نفت دلیل بیشتری
برای کاهش قیمت یافت
قیمت نفت در معاملات روز پنج شنبه بازار آسیا، تحت تاثیر احتمال توافق آتش بس میان اوکراین و روسیه، کاهش یافت.
به گزارش ایسنا، بهای معاملات نفت برنت با ۵۵ سنت معادل ۰.۷۳ درصد کاهش، به ۷۴ دلار و ۶۳ سنت در هر بشکه رسید. بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با ۵۲ سنت معادل ۰.۷۳ درصد کاهش، به ۷۰ دلار و ۸۵ سنت در هر بشکه رسید.پس از اینکه دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا اعلام کرد با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه و ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، در تماسهای تلفنی جداگانه صحبت کرده و تمایل خود را برای صلح ابراز کرده است و دستور داده است مقامات ارشد آمریکایی، مذاکرات را برای پایان جنگ در اوکراین آغاز کنند، نفت برنت و وست تگزاس اینترمدیت، روز چهارشنبه، بیش از ۲ درصد سقوط کردند.
روسیه، سومین تولیدکننده بزرگ نفت در جهان است و تحریمهایی که غرب بر سر جنگ اوکراین، علیه صادرات نفت این کشور وضع کرد، از قیمت بالاتر نفت پشتیبانی کرده است.تحلیلگران گروه بانکی ANZ، روز پنج شنبه، در یادداشتی اعلام کردند که قیمت نفت تحت تاثیر خبر مذاکرات احتمالی صلح، به دلیل خوش بینی به اینکه ریسکهای برای عرضه نفت خام کمتر خواهد شد، کاهش یافته است.
تحلیلگران این گروه، به تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا اشاره داشتند که تولید نفت روسیه را کمتر کرده است.تهدید ترامپ به اعمال تعرفههای بیشتر علیه شرکای تجاری آمریکا نیز قیمتها را به دلیل نگرانیها نسبت به کاهش رشد اقتصاد و تقاضای کمتر برای نفت، تحت فشارهای نزولی قرار داد.بر اساس گزارش رویترز، اظهارات رئیس جمهور آمریکا که تهدید کرده است برای هر کشوری که بر واردات کالاهای آمریکایی تعرفه وضع میکند، تعرفههای متقابل اعمال میکند، نگرانیها نسبت به وقوع جنگ تجاری جهانی و تشدید تورم آمریکا را مضاعف کرده است.
در این بین، رشد ذخایر نفت آمریکا که بزرگترین مصرف کننده نفت در جهان است نیز در کاهش قیمت نفت، تاثیر داشت. طبق آمار روز چهارشنبه اداره اطلاعات انرژی آمریکا، ذخایر نفت آمریکا در هفته منتهی به هفتم فوریه، به میزان ۴.۱ میلیون بشکه افزایش یافت و به ۴۲۷.۹ میلیون بشکه رسید که بالاتر از رشد سه میلیون بشکه ای مورد پیش بینی تحلیلگران در نظرسنجی رویترز بود.
افزایش چشمگیر قیمت نفت خام سنگین ایران
در ژانویه
بر اساس تازهترین گزارش ماهانه اوپک، قیمت نفت خام سنگین ایران در ماه ژانویه نسبت به ماه دسامبر، ۶ دلار و ۶۵ سنت معادل ۹.۱ درصد افزایش یافته است، قیمت نفت خام سنگین ایران در ماه ژانویه، ۷۹.۶۵ دلار ثبت شد.
بر اساس گزارش ماه فوریه اوپک، ایران در ماه ژانویه (دی - بهمن) با تولید روزانه ۳ میلیون و ۲۸۰ هزار بشکه همچنان رتبه سومین تولیدکننده در این سازمان را دارد.گزارش منابع ثانویه اوپک در ماه فوریه نشان میدهد ۱۲ عضو این سازمان در ماه ژانویه (دی - بهمن) ۲۶ میلیون و ۶۷۸ هزار بشکه نفت در روز تولید کردند که ۱۲۱ هزار بشکه کمتر از ۲۶ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه ماه دسامبر است.
عربستان با تولید روزانه ۸ میلیون و ۹۳۷ هزار بشکه، عراق با تولید روزانه ۳ میلیون و ۹۹۹ هزار بشکه و ایران با تولید روزانه ۳ میلیون و ۲۸۰ هزار بشکه سه تولیدکننده بزرگ اوپک در ماه ژانویه ۲۰۲۵ هستند.اعضای اوپکپلاس نیز در ماه ژانویه ۱۳ میلیون و ۹۴۷ هزار بشکه در روز تولید کردند که ۳ هزار بشکه در روز بیشتر از ۱۳ میلیون و ۹۴۳ هزار بشکه ماه دسامبر است.
در مجموع تولید نفت خام کشورهای عضو اوپک و متحدانش در ماه ژانویه به ۴۰ میلیون و ۶۲۵ هزار بشکه رسید که نسبت به ماه دسامبر (۴۰ میلیون و ۷۴۳ هزار بشکه) ۱۱۸ هزار بشکه کاهش داشته است.بر اساس تازهترین گزارش ماهانه اوپک، قیمت نفت خام سنگین ایران در ماه ژانویه نسبت به ماه دسامبر، ۶ دلار و ۶۵ سنت معادل ۹.۱ درصد افزایش یافته است.
قیمت نفت خام سنگین ایران در ماه ژانویه ۲۰۲۵، ۷۹.۶۵ دلار ثبت شد، در حالی که این رقم در دسامبر، ۷۳ دلار برای هر بشکه بود. میانگین قیمت نفت خام سنگین ایران در سال ۲۰۲۴، ۸۰ دلار و ۱۴ سنت بوده است.قیمت سبد نفتی اوپک هم در ماه ژانویه به ۷۹ دلار و ۳۸ سنت برای هر بشکه رسید که ۶.۳۱ دلار (۸.۶ درصد) بیشتر از ماه دسامبر ۲۰۲۴ است.براساس تازهترین گزارش ماهانه دبیرخانه اوپک (فوریه)، تقاضای جهانی نفت خام برای سال ۲۰۲۵ با یک میلیون و ۴۵۰ هزار بشکه افزایش روزانه همراه خواهد بود. مجموع تقاضای نفت جهان برای سال ۲۰۲۵، ۱۰۵ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه پیشبینی شده است.اوپک در گزارش ماهانه خود همچنین پیشبینی کرد تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۶ روزانه یک میلیون و ۴۳۰ هزار بشکه افزایش یابد و به مجموع ۱۰۶ میلیون ۶۳۰ هزار بشکه در روز برسد.
امارات به هند الانجی میفروشد
منابع مطلع از قرارداد پنج ساله عرضه گاز طبیعی مایع شده (الانجی) از سوی شرکت ملی نفت ابوظبی (ادنوک) به شرکت بهارات پترولیوم هند خبر دادند.
به گزارش خبرگزاری رویترز از دهلینو، منابع مطلع روز دوشنبه (۲۲ بهمن) اعلام کردند که ادنوک طی قراردادی پنج ساله ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تن الانجی به شرکت بهارات پترولیوم هند عرضه خواهد کرد.این منابع گفتند: پالایشگاه دولتی بهارات پترولیوم هند ۴۰ محموله الانجی را بر اساس قراردادی پنج ساله از آوریل ۲۰۲۲۵ از شرکت ملی نفت ابوظبی دریافت خواهد کرد.یکی از این منابع گفت: طی دو سال اولیه عرضه کمتر خواهد بود و بهتدریج روندی افزایشی خواهد داشت.
این قرارداد در حاشیه برگزاری همایش چهار روزه «هفته انرژی هند» که از روز دوشنبه آغاز بهکار کرده است بین ادنوک و بهارات پترولیوم امضا خواهد شد.
منابع گفتند: در زمان برگزاری این همایش چهار روزه همچنین قرارداد ۱۵ ساله ادنوک و ایندین اویل برای تأمین الانجی که در سپتامبر سال گذشته میلادی بر سر آن توافق شد امضا میشود و بر اساس این قرارداد عرضه از آوریل ۲۰۲۶ آغاز خواهد شد.هند چهارمین واردکننده بزرگ الانجی در جهان، قصد دارد سهم گاز طبیعی در سبد ترکیبی انرژی خود را از ۶.۲ درصد کنونی تا سال ۲۰۳۰ به ۱۵ درصد برساند.
در همین حال، پانکاج جین، معاون وزیر نفت هند، روز دوشنبه گفت: شرکتهای نفتی هند بهدنبال خرید محمولههای گاز طبیعی مایع شده (الانجی) از آمریکا هستند.
بخش عمده واردات الانجی هند با قراردادهای بلندمدت از سوی قطر تأمین میشود و قیمتهای آن به نفت خام مرتبط است.معاون وزیر نفت هند گفت: سبد منابع گازی هند باید ترکیبی از قیمتهای شاخص هنریهاب آمریکا و قیمت نفت خام مرتبط باشد.هاردیپ سینگ پوری، وزیر نفت هند هم در این باره گفته است واردات انرژی از آمریکا طی دیدار نارندرا مودی، نخستوزیر هند، با ترامپ این هفته به بحث و بررسی گذاشته میشود.