رئیس جمهوری آمریکا بعدازظهر دیروز(چهارشنبه) وارد دوحه قطر شد. «دونالد ترامپ» روز سهشنبه در آغاز سفر چهار روزه منطقهای خود وارد ریاض شد و مورد استقبال «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی قرار گرفت.
رئیس جمهوری آمریکا از ریاض به دوحه رفت
ایران سوژه پنهان چانهزنی با ترامپ در خلیج فارس
25 ارديبهشت 1404 ساعت 9:45
رئیس جمهوری آمریکا بعدازظهر دیروز(چهارشنبه) وارد دوحه قطر شد. «دونالد ترامپ» روز سهشنبه در آغاز سفر چهار روزه منطقهای خود وارد ریاض شد و مورد استقبال «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی قرار گرفت.
گروه بین الملل: رئیس جمهوری آمریکا بعدازظهر دیروز(چهارشنبه) وارد دوحه قطر شد. «دونالد ترامپ» روز سهشنبه در آغاز سفر چهار روزه منطقهای خود وارد ریاض شد و مورد استقبال «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی قرار گرفت. آنها در روز نخست این سفر دورهای، از جمله یک قرارداد تسلیحاتی ۱۲۷ میلیارد یورویی امضا کردند.
به گزارش مردم سالاری آنلاین ،رئیس جمهور آمریکا که به دوحه سفر کرده است با «تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر دیوان امیری دیدار کرد.امیر قطر در این دیدار گفت: همه ما خواهان برقراری صلح در منطقه هستیم و امیدواریم که این بار، این اتفاق بیفتد.ترامپ پیش از ظهر دیروز در نشست شورای حکام خلیج فارس در ریاض هم حضور داشت. قراردادهایی در زمینههای دفاعی، انرژی، هوش مصنوعی، تراشههای الکترونیکی و هوانوردی میان واشنگتن و شیخ نشینهای خلیج فارس با ارزش میلیاردها دلار در دستور کار این سفر است. ورای مباحث اقتصادی و نان قرض دادنهای طرفین ، موضوع ایران هم سوژه ای داغ در چانه زنیها بود.رئیسجمهوری آمریکا دیروز (چهارشنبه) در نشست شورای همکاری خلیج فارس گفت: کشورهای حاشیه خلیج فارس در خط مقدم ایجاد منطقهای با ثبات، در صلح و شکوفا قرار دارند. من شاهد اتحاد و دوستی چشمگیری میان شما بودهام. تمام جهان نظارهگر غرب آسیاست و بسیاری نیز نگاه حسادتآمیزی به آن دارند.اگر فقط بتوانیم تاثیر بد خصومت گروه کوچکی از بازیگران بد را متوقف کنیم، فرصتهای فوقالعادهای برای این منطقه وجود دارد. او با انتقاد از دولت پیشین آمریکا گفت: دولت بایدن(رئیسجمهور پیشین آمریکا) اساسا با بیکفایتی، با قدرت دادن به ایران و نیروهای نیابتی آن و سرازیر کردن میلیاردها دلار برای آنها ویرانی و آشفتگی بهبار آورد. واقعا احمقانه بود و آن را باورم نمیشد.
با وجود این که ایران تاکید کرده به دنبال ساختن یا دستیابی به سلاح هستهای نیست، رئیسجمهور آمریکا با اشاره به مذاکرات غیرمستقیم تهران-واشنگتن که تاکنون چهار دور از آن با میانجیگری عمان برگزار شده است، ادعا کرد: من میخواهم با ایران توافق کنم. میخواهم اگر امکانش باشد، کاری انجام بدهم اما برای این کار، (ایران) باید حمایت از تروریسم و جنگهای نیابتی خونبار را متوقف کند و مهمتر از همه، برای همیشه و بهصورت راستیآزماییشده، تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای را متوقف کند. آنها نمیتوانند یک سلاح هستهای داشته باشند. فکر نمیکنم کسی در این جمع نیز بگوید که میتوانند داشته باشند.
ترامپ همچنین گفت: از تمام کشورها میخواهیم از تحریمهایی که علیه ایران وضع کردهایم، حمایت کنند. او با اشاره به اعمال تحریمها علیه ایران گفت: قویا از تمامی کشورها میخواهم به ما در اجرای کامل تحریمهایی که به تازگی علیه ایران اعمال کردهایم، کمک کنند. ما همچنین تحریمهای ثانویهای اعمال کردهایم که در برخی موارد تاثیر بدتری دارند. ترامپ با دفاع از سیاست موسوم به «کارزار فشار حداکثری» علیه ایران مدعی شد: وقتی من سمتم را (به عنوان رئیسجمهور آمریکا) ترک کردم، ایران پول نداشت؛ آنها ورشکسته بودند. آنها پولی برای حماس و حزبالله نداشتند، نه حملهای در کار بود و نه حتی فکر حملهای. اگر من رئیسجمهور بودم، هیچ حملهای در کار نمیبود.
تاکید عمان بر دیپلماسی با تهران
اگرچه ترامپ لفاظیهای همیشگی خود را داشت اما تلویحا خواهان دیپلماسی و تعامل با تهرن شد. «اسعد بن طارق آل سعید» معاون نخست وزیر عمان در امور روابط و همکاری بین المللی در نشست سران شورای همکاری خلیج فارس و آمریکا تأکید کرد: واقعگرایی و احترام متقابلی که مذاکرات کنونی میان آمریکا و ایران درباره منع گسترش سلاح هستهای از آن برخوردار است؛ این تلاشها باعث میشود به امکان رسیدن به توافق عملی و شرافتمندانه و پایدار بین دو طرف اعتماد داشته باشیم.
وی که به نیابت از سلطان عمان در این نشست حضور داشت، گفت: ما فضای مثبت مذاکرات بین آمریکا و ایران را ترغیب میکنیم. سیاست دیپلماسی دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در ترغیب مذاکرات سازنده نقش دارد. اسعد بن طارق آل سعید گفت: روابط ما با آمریکا استراتژیک و طولانی است. ما نگران بحران انسانی در غزه هستیم. ما از نقش سازنده ترامپ درباره یمن قدردانی میکنیم.
حمایت ریاض از مذاکرات
تهران و واشنگتن
«فیصل بن فرحان» وزیر خارجه عربستان روز چهارشنبه و در یک نشست خبری گفت: ما به طور کامل از مذاکرات هستهای ایران و آمریکا حمایت میکنیم و امیدواریم نتایج مثبتی محقق شود. طبق گزارش الجزیره، وی گفت: ما به رسیدن به آتشبس در غزه در سریعترین زمان ممکن نیاز داریم. ورود کمکها به غزه بدون آتشبس دشوار است. ما با آمریکا درباره لزوم توقف جنگ در غزه توافق داریم. باید بدون قید و شرط کمکها وارد غزه شود. فیصل بن فرحان گفت: ما با آمریکا شراکت استراتژیک اقتصادی خوبی داریم. سرمایهگذاریهای عربستان در آمریکا بر اصل منافع عربستان متمرکز است. ما به دنبال افزایش تبادل تجاری با آمریکا هستیم. ما از تصمیم دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا برای لغو تحریمها از سوریه استقبال میکنیم. سفر ترامپ عمق شراکت استراتژیک را نشان داد. شراکت با آمریکا در دفاع و امنیت برای دههها ادامه داشته و به تقویت آن ادامه خواهیم داد.
استقبال منامه از چانه زنیها
پادشاه بحرین در اجلاس شورای همکاری خلیج فارس و آمریکا که در ریاض برگزار شد، از مذاکرات میان ایران و آمریکا استقبال کرد.«حمد بن عیسی آل خلیفه» پادشاه بحرین در این نشست تصریح کرد موفقیت مذاکرات میان آمریکا و ایران، ثبات منطقه را تقویت و سطح شکوفایی کشورهای منطقه را افزایش میدهد.
اخیرا چهارمین دور از مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا به پایان رسید. وی تلاشها برای موفقیت این مذاکرات را ستود و در ادامه گفت بحرین بر این باور است که ادغام استراتژیک میان کشورها به منظور تحقق امنیت و توسعه، رکن اصلی حفظ دستاوردها و پاسخ به مطالبات ملتها برای داشتن آیندهای باشکوهتر محسوب میشود. از این رو، بحرین همواره به دنبال توسعه روابط اقتصادی و اجتماعی خود با آمریکاست.
فشار ایران درباره خلیج فارس
در روزهای اخیر، منابع رسانهای آمریکایی از تصمیم «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا برای نامیدن خلیج فارس با اسامی جعلی همچون «خلیج/عربی» خبر دادند.
بهطوریکه طبق گزارش خبرگزاری آمریکایی «آسوشیتدپرس» ترامپ برای «کسب حمایت و رضایت کشورهای عربی پیش از سفر خود به خاورمیانه، بهدنبال تغییر نام خلیج فارس بود.»
با این وجود، شبکه آمریکایی «سی ان ان» شامگاه سهشنبه اذعان کرد که «ترامپ قصد داشت را آمریکا از این پس خلیج فارس را خلیج عرب بنامد، با این حال، پس از مخالفت صریح مقامات ایرانی، او وادار به تغییر تصمیم خود شد.» به اذعان شبکه آمریکایی، «ترامپ وادار به تغییر تصمیم خود شده است. زیرا مقامات ایرانی اعلام کردند که با تصمیم او مخالفت خواهند کرد.» با این وجود، ترامپ شامگاه سهشنبه و در طول سخنرانی خود در عربستان سعودی ادعا کرد: «هیچ تضادی شدیدتر از مسیری که شما در شبهجزیره عربستان در پیش گرفتهاید، با فاجعهای که آنسوی خلیج ایران در حال وقوع است، وجود ندارد. به این فکر کنید؛ آنها میخواستند این نام را بر آن بگذارند. من گفتم اجازه نخواهم داد چنین کاری بکنند.»
اظهارات تازه ترامپ با پاسخ مقامات ایرانی همچون «علی اکبر صالحی» رییس بنیاد ایران شناسی روبرو شده است. صالحی شامگاه سهشنبه در شبکه اجتماعی «ایکس» تأکید کرد: «نام خلیج فارس با اجازه کسی بر آن نهاده نشده و با توهم کسی هم برداشته نخواهد شد. خلیج فارس بوده، هست و خواهد بود.» رئیس جمهور ایالات متحده که به منطقه غرب آسیا سفر کرده است، امروز (چهارشنبه) در اظهاراتی گفت که او همیشه تشدید تحریمها علیه روسیه و ایران را در نظر دارد.
ادعای ترامپ درباره
تحریمهای جدید
ترامپ در راه دوحه و در هواپیمای ریاست جمهوری در مسیر دوحه در پاسخ به سوال خبرنگاری در مورد احتمال تحریمهای جدید علیه ایران و روسیه به دلیل کمک به تهران و جنگ اوکراین اظهار داشت گفت: نمیخواهم در مورد آن صحبت کنم، اما همیشه تحریمهای ثانویه را در نظر دارم.
ایران همواره نقش داشتن در جنگ اوکراین را رد کرده است. رئیس جمهور آمریکا مدعی شد که تحریمهای ثانویه علیه ایران، این کشور را به ورشکستگی کشانده است.
وی گفت که احتمال اعمال تحریم علیه روسیه به دلیل حمایتش از ایران را رد نمیکند، اما هنوز آماده افشای جزئیات برنامههای خود نیست. ترامپ افزود: امیدوارم که آنها (ایران) تصمیم درستی بگیرند. موضوع بسیار ساده است؛ آنها نمیتوانند سلاح هستهای داشته باشند. ما (این اجازه را به آنها نمیدهیم) خواه بهصورت مسالمتآمیز و یا از راه غیردوستانه.
کد مطلب: 237304