پنجشنبه ۲۵ اسفند ۱۴۰۱

اخبارکوتاه

«ادبیات اعتراضی» در «نوپا»

ششمین شماره مجله ادبی «نوپا» با پرونده «ادبیات اعتراضی» منتشر شد. مجتبا نریمان در سخن سردبیر این شماره با تیتر «خاکِ وطن که رفت، چه خاکی به سر کنم؟» از اهمیت زبان و مسئله گفت‌وگو و همبستگی نوشته و در ادامه به موضوع ادبیات اعتراضی در ادبیات کلاسیک و دوره مشروطه اشاره کرده است. اولین بخش مجله، «بازچاپ» است که با مقاله‌ای از شاهرخ مسکوب (نگاهی به شعر متعهد فارسی دهه سی و چهل) آغاز می‌شود و در ورودی این بخش آمده است: «بعد از سخنرانی غلامحسین ساعدی و مقاله نجف دریابندری، این سومین شماره از مجله است که بازچاپِ مقالات قدیمی را می‌خوانید. در این شماره مقاله‌ای ارزشمند -چه از لحاظ ارزش ادبی و چه از لحاظ تاریخی و اجتماعی- از شاهرخ مسکوب آورده شده است. مقاله‌ای که برخلافِ عنوانش که شاید یادآورِ ادبیاتِ توده‌ای باشد، از ایدئولوژی‌زدگی به دور و راوی و منتقدی منصف است در تحلیل.» در بخش دوم مجله داستان‌هایی آمده است از حمید نامجو، حمیدرضا بابابیگی، مسعود زیرکی، محسن راستگو، نسترن سوادکوهی و سولماز مسعودیان همراه با نقدهایی بر داستان‌های منتشر شده از محمدرضا ایوبی، فریبا عابدین‌نژاد، سیما خسروی و بهاره ارشد ریاحی. در بخش بعدی مجله که «فصل اول رمان» نام دارد بخش‌هایی از رمان منتشرنشده‌ای از پرویز مسجدی (می‌خواهم یک رمان سورئالیسی بنویسم) و بختیارعلی (بندر فیلی) با ترجمه مریوان حلبچه‌ای منتشر شده است. بخش ترجمه با داستان آموندسن از آلیس مونرو ترجمه میترا دولت‌آبادی آغاز شده و در ادامه این مطالب آمده است: «قصه روسیه» لویی سی کی ترجمه امیرحسین دانشورکیان به انتخاب اسدلله امرایی، «نقدی بر شعر سرزمین ویران» کلاود مک کی ترجمه آرش خوبانی، شعرهای اعتراضی ترجمه سحر حدیقه و «همه مادرهای خسته روی زمین» جوآن بائز ترجمه م.آزاد و مانی صالحی علامه. در ورودی بخش «شاهِ نامه‌ها» که مقاله «از هنر تا جادو»ی آرمان فاتح آمده است می‌خوانیم: «شماره پیش وعده دادیم که در این بخش هر شماره یادداشتی خواهید خواند از دکتر ابوالفضل خطیبی... افسوس که اجل امان نداد و استاد آنچنان زود از دنیای ما رفت که هنوز سخت است بپذیریم چنان مرد باسواد و خوش‌پوشی به خاک سپرده شد.» و در بخش پایانی یعنی مقاله‌ها و نقدها مقاله‌ای آمده است از مریم رنجبری با نام «نگاهی به تاریخچه ادبیات اعتراضی» و معرفی چند کتاب چاپ جدید. ششمین شماره مجله ادبی «نوپا» با مدیرمسئولی و سردبیری مجتبا نریمان ویژه بهار ۱۴۰۲ در ۲۱۸ صفحه و با قیمت ۱۰۰ هزار تومان منتشر شده است.

روایتی از «انگلیسی‌ها در بوشهر»

«انگلیسی‌ها در بوشهر» نوشته ایرج صغیری منتشر شد. این مجموعه داستان در ۱۸۸ صفحه با شمارگان ۵۵۰ نسخه و قیمت ۱۰۰ هزار تومان در انتشارات نریمان راهی بازار کتاب شده است. ایرج صغیری درباره این کتاب چنین آورده است: انگلیسی‌ها سال‌های سال در بوشهر کنسولگری مهم و پرکاری داشتند و از طریق آن در این منطقه اعمال سیاست می‌کردند که اتفاقاتی تاریخی را موجب شدند. مردم بوشهر درباره آن‌ها باورهای عجیب و جالبی داشتند که بعضا به افسانه نزدیک می‌شود. در این کتاب دیدگاه‌های فرهنگ عامیانه بوشهری‌ها به انگلیسی‌ها نیز گردآوری شده است. «انگلیسی‌ها در بوشهر» برگرفته از خاطرات بیش از صد پیرمرد و پیرزن بوشهری درباره حضور انگلیسی‌ها در بوشهر است که برگزیده این خاطرات را در این کتاب آماده چاپ کرده‌ام. این مجموعه داستان‌ گویای قضاوت مردم بوشهر درباره انگلیسی‌ها است که در بیش‌تر این داستان‌ها ظلم و جنایت اجنبی‌ها توصیف شده‌اند. مردم بوشهر نگاه کینه‌توزانه‌ای به انگلیسی‌ها داشتند و مردم شیوه زندگیِ آن‌ها را مرتبط با افسانه و جادو می‌دانستند. در معرفی ناشر از این کتاب هم آمده است: شانزده قصه و روایت این کتاب را می‌توان «مجموعه‌داستان» دانست و درعین‌حال می‌توان پژوهشی تاریخی خواند. این کتاب از چند جهت حائز اهمیت است و می‌توان آن را در دسته کتاب‌های سیاسی، ادبی، تاریخی قرار داد. مرز خیال و حقیقت علاوه‌بر داستان‌ها، همان‌گونه که ایرج صغیری نویسنده کتاب نیز اشاره می‌کند، در روایتِ راویان نیز قابل تشخیص نیست و نمی‌توان میان افسانه و واقعیت در این روایات تمیز قائل شد.

ارکستر ملی ایران در بزرگداشت حکیم نظامی نواخت

ارکستر ملی ایران در روز بزرگداشت مقام حکیم نظامی روی صحنه رفت.
به گزارش روابط عمومی و امور بین‌الملل بنیاد رودکی، ارکستر ملی ایران در مراسم روز بزرگداشت مقام حکیم نظامی در تالار وحدت، اجرای ویژه‌ای داشت.
این رویداد با حضور محمد مهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بود و رهبری ارکستر ملی ایران را بهزاد عبدی به خوانندگی امیر سمیعی بر عهده داشت. قطعات بهترین سرآغاز (لیلی و مجنون)، در نعت پیامبر (شرف نامه)، شُکوه نظامی (بی کلام) و نیایش (خردنامه و مخزن‌الاسرار) در این رویداد توسط ارکستر ملی اجرا شد.

پایان ساخت مستندی درباره «ناصر ملک مطیعی»

پس از شش سال فیلم مستند بلند «ابرمرد سینمای ایران» ساخته جدید نادر طریقت به پایان رسید. تدوین مستند «ابرمرد سینمای ایران» توسط نادر طریقت انجام شد و پس از پنج ماه تدوین و سپس ساخت موسیقی آن توسط مجتبی تیموری، براساس موسیقی فیلم‌های قدیمی بازسازی شده و به پایان رسید. این فیلم مستند درباره زنده یاد ناصر ملک مطیعی است و از گفتگوی کارگردان با این بازیگر فقید و استفاده از سینماگرانی که با او همکاری داشتند، ساخته شده که سینماگرانی چون مسعود کیمیایی، سعید مطلبی، پوری بنایی، همایون، فرانک قهاری، داریوش اسد زاده، جلال پیشوائیان، نصرت الله وحدت و ده‌ها سینماگر دیگر در این اثر حضور دارند. عواملی که در ساخت این اثر همکاری داشته‌اند، عبارتند از: سرمایه گذاران: بهمن حسن خان، نغمه مختاریان بروجنی، دستیار اول کارگردان: امین طریقت، مشاور فیلمنامه و تحقیقات: هستی طریقت، عکاس: دلوین خوب خصلت، دستیاران کارگردان: آرینا و برسین رمضانی، منشی صحنه: هنگامه طریقت، طراح صحنه: ناهید احمدزاده، طراح پوستر، روابط عمومی ومشاور رسانه: مهین نوبخت، مدیرتولید: تیمورحسن خان، دستیار تولید: شاهین بوالحسنی، مدیرتدارکات: سعید نهال، امور صدا: جمشید اکبرزاده رضایی، تصویر: نادرطریقت، حسین چراغی، تدوین: نادرطریقت، موسیقی: مجتبی تیموری، مجری طرح و محصول: موسسه سینمایی هفتمین هنر هستی محقق، نویسنده، تهیه کننده و کارگردان: نادرطریقت.

«خاک مُرده» به پایان رسید

فیلمبرداری فیلم کوتاه «خاک مرده» پس از چند جلسه فیلمبرداری در اطراف بهشت زهرا و ساوه به پایان رسید. بازیگران و عوامل فیلم کوتاه «خاک مرده» عبارتند از: امین میری، محمد صابری، علی مهربان، بیتا شهبازی، فاطمه جنیدی، سروش پورصالح، حامد مقدم. تهیه کننده و کارگردان: یاسر هشترخانی، نویسندگان: سعید سالمی وعلی فرزانه پور، مشاور کارگردان : سعید سالمی، مدیرفیلمبرداری: مانی عطشانی، صدابرداران: مسعود شاهوردی و آرش هوجقانی، جانشین تهیه: فاطمه جنیدی، برنامه ریز: نهال کنعانی زاده گان، دستیار اول کارگردان: محسن دیگاری، دستیاران فیلمبرداری: ارسلان زارع، محمدطالبی، تدوینگر : محمد امین طرقی، مدیر تولید: انسیه رستمی، جانشین تولید: سیدغدیرموسوی، دستیار تولید: امیرمحمد رستمی، طراح گریم: پویا عمرانی، مجری گریم آقایان: پیام زارع بیدوکی، مجری گریم بانوان: مهتاب لشگری، طراح لباس: نسترن باقرزاده، دستیار لباس: ملینامهرپیشه، طراح صحنه: سجاد کاظمی، دستیاران صحنه: بهنازحیدری و حسن خویشوند، منشی صحنه: ماهگل کرامتی، عکاس: آتوسا امینی، فیلمبردار پشت صحنه: بهادر زرگران جواهر، طراح پوستر: سهیلا شریفان، مدیر تدارکات: حسین پاشاپور، دستیاران تدارکات: مهدی کلاتیان، حمید زینعلی، مشاورحقوقی پروژه: فاطمه عباسی، مجری طرح و مدیر روابط عمومی: فاطیما موسوی. در خلاصه‌ی داستان آمده: بچه بودیم همیشه بهمون می‌گفتن یه شاهزاده با اسب بالدار و کالسکه میاد دنبالت... بابام منو تو قمار باخت... خر بالدارم منو برداشت بال زد آورد انداخت تو این خاک مرده... من عادت کردم ولی دلم برا تو می‌سوزه.