سه شنبه ۲۶ فروردين ۱۴۰۴
عارف:

شکاف بین نسلی و بین مردم و حکومت باید رفع شود

معاون اول رئیس جمهوری با اشاره به اینکه جهاد دانشگاهی به عنوان مولود انقلاب فرهنگی، یک نهاد علمی، انقلابی،‌ دانش‌بنیان، ‌جریان‌ساز و موثر در کشور است، تاکید کرد: جهاد دانشگاهی در همان دوران طفولیت در بازگشایی دانشگاه‌ها و همه نهادهای تصمیم‌ساز و تصمیم‌گیرنده سهم مهمی داشت و تنها یک نهاد صرف نبوده بلکه نگاه و راهبرد فرهنگی دارد و وظیفه اصلی آن ساختن و تولید انسان تراز انقلاب اسلامی است.
محمدرضا عارف صبح دوشنبه در مراسم تکریم حسن مسلمی و معارفه علی منتظری به عنوان روسای پیشین و جدید جهاد افزود: مقام معظم رهبری همچنین بر حفظ جهت‌گیری و سیر انقلابی جهاد دانشگاهی در سخنرانی‌های خود اشاره کرده‌اند که جوانان و فارغ‌ التحصیلان دانشگاهی پس از اتمام دوران تحصیلی خود به هویت غیردینی و انقلابی تبدیل نشوند که باید این مهم راهبرد جهاد دانشگاهی در دوره جدید باشد چرا که باید در سمت و سوی نگاه و راهبرد فرهنگی حرکت کند و در همه تصمیمات جهادی مباحث فرهنگی گسترش یابد.
معاون اول رئیس جمهوری با تاکید بر اینکه در زمینه فرهنگی دین خود را به مردم ادا نکرده‌ایم و در طول پنج دهه گذشته در برخی شاخص‌ها رشد نداشته‌ایم و حتی با افت نیز مواجه بوده‌ایم گفت: برخی گرفتاری‌ها و دغدغه‌های تحمیلی همانند جنگ و تحریم اجازه نداد بر روی مسائل فرهنگی کار یا تمرکز کنیم و دغدغه مسئولان به جای وظایف ذاتی به مسائل جاری گذشت. وی ادامه داد: امیدوارم دستگاه‌ها در دولت جدید بتوانند وظایف فرهنگی و دغدغه‌های مقام معظم رهبری و مردم را جبران کنند و اگر در دهه ۶۰ دغدغه ساختمان جهاد دانشگاهی وجود داشت اما امروز این تشکیلات گسترده شده است و می‌تواند با بهره‌گیری از سرمایه‌های مادی و معنوی خوب خود نقش‌آفرین باشد.
عارف با بیان اینکه وظیفه اصلی جهاد دانشگاهی ساختن و تولید انسان تراز انقلاب اسلامی است تصریح کرد: دانشگاه‌ها در طول سالیان گذشته در این زمینه کوتاهی کردند و به جای تربیت دانشجو به دنبال رشد کمی بودند و باید دانشگاه‌ها در مسیر تعالی فرهنگ حرکت کنند و باید جهاد دانشگاهی نیروی محرک و مسئولیت فرهنگی کردن را به عهده گیرد.
معاون اول رئیس جمهوری با تاکید بر اینکه فرهنگ را نمی‌توان با چماق و دستور پیاده کرد گفت: فرد مسئول توسعه فرهنگ باید حداقل رعایت مسائل فرهنگی را داشته باشد و نهادی همانند جهاد دانشگاهی می‌تواند در این مقطع بهتر از دهه ۶۰ عمل کند. وی وظیفه کادر سازی از نسل جوان را در مجموعه جهاد دانشگاهی خاطر نشان ساخت و تاکید کرد: جهاد دانشگاهی باید یک خانه تکانی جدی برای جذب دانشجو کند تا احساس کنند اینجا خانه آنها است و مدیرانی به کار گرفته شوند که این روحیه جهادی را داشته باشند تا یک طرح سنگین دفاعی به دانشجوی سال دومی نیز محول شود و باید این باور را در جامعه به خوبی تبیین کرد. عارف با بیان اینکه باید فارغ‌التحصیل دانشگاهی از نظر علمی و فرهنگی زبده باشد و در غیر اینصورت نمی توانیم پاسخ نسل‌های آتی را بدهیم‌، گفت: ارتقاء فرهنگی بعنوان راهبرد ساده و پرنشاط در محیط دانشگاهی دنبال شود و نمی‌خواهیم بپذیریم که ما مدعیان مسئولیت دانشگاه و فرهنگ بلد نبودیم، بدسلیقگی به خرج دادیم و یا نظر شخصی خود را به حساب نظام گذاشتیم.
معاون اول رئیس جمهوری با اشاره به اینکه اجتماعی کردن و جامعه پذیری نسل جوان از مهمترین وظایف دانشگاه‌ها است، بیان کرد: باید زمینه را برای نسل جوان در ورود به عرصه‌های مختلف فراهم کرد که جهاد دانشگاهی با ساختار منعطف پویا و با جذب و بهر‌ه‌گیری از دانشجویان می‌تواند کمک شایان توجهی کند که لازمه آن پرهیز از بروکراسی اداری سخت و تسهیل فرآیندهای اداری است. یشتازی در صنایع برتر و‌هایتک تنها با ظرفیت جوانان بالفعل می‌شود. وی خاطر نشان کرد: در زمان صدور احکام انتصاب و مشاهده سابقه همکاری یک فرد با جهاد دانشگاهی از نظر توانایی و اخلاق آرامش داشتیم و دولت در خدمت و یاری‌گر اهداف جهاد دانشگاهی در مسیر پیشبرد اهداف آن است.
عارف با اشاره با نامگذاری سال جاری از سوی مقام معظم رهبری و بیان دو چالش مهم سرمایه و تولید تاکید کرد: تولید تنها سخت افزار نیست بلکه شامل ابعاد نرم افزاری می‌شود که با توجه به نیروی انسانی مزیت ما بخش نرم افزاری تولید است و همچنین در حوزه تولید نباید تنها به ۸۰ میلیون نفر جمعیت کشور بسنده کرد بلکه تمام کسانی که در حوزه تمدنی ایران در منطقه زندگی می‌کنند و با توجه به فراهم شدن زمینه‌های همکاری ایران با کشورهای منطقه از جمله اتحادیه اوراسیا با قانون تجارت آزاد باید برای ۳۰۰ میلیون نفر منطقه نگاه تولید دنبال شود.