چهارشنبه ۲۲ اسفند ۱۴۰۳

انتخابات گرینلند در کانون توجه‌ها

هم‌زمان با توجه مجدد آمریکا به جزیره خودگردان تحت حاکمیت دانمارک، گرینلند امروز سه‌شنبه شاهد برگزاری انتخابات پارلمانی است.
گرینلند، منطقه‌ای نیمه‌خودمختار از دانمارک، امروز ۱۱ مارس انتخابات پارلمانی برگزار می‌کند و موضوع استقلال از دانمارک در این انتخابات اهمیت ویژه‌ای دارد، به‌ویژه پس از آنکه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا اعلام کرد که مایل به کنترل بزرگ‌ترین جزیره جهان است.
گرینلند در سال ۱۹۵۳ به‌طور رسمی به قلمرو پادشاهی دانمارک تبدیل شد و در حال حاضر کپنهاگ مسئول سیاست خارجی، دفاعی و پولی آن است. گرینلند از سال ۲۰۰۹ حق برگزاری همه‌پرسی استقلال را داشته و برخی از ساکنان آن، این انتخابات را فرصتی برای جدایی می‌بینند.
مسئله اصلی چیست؟
به گزارش رویترز، نظرسنجی‌ها نشان می‌دهند که بیشتر مردم گرینلند از استقلال سیاسی و اقتصادی از حاکم استعماری پیشین خود حمایت می‌کنند.
با این ‌حال، درباره زمان‌بندی استقلال و تأثیر آن بر استانداردهای زندگی اختلاف نظر وجود دارد، زیرا دانمارک سالانه نزدیک به یک میلیارد دلار به اقتصاد محلی گرینلند کمک می‌کند.
گرینلند دارای منابع غنی اما عمدتا دست‌نخورده‌ای از جمله ذخایر قابل‌توجه عناصر نادر خاکی است. ترامپ موقعیت استراتژیک گرینلند را به‌عنوان کوتاه‌ترین مسیر بین اروپا و آمریکای شمالی حیاتی می‌داند، به‌ویژه برای سیستم هشدار موشکی بالستیک آمریکا.
انتخابات چگونه خواهد بود؟
مراکز رأی‌گیری در تاریخ ۱۱ مارس از ساعت ۱۱:۰۰ صبح تا ۲۲:۰۰ شب به‌وقت گرینویچ باز خواهند بود. نظرسنجی خروج از صندوق انجام نخواهد شد و انتظار می‌رود نتایج در تاریخ ۱۲ مارس بین ساعت ۰۱:۰۰ تا ۰۳:۰۰ بامداد به‌وقت گرینویچ اعلام شود.
چه کسانی حق رأی دارند؟
بر اساس اعلام وزارت امور داخلی گرینلند، از میان ۵۷ هزار شهروند این جزیره، حدود ۴۰,۵۰۰ نفر واجد شرایط رأی دادن هستند. در آخرین انتخابات عمومی در سال ۲۰۲۱، حدود ۲۷ هزار نفر رأی دادند.پارلمان گرینلند ۳۱ کرسی دارد و برای دستیابی به اکثریت، ۱۶ کرسی لازم است.
احزاب شرکت‌کننده کدام‌اند؟
حزب حاکم گرینلند، اینویت آتاکاتیگیت (IA) که گرایش سوسیالیستی چپ‌گرا دارد و به رهبری نخست‌وزیر موت اگده اداره می‌شود، خواهان استقلال اقتصادی و سیاسی گرینلند است اما هنوز برنامه‌ای مشخص برای این هدف ارائه نکرده است.
این حزب با استخراج اورانیوم و سایر مواد رادیواکتیو به دلیل خطرات زیست‌محیطی مخالف است. این حزب در حال حاضر ۱۱ کرسی در پارلمان گرینلند دارد و «آیا کمنیتس» به نمایندگی از آن یکی از دو کرسی گرینلند در پارلمان دانمارک را در اختیار دارد.
حزب سوسیال‌دموکرات سیوموت، به رهبری اریک ینسن، از فرآیند تدریجی استقلال از دانمارک حمایت می‌کند.
این حزب پیش‌تر پیشنهاد کرده بود که در چهار سال آینده همه‌پرسی برگزار شود، اما اخیراً از این موضع عقب‌نشینی کرده است. سیوموت در حال حاضر ۱۰ کرسی در پارلمان گرینلند دارد.