یک کارشناس اقتصادی گفت: متاسفانه امروز برخی در دعاوی سیاسی و حزبی گرفتار هستند، در حالی که وفاق باید با نگاه به منافع ملی باشد و امروز باید مشکلات اقتصادی و پیامدهای آن را جدی گرفت.
وحید شقاقی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به چالشهای موجود در کشور و اثرات آن بر اقتصاد کشور و لزوم همگرایی برای عبور از چالشها اظهار کرد: امروز از دو حوزه عمده فشار سنگین به اقتصاد کشور وارد میشود. بخش اول مربوط به ناترازیهای سنگین و پیامدهای آن در اقتصاد ایران است. در حال حاضر حداقل نزدیک به هشت ناترازی از جمله، ناترازیهای بانکی، صندوقهای بازنشستگی، برق، گاز، بنزین، آب، فرونشست زمین و ناترازی در حساب سرمایه در اقتصاد کشور اثرگذار است و در سالهای آینده از منظر ناترازیها در شرایط سختی قرار خواهیم داشت و این در حالی است که این ناترازیها ترکیبی بوده و بر روی یکدیگر اثرگذار هستند.
وی افزود: باید یک تصویر روشن از واقعیت موجود وجود داشته باشد؛ چراکه بسیاری از این ناترازیها مربوط به امسال و یا سالهای گذشته نبوده و برخی حتی ریشههای چند دههای دارد. برای مثال ناترازی در حوزه برق از اولسط دهه ۱۳۸۰ شروع شد که ریشه آن به تصمیمات نامناسب و غلط، تحریمها، عدم اتکا به بخش خصوصی، قیمتگذاریهای دستوری و تعلل مدیران است که همگی باعث شد که به ناترازی در حوزه برق دامن زده شود.
این کارشناس اقتصادی خاطر نشان کرد: وقتی که به روند ظهور ناترازیها توجه میکنیم متوجه میشویم که بسیاری از مشکلات ریشه در گذشته و عدم حل آن طی زمان دارد. ناترازی آب ریشه در دهه ۵۰ دارد، ناترازی صندوقهای بازنشستگی ریشه در دهه ۷۰ دارد، ناترازی انرژی از دهه ۸۰ آغاز شد و چالشی مانند خروج سرمایه ریشه در دهه قبل یعنی دهه ۹۰ دارد.شقاقی ادامه داد: برای رفت ناترازیها به سرمایهای نزدیک به ۵۰۰ میلیارد دلار نیاز داریم.
در کنار این موضوع بحث فشار حداکثری نیز وجود دارد که اصلا موضوعی قابل نادیده گرفته شدن نیست. جنگ اقتصادی علیه کشور تازه آغاز شده و اگر در این میان به حال آن فکری نشود، پیامدهای پیچیدهای به همراه دارد. در فشار حداکثری میخواهند تمام شرکای ایران را از گردونه همکاری و تعامل اقتصادی با ایران خارج کنند و نباید از این موضوع و پیامد آن غافل ماند.
وی تصریح کرد: بدون شک مقابله با این مشکلات، کاهش آن و خنثی سازی جنگ اقتصادی و چالشهای ناترازیهای اثر گذار در اقتصاد کشور، نیازمند یک تیم و فرماندهی مقتدر است و با افراد معمولی نمیتوان این مسائل را مهار و کنترل کرد.
این استاد اقتصاد ادامه داد: با رفتن آقای همتی از وزارت اقتصاد، برخی نگرانیها در زمینه فرماندهی و میدریت شرایط اقتصادی کشور ایجاد شد، چراکه وی هم تجربه فشار حداکثری دور اول دولت ترامپ را داشت و هم در حوزه مدیریتی شخصی قاطع بود، البته که نمیتواند ادعا کرد که عملکرد وی بدون خطا بوده باشد، اما داشتن و یافتن افرادی که در شرایط سخت و جنگ اقتصادی در میانه میدان جنگ حضور داشته باشند، کار سخت و دشواری است.
شقاقی ادامه داد: معنای وفاق آن است که همه دستها را به دست یکدیگر بدهیم و برای حل مسائل ملی حرکت کنیم. بنابراین وفاق زمانی است که دغدغه همه طرفین منافع ملی باشد. نباید اجازه داد سنگ اندازیهای صورت بگیرد، و همه نهادها باید امروز به دولت کمک کنند تا بتواند مسائل موجود را برطرف کرد؛ بنابراین امروز نیازمند دولت مقدتر و مسلط به اقتصاد با مدیریت اقتصادی هستیم تا در شرایط موجود بتواند در مقابل رانتها و ذی نفعال ایستادگی کند تا بتوانیم از این شرایط سخت عبور کنیم.