چهارشنبه ۲۷ فروردين ۱۴۰۴
مدیریت مصرف به معنی کم مصرف کردن نیست

آذربایجان غربی در جدال با کم‌آبی

آذربایجان غربی با طبیعت بکر و کوهستانی خود، همواره به عنوان یکی از مناطق پرآب و دومین استان پرآب ایران شناخته می‌شود، اما متأسفانه، در سال‌های اخیر، این استان نیز مانند بسیاری از نقاط دیگر کشور، با پدیده خشکسالی و کاهش بارندگی مواجه شده است.
استان آذربایجان غربی با طبیعت بکر و کوهستانی خود، همواره به عنوان یکی از مناطق پرآب و دومین استان پرآب ایران شناخته می‌شود، اما متأسفانه، در سال‌های اخیر، این استان نیز مانند بسیاری از نقاط دیگر کشور، با پدیده خشکسالی و کاهش بارندگی مواجه شده است.این موضوع، نگرانی‌های جدی را در مورد تأمین آب شرب، کشاورزی و محیط زیست در این منطقه به وجود آورده است.
کاهش بارندگی‌ها، افزایش دما و تغییرات اقلیمی، منابع آبی این منطقه را به شدت تحت تأثیر قرار داده و نگرانی‌های فزاینده‌ای را در میان مردم و مسئولان به وجود آورده است.این پدیده نه تنها زندگی روزمره مردم را تحت‌الشعاع قرار داده، بلکه اکوسیستم‌های حساس منطقه را نیز به خطر انداخته
است.
از یک سو، کشاورزان که بخش عمده‌ای از اقتصاد منطقه را تشکیل می‌دهند، با کمبود آب برای آبیاری مزارع خود مواجه شدند و از سوی دیگر، کمبود آب شرب، به ویژه در مناطق روستایی و دورافتاده، به یک چالش جدی تبدیل شده و زندگی مردم را با مشکلات زیادی روبرو کرده است.
همچنین خشکسالی تأثیرات مخربی بر محیط زیست آذربایجان غربی نیز داشته است.کاهش جریان آب در رودخانه‌ها و چشمه‌ها، منجر به خشک شدن تالاب‌ها و مراتع شده و تنوع زیستی منطقه را به خطر انداخته است. بطوریکه بزرگترین دریاچه شور کشور میان مرگ و زندگی دست و پا می زند.با توجه به این شرایط، مدیریت منابع آب و اتخاذ تدابیر مناسب برای مقابله با خشکسالی، به یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر تبدیل شده است.
تغییر الگوی کشت، استفاده از روش‌های نوین آبیاری، مدیریت مصرف آب در بخش‌های مختلف و فرهنگ‌سازی در زمینه صرفه‌جویی، از جمله راهکارهایی هستند که می‌توانند به کاهش اثرات خشکسالی در آذربایجان غربی کمک کنند.مجید رستگاری مدیرعامل شرکت آب منطقه آذربایجان غربی در گفت و گو با خبرنگار ایلنا، از بارش ۱۷۲.۴ میلی‌متر بارش از ابتدای سال آبی جاری در استان خبر داد. و گفت: این میزان بارش نسبت به مدت مشابه سال گذشته۴۰ درصد کاهش یافته است.وی ادامه داد: همچنین بارش‌ها نسبت به دوره مشابه در دراز مدت ۲۹.۳درصد کاهش را نشان می‌دهد. به گزارش ایلنا، مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان، با اشاره به وضعیت آبی موجود، تصریح کرد: اگر چه با توجه به شرایط بارش‌ها و کاهش حجم مخازن سدها، تامین پایدار آب شرب نقاط جمعیتی در اولویت شرکت آب منطقه‌ای در سال جاری در راستای عبور از شرایط تنش آبی و مقابله با پیامدهای ناشی از کمبود آب شرب و حفاظت و صیانت از منابع آب شرب است اما اطلاع رسانی دقیق با هدف آگاه‌سازی مردم به ویژه کشاورزان در خصوص بحث کم آبی بسیار حائز اهمیت است.رستگاری با تأکید بر ضرورت مصرف بهینه آب، گفت: مصرف بهینه به معنای کم مصرف کردن نیست، بلکه به معنای مصرف صحیح و درست است.
محمد اشرفی، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب آذربایجان‌غربی نیز در گفت و گو با خبرنگار ایلنا، بیان کرد: آذربایجان‌غربی از نظر منابع آبی جزو استان‌های کم آب کشور به شمار می‌رود که با توجه به کاهش بارش‌ها طی سال‌های اخیر و افزایش میزان مصرف، مقدار آب‌های زیرزمینی و سطحی کاهش یافته است که این امر ایجاب می‌کند مصارف در بخش صنعت و کشاورزی به موازات میزان مصرف مشترکان خانگی کاهش یابد. وی با بیان اینکه برای بهره‌مندی از آب شرب پایدار نیازمند حفاظت از منابع آبی هستیم، افزود: کاهش ۳۲ درصدی منابع آبی استان طی سال آبی جاری زنگ خطر تنش آبی را برای سال‌های آتی به صدا درآورده است.