نفت امید جدیدی برای افزایش قیمت یافت
قیمت نفت در معاملات روز سهشنبه بازار آسیا، تحت تاثیر احتمال اعمال معافیت جدید از تعرفههای آمریکا و بهبود واردات نفت به چین، اندکی افزایش یافت.
به گزارش ایسنا، بهای معاملات آتی نفت برنت با ۱۲ سنت معادل ۰.۲ درصد افزایش، به ۶۵ دلار در هر بشکه رسید. بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با ۱۳ سنت معادل ۰.۲ درصد افزایش، به ۶۱ دلار و ۶۶ سنت در هر بشکه رسید.تینا تِنگ، تحلیلگر مستقل بازار گفت: دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، برای تعرفههای الکترونیکی معافیتهایی اعطا کرد و به کاهش تعرفه خودرو اشاره کرد که هر دو به عنوان عقبنشینی از عوارض واردات اعلام شده قبلی تلقی میشوند، بنابراین، داراییهای پرریسک از جمله نفت تا حدودی تسکین یافتند. با این حال، افزایش قیمت سهام و کالاها بدبینانه است، زیرا سیاست ترامپ غیرقابل پیشبینی است.در جدیدترین تحول در جنگ تجاری، ترامپ گفت: ه در حال بررسی تعرفههای ۲۵ درصدی اعمال شده بر واردات قطعات خودرو و خودروهای خارجی از مکزیک، کانادا و سایر نقاط است.نوسانات سیاست تجاری آمریکا، باعث ایجاد ابهام در بازارهای جهانی نفت شده و باعث شد اوپک در جدیدترین گزارش ماهانه خود که روز دوشنبه منتشر شد، برای اولین بار از دسامبر گذشته، برآورد کمتری از رشد تقاضای جهانی برای نفت داشته باشد. اوپک اکنون انتظار دارد تقاضای جهانی برای نفت در سال 2025، به میزان 1.30 میلیون بشکه در روز رشد کند که 150 هزار بشکه در روز کمتر از برآورد ماه قبل این گروه است.دولت ترامپ روز جمعه اعلام کرده بود که گوشیهای هوشمند، رایانهها و برخی دیگر از کالاهای الکترونیکی که بیشتر آنها از چین وارد میشوند، از تعرفههای گمرکی معاف میشوند. این امر باعث شد هر دو شاخص نفت در معاملات روز دوشنبه، اندکی رشد کنند.
ترامپ روز یکشنبه، گفت که نرخ تعرفه بر نیمهرساناهای وارداتی را در هفته آینده اعلام خواهد کرد و روز دوشنبه، اسناد منتشره در ژورنال رسمی دولت فدرال آمریکا، نشان داد که دولت تحقیقات در مورد واردات نیمهرساناها را در اول آوریل آغاز کرده است.همچنین عاملی که از رشد قیمت نفت حمایت کرد، دادههای روز دوشنبه بود که نشان داد واردات نفت خام چین در مارس، به دلیل واردات بالاتر از ایران، تقریبا پنج درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش یافته است.بر اساس گزارش رویترز، همچنین قزاقستان در روز دوشنبه اعلام کرد که تولید نفت این کشور در دو هفته اول آوریل، نسبت به میانگین تولید مارس، سه درصد کاهش یافته، اما تولید این کشور همچنان بالاتر از سهمیه اوپک پلاس مانده است.
اعلام برنامه روسیه برای تولید نفت و گاز
طی ۲۵ سال آینده
روسیه که دومین صادرکننده بزرگ نفت و تولیدکننده گاز طبیعی در جهان است، استراتژی انرژی خود را برای ربع قرن آینده ترسیم کرد.
به گزارش ایسنا، این استراتژی، تولید پایدار نفت خام و افزایش قابل توجه تولید و صادرات گاز طبیعی را پیشبینی میکند. این سند چشم اندازی بلند مدت برای بخش انرژی روسیه ارائه میدهد و اهداف کلیدی تعیین میکند.استراتژی جدید انرژی که روز دوشنبه، توسط دولت روسیه منتشر شد، صادرات گاز طبیعی به میزان ۲۹۳ میلیارد متر مکعب در سال ۲۰۳۰ را هدف گذاری کرده که نسبت به ۱۴۶ میلیارد متر مکعب در سال ۲۰۲۳، افزایش قابل توجهی خواهد داشت.
این صادرات شامل صادرات گاز طبیعی مایع (الانجی) و گاز عرضه شده از طریق خطوط لوله است.در تولید نفت هم این استراتژی، تولید سالانه ۵۴۰ میلیون تن (۱۰.۸ میلیون بشکه در روز) را تا سال ۲۰۵۰ پیشبینی میکند که نسبت به ۵۳۱ میلیون تن در سال ۲۰۲۳، افزایش اندکی دارد.انتظار میرود صادرات نفت تا حد زیادی ثابت بماند و از سال ۲۰۳۰ تا ۲۰۵۰، به ۲۳۵ میلیون تن در سال بالغ شود که نسبت به ۲۳۴ میلیون تن در سال ۲۰۲۳، افزایش اندکی دارد.بر اساس گزارش اینوستینگ، استراتژی انرژی روسیه همچنین رشد قابل توجه صادرات الانجی را پیشبینی میکند و انتظار دارد این صادرات از ۴۵ میلیارد متر مکعب در سال ۲۰۲۳، به ۱۴۲ میلیارد متر مکعب در سال ۲۰۳۰ افزایش یابد و در سال ۲۰۵۰، به ۲۴۱ میلیارد متر مکعب افزایش یابد.طبق استراتژی انرژی روسیه، ذخایر نفت روسیه با نرخ تولید فعلی، به مدت بیش از ۶۵ سال دوام خواهد داشت و ذخایر گاز طبیعی، به مدت ۱۰۰ سال عمر دارد.
تولید ماهانه نفت ایران افزایش یافت
جدیدترین گزارش ماهانه اوپک نشان داد تولید نفت خام ایران در مارس افزایش یافت اما قیمت نفت سنگین ایران، همسو با سبد نفتی اوپک و گریدهای نفتی زیرمجموعه آن، برای دومین ماه متوالی کاهش یافت.
سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) در گزارش ماهانه خود از بازار نفت که روز دوشنبه منتشر شد، اعلام کرد قیمت هر بشکه نفت سنگین ایران در مارس، به ۷۴ دلار و ۷۶ سنت رسید که ۲ دلار و ۶۵ سنت معادل ۳.۴ درصد در مقایسه با قیمت ۷۷ دلار و ۴۱ سنت در فوریه، کاهش داشت. میانگین قیمت نفت سنگین ایران از ابتدای سال ۲۰۲۵ تاکنون، به ۷۷ دلار و ۳۱ سنت در مقایسه با ۸۱ دلار و ۷۷ سنت در مدت مشابه سال ۲۰۲۴ رسید.ارزش سبد نفتی اوپک در مارس، ۲ دلار و ۸۱ سنت معادل ۳.۷ درصد کاهش یافت و به ۷۴ دلار در هر بشکه رسید.
میانگین ارزش سبد نفتی اوپک در سال ۲۰۲۵ تاکنون، به ۷۶ دلار و ۷۷ سنت در هر بشکه رسید که ۵ دلار معادل ۶.۱ درصد در مقایسه با ۸۱ دلار و ۷۷ سنت در سال ۲۰۲۴، کمتر بود.طبق آمار منابع ثانویه اوپک، تولید نفت اوپک که متشکل از ۱۲ کشور است، در مارس، به ۲۶.۷۷۶ میلیون بشکه در روز رسید که ۷۸ هزار بشکه در روز بر مبنای ماه به ماه، کاهش داشت. تولید نفت ایران، ۱۲ هزار بشکه در روز افزایش یافت و به ۳.۳۳۵ میلیون بشکه در روز رسید.همزمان، مجموع تولید نفت ۱۰ کشور متحد اوپک در گروه اوپک پلاس، در مارس، به ۱۴.۲۴۴ میلیون بشکه در روز رسید که بر مبنای ماه به ماه، ۴۱ هزار بشکه در روز افزایش داشت.همچنین اوپک در گزارش ماهانه خود از بازار نفت، پیشبینی خود از رشد تقاضای جهانی برای نفت در سال ۲۰۲۵ را با اشاره به دادههایی که در سه ماهه اول سال، دریافت کرده است و همچنین تعرفههای تجاری آمریکا، کاهش داد. این سازمان همچنین، برآورد خود از رشد اقتصادی در سال جاری و آینده را بازنگری کرد و کاهش داد.اوپک اکنون انتظار دارد تقاضای جهانی برای نفت در سال ۲۰۲۵، به میزان ۱.۳۰ میلیون بشکه در روز رشد کند که ۱۵۰ هزار بشکه در روز کمتر از برآورد ماه قبل این گروه است. برآورد اوپک همچنان بالاتر از نهادهای دیگری مانند آژانس بینالمللی انرژی است که انتظار دارد رشد تقاضا برای نفت در دهه جاری به اوج خود برسد.