سه شنبه ۲۶ فروردين ۱۴۰۴

بازار انرژی

تداوم روند نزولی نفت در بازار جهانی

قیمت نفت در معاملات روز دوشنبه بازار جهانی، به دلیل نگرانی‌ها از تشدید جنگ تجاری میان آمریکا و چین و ضعیف شدن رشد اقتصاد جهانی و تقاضا برای سوخت، کاهش یافت.
بهای معاملات نفت برنت با ۲۹ سنت معادل ۰.۴۵ درصد کاهش، به ۶۴ دلار و ۴۷ سنت در هر بشکه رسید. بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با ۲۷ سنت معادل ۰.۴۴ درصد کاهش، به ۶۱ دلار و ۲۳ سنت در هر بشکه رسید.هر دو شاخص از ابتدای آوریل تاکنون، حدود ۱۰ دلار در هر بشکه سقوط کرده‌اند که تحت تاثیر تشدید جنگ تجاری میان دو اقتصاد بزرگ جهان بوده است.
گلدمن ساکس پیش‌بینی کرد قیمت نفت در طول سال‌های ۲۰۲۵ و ۲۰۲۶، به دلیل افزایش ریسک رکود و عرضه بالاتر اوپک پلاس، کاهش می‌یابد. این بانک آمریکایی اکنون انتظار دارد میانگین قیمت هر بشکه نفت برنت تا پایان سال ۲۰۲۵، به ۶۳ دلار و وست تگزاس اینترمدیت به ۵۹ دلار برسد. همچنین، میانگین قیمت نفت در سال ۲۰۲۶ به ۵۸ دلار و شاخص نفت آمریکا، به ۵۵ دلار می‌رسد.تحلیلگران این بانک به سرپرستی دن استروین، در یادداشتی نوشتند: تقاضای جهانی برای نفت در سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۵، فقط ۳۰۰ هزار بشکه در روز نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد می‌کند.
به گزارش ایسنا، پکن، روز جمعه، تعرفه‌ها روی کالاهای وارداتی از آمریکا را به ۱۲۵ درصد افزایش داد و به تصمیم دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، مبنی بر افزایش تعرفه روی کالاهای چینی واکنش نشان داد و ریسک‌های جنگ تجاری که تهدیدی برای متلاشی کردن زنجیره تامین جهانی است را تشدید کرد.ترامپ روز شنبه، گوشی‌های هوشمند، رایانه‌ها و برخی دیگر از لوازم الکترونیکی که عمدتا از چین وارد می‌شوند را از تعرفه‌های سنگین معاف کرد اما‌هاوارد لوتنیک، وزیر بازرگانی آمریکا، روز یکشنبه گفت که محصولات فناوری حیاتی چین همراه با نیمه‌رساناها، طی دو ماه آینده، با عوارض جدید جداگانه مواجه خواهند شد.جنگ تجاری این نگرانی را تشدید کرده که صادرات فروش نرفته، ممکن است باعث کاهش قیمت‌های داخلی در چین شود.
بر اساس گزارش رویترز، شرکت مودیز آنالیتیکس در یادداشت هفتگی خود با اشاره به داده‌های منتشر شده در ۱۰ آوریل گفت: داده‌های تورم چین، نمایانگر اقتصادی است که برای جنگ تجاری، آماده نیست. قیمت‌های مصرف‌کننده برای دومین ماه متوالی در مقایسه با مدت مشابه سال قبل کاهش یافت، در حالیکه قیمت‌های تولید کننده ۳۰ درصد کاهش یافتند.طبق گزارش روز جمعه شرکت خدمات انرژی بیکر هیوز، شرکت‌های انرژی آمریکا آماده کاهش احتمالی تقاضا شده و در نتیجه، تعداد دکل‌های نفتی طی هفته گذشته، بزرگترین کاهش را از ژوئن ۲۰۲۳ داشت و تعداد کل دکل‌های حفاری نفت و گاز طبیعی آمریکا برای سومین هفته متوالی کاهش یافت.

واردات نفت به چین رکورد ۲۰ ماهه زد

واردات نفت به چین در مارس، با افزایش واردات از ایران و روسیه، به بیش از ۱۲ میلیون بشکه در روز رسید که بالاترین حجم واردات از اوت سال ۲۰۲۳ بود.
به گزارش ایسنا، داده‌های اداره کل گمرک چین که روز دوشنبه منتشر شد، نشان داد چین در مارس، مجموعا، ۵۱.۴۱ میلیون تن معادل ۱۲.۱ میلیون بشکه در روز نفت وارد کرد. حجم واردات مارس، بالاترین حجم واردات از اوت سال ۲۰۲۳ بود و بسیار بالاتر از ۱۰.۳۸ میلیون بشکه در روز واردات نفت در ماه‌های ژانویه و فوریه سال ۲۰۲۵ یا واردات ۱۱.۵۵ میلیون بشکه در روز در مارس سال ۲۰۲۴ بود.واردات نفت به چین در دو ماه اول سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، به میزان پنج درصد کاهش یافت که ناشی از تشدید تحریم‌های آمریکا علیه تجارت نفت روسیه بود.
با این حال، تغییرات صورت گرفته در نفتکش‌های مورد استفاده پس از تحریم‌های آمریکا، اجازه داد کشتی‌های غیرتحریمی، حمل نفت روسیه و ایران را به چین افزایش دهند. حدود ده‌ها نفتکش که تحت تحریم آمریکا نیستند، به تازگی به مسیر تحویل نفت روسیه به چین پیوسته‌اند و شامل نفتکش‌هایی هستند که پیش از این، نفت روسیه را به هند حمل می‌کردند.اِما لی، تحلیلگر ارشد بازار شرکت ورتکسا، هفته گذشته اظهار کرد: واردات نفت چین از راه دریا، در مارس، به ۱۰.۶ میلیون بشکه در روز افزایش یافت که بالاترین میزان از اکتبر سال ۲۰۲۳ بود و رشد آن، به دلیل افزایش واردات نفت ایران به منطقه شاندونگ بود که قطب فعالیت پالایشگاه‌های خصوصی است.
طبق گزارش ورتکسا، واردات نفت ایران به چین، در مارس، به رکورد ۱.۸ میلیون بشکه در روز افزایش یافت و شاندونگ، بیش از ۱.۵ میلیون بشکه در روز از نفت ایران را دریافت کرد که حدود ۵۰ درصد نسبت به میانگین سال ۲۰۲۵، افزایش داشت.
بر اساس گزارش اویل پرایس، در گزارش ورتکسا آمده است: واردات نفت روسیه نیز به چین بهبود یافت و بسیاری از محموله‌های نفتکش‌های تحریم شده، در شاندونگ خریدار یافتند. بعلاوه، محموله‌های سرگردان آرکتیک روسیه، اکنون در شاندونگ خریدار یافته‌اند.

سناریوی نفت ۴۰ دلاری گلدمن ساکس
برای ۲۰۲۶

گلدمن ساکس پیش‌بینی کرد در سناریوی رکود اقتصاد جهانی یا تعدیل کامل کاهش عرضه داوطلبانه اضافه روزانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه‌ای هشت عضو ائتلاف اوپک‌پلاس قیمت نفت به ۴۰ دلار برای هر بشکه می‌رسد.
به گزارش ایلنا، گلدمن ساکس پیش‌بینی کرد که قیمت نفت تا پایان سال ۲۰۲۵ و در سال ۲۰۲۶ میلادی به‌دلیل افزایش خطر رکود اقتصادی و افزایش عرضه از سوی اعضای ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپک‌پلاس) کاهش می‌یابد.
این بانک آمریکایی انتظار دارد قیمت نفت برنت و دابلیوتی‌آی کاهش یابد و به‌ترتیب در سال ۲۰۲۵ میلادی ۶۳ دلار و ۵۹ دلار برای هر بشکه و در سال ۲۰۲۶ میلادی ۵۸ دلار و ۵۵ دلار به ازای هر بشکه باشد.با توجه به دورنمای ضعیف رشد در بحبوحه جنگ تجاری جهانی، گلدمن ساکس انتظار دارد تقاضای نفت بین پایان سال ۲۰۲۴ میلادی تا پایان سال ۲۰۲۵ تنها ۳۰۰ هزار بشکه در روز افزایش یابد.
به‌دلیل تشدید جنگ تجاری آمریکا و چین، این بانک آمریکایی از اواسط ماه مارس امسال پیش‌بینی خود درباره رشد تقاضای جهانی برای سه ماه چهارم سال ۲۰۲۶ را ۹۰۰ هزار بشکه در روز کاهش داده است.چین روز جمعه (۲۲ فروردین) تعرفه‌های خود را بر کالاهای وارداتی از آمریکا به ۱۲۵ درصد افزایش داد و به تصمیم دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، مبنی بر افزایش تعرفه کالاهای چینی و افزایش خطرها در جنگ تجاری که تهدیدی برای متلاشی کردن زنجیره تأمین جهانی است، واکنش نشان
داد. گلدمن ساکس پیش‌بینی می‌کند با وجود اینکه بازار پیش‌تر مقداری از ذخیره‌سازی‌های آینده را به‌شمار می‌آورد، مازاد عرضه بزرگ روزانه ۸۰۰ هزار بشکه‌ای در سال ۲۰۲۵ و روزانه یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه‌ای در سال ۲۰۲۶ میلادی همچنان به فشار نزولی بر قیمت نفت ادامه خواهد
داد.
در سناریوی رکود اقتصاد جهانی یا تعدیل کامل کاهش عرضه داوطلبانه اضافه روزانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه‌ای هشت عضو اوپک‌پلاس، احتمالاً قیمت نفت برنت در سال ۲۰۲۶ به محدوده ۴۰ دلار سقوط کند و در یک حالت ترکیبی شدید به‌طور بالقوه به زیر ۴۰ دلار برسد.