گروه اجتماعی - سعید تهرانی: رئیس پژوهشگاه غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تاکید بر اینکه باید فقط نمک ید دار مصرف کنیم گفت: عدم مصرف نمک یددار برای هر خانواده این خطر را دارد که اختلالات رشد ذهنی، هوشی و عصبی در فرزندان آنها ظاهر شود.
فریدون عزیزی، در نشست خبری چهاردهمین کنگره بینالمللی بیماریهای غدد درون ریز و متابولیسم اظهار داشت: یکی از مشکلات اصلی در زمینه بیماریهای غدد درون ریز و متابولیسم باورهای غلطی است که متأسفانه از طریق فضای مجازی در اختیار مردم ما قرار میگیرد.
رئیس کنگره گفت: مصرف نمکهای غیریددار با اسامی نمکهای سنتی، آبی، صورتی و…، سبب شده که درصدی از خانوادههای ایرانی از منافع نمک یددار بهرهمند نشوند.
وی به اهمیت مصرف نمک یددار اشاره کرد و افزود: مصرف نمک یددار در سه دهه گذشته سبب شده کمبود ید جامعه برطرف شود و عوارضی مانند اثر کمبود ید در رشد عصبی و ذهنی جنین و کودکان و نوجوانان از بین برود.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه با مصرف نمک ید دار و انجام غربالگری در سالهای گذشته از سوی وزارت بهداشت، از ابتلای ۵۰ میلیون فرد مبتلا به گواتر در کشور جلوگیری شد، اظهار داشت: ۶۸ درصد دانشآموزان نیز گواتر داشتند که با انجام غربالگری و تشخیص به موقع از ابتلای ۵۰ درصد آنها به کمکاری تیروئید جلوگیری شد. عزیزی ادامه داد: عدم مصرف نمک یددار برای هر خانواده این خطر را دارد که اختلالات رشد ذهنی، هوشی و عصبی در فرزندان آنها ظاهر شود و اختلالات دیگر کمبود ید مانند کم کاری تیروئید و بزرگ شدن حجم تیروئید مجددا ظاهر شود و به خانوادهها اکیداً توصیه میشود که فقط و فقط از نمکهای تصفیه شده یددار استفاده کنند.
وی گفت: تنها باید دو تا ۴ گرم روزانه نمک مصرف کنیم و اگر در غذا همان نمک ابتدایی را بریزیم کافی است اما اکنون ۷ تا ۸ گرم مصرف میشود.
رئیس پژوهشگاه غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نسبت به چاق شدن ایرانیان هشدار داد و گفت: ۶۰ تا ۷۰ درصد افراد بالغ در کشور به چاقی و اضافه وزن مبتلا هستند و در تهران این رقم ۷۰ درصد است که خطر ابتلا به بیمارهای قلبی، عروقی و مرگ و میر زودرس را ایجاد میکند.
عزیزی ادامه داد: نمایه توده بدنی هم خیلی کم و هم خیلی زیاد باشد با مشکل روبرو میشویم. میزان طبیعی نمایه بدنی بین ۱۸ تا ۲۵ معمولی و تا ۳۰ اضافه وزن و از ۳۵ به بالا چاقی نامیده میشود.
این استاد غدد با اشاره به اینکه چاقی را قبل از لقاح و بارداری و کودکی دنبال میکنیم،ابراز گرد:کودکانی که تا ۴ و ۵ سالگی چاق باشند شانس چاقی در سنین بالاتر را ۵ برابر کودکان دارای وزن طبیعی چاق تر خواهند بود.
وی خاطرنشان کرد: کودکانی که در سال اول بیشتر از ۱۰ تا ۱۲ ساعت بخوابند شانس چاق شدن بیشتری خواهند داشت.
در ادامه دبیر اجرایی چهاردهمین کنگره بینالمللی بیماریهای غدد درون ریز و متابولیسم درباره جزئیات برگزاری این کنگره گفت: این کنگره چهاردهمین کنگره است که محورهای آن شامل تمام بیماریهای این حوزه است؛ این حوزه شامل دو بخش فوق تخصصی و پزشکی حوزهای است که از دید مخاطب عام به بیماری هورمونی شناخته میشود.
محمدهاشمی افزود: غددی که با این حوزه تخصصی مرتبط است در این کنگره بررسی میشوند؛ این غدد از غده هیپوفیز گرفته که تنظیم کننده سایر غددها است تا غدد تیروئید، لوزوالمعده و غدد جنسی در این حوزه مورد بررسی قرار میگیرند. مدیر پژوهشکده غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: این کنگره واجد امتیاز بازآموزی برای گروههای ذی نفع است و 14. 75 امتیاز برای این کنگره درنظر گرفته شده است.
وی ادامه داد: کنگره امسال نمایشگاه جانبی نیز دارد امسال 57 سخنران داریم که از اساتید برجسته کشور و بینالمللی هستند، 14 سمپوزیوم و 7 سخنرانی جامع در کنگره امسال داریم. 226 مقاله به دبیرخانه کنگره رسیده است که از این بین 24 مقاله به صورت ارائه شفاهی پذیرفته شدند، برخی از مقالهها رد و برخی به عنوان پوستر در کنگره امسال به نمایش در می آیند.
هاشمی در پایان گفت: از کشورهای آمریکا و کشورهای اروپایی سخنران بینالمللی داریم همچنین از آسیای جنوبی، هند و سنگاپور در کنگره امسال سخنرانی خواهیم داشت. چهاردهمین کنگره بینالمللی غدد درون ریز و متابولیسم در روزهای ۱ الی ۳ آذر ماه در مرکز همایشهای دانشگاه شهید بهشتی برگزار میشود.