بسیاری از مردم شکل خواهد داد.
افزایش تورم چیزی نیست که فقط کارشناسان مستقل و منتقدان بگویند بلکه چندی پیش سیدشمسالدین حسینی رئیس کمیسیون تلفیق مجلس هم در نشست بررسی ابعاد و ویژگیهای بودجه ۱۴۰۲ صراحتا اعلام کرد: با توجه به تورمهای نقطه به نقطهای که در ماههای اخیر اتفاق افتاده اگر همه چیز هم خوب پیش برود که برخی چیزها خوب پیش میرود باز ما یک تورم بالایی خواهیم داشت.
واقعیت این است که بر اساس بودجه سال 1402 حداقل تورم 40 درصدی مورد انتظار است اما به نظر صاحب نظران متاسفانه حتی تورم بالای 60 درصد هم دور از انتظار نیست و در این شرایط افزایش 20 درصدی حقوق یعنی افزایش مشکلات معیشتی و کوچکتر شدن سفره مردم. نکته دیگری که در این خصوص باید متذکر شد افزایش دوباره قیمت مسکن در ماههای پایانی سال بود که بدون شک باعث افزایش بسیار قیمت اجاره مسکن در سال آینده خواهد شد و مشکلات مستاجران را دوباره تشدید خواهد کرد. در مورد اینترنت و محدود سازی فضای مجازی هم نه تنها خبری از پایان فیلترینگ نیست بلکه اخبار نشان دهنده این است که در سال آینده تشدید این امر میتواند ایرانیها را بیش از پیش با مشکل مواجه کند. در حالی که قطع بسیاری از شبکههای مجازی در شش ماه گذشته مردم را از نظر اجتماعی و اقتصادی با مشکل مواجه کرده اما همچنان فیلترینگ گسترده ادامه دارد و شرایطی برای شبکههای مجازی خارجی گذاشته میشود که نشان میدهد داستان ادامه دارد. این در حالی است که سرعت اینترنت هم در کشور پایین نگه داشته شده است. در این شرایط وقتی در آستانه نوروز، وزیر ارتباطات از 40 برابر شدن سرعت اینترنت در کشور سخن میگوید، جز تمسخر معنایی ندارد. شکل گیری دوباره تلاش طیفی در مجلس که بیش از دو سال است با عنوان «صیانت» در پی قانونی کردن فیلترینگ هستند نیز از جمله اخباری بود که در روزهای پایانی اسفند منتشر شد و کام مردم را بیش از پیش تلخ کرد. سومین نکته در مورد وضعیتی است که «گشت ارشاد» در کشور بوجود آورد. بعد از درگذشت تاسف بار مهسا امینی، و با توجه به اتفاقاتی که پیش از این باعث مخالفتهای گسترده با نحوه مقابله با بی حجابی شده بود، بسیاری از افراد از لزوم تغییر سیاست گذاری فرهنگی در مورد حجاب سخن گفتند و به نظر میرسید که به جای برخوردهای تنش آفرین و حساسیت زا، فرهنگ سازی مدنظر قرار بگیرد. با این حال چند روز پیش سخن بیژن نوباوه از نمیاندگان مجلس درباره پیشنهادی برای مقابله با بدحجابی، این تصور را شکل داد که گویا بنا نیست از طرحهای حساسیت زا دست برداشته شود.
بر اساس آنچه این نماینده مجلس گفته، قرار بر این است که تذکر حجاب به صورت هوشمند و غیرحضوری در دفعات صورت بگیرد و در صورت عدم توجه به تذکرات، خط تلفن و اینترنت زنان بدون حجاب مسدود شود!
با این حال باید امیدوار بود که چنین طرحهایی در حد حرف باقی بماند و عقلانیت مسئولان مانع از شکل گیری چنین وضعیت تنش آفرینی شود.