۰
چهارشنبه ۱۲ دی ۱۳۹۷ ساعت ۱۶:۳۹

ماجرای وقوع یخبندان ده روزه در دیماه چیست؟

باوجود اینکه حسین اردکانی، استاد قدیمی علم هواشناسی، مدعی پیش‌بینی وقوع یخبندان ده روزه در 15 تا 25 دی ماه شده است، سازمان هواشناسی می‌گوید این پیش‌بینی قابل استناد نیست.
باوجود اینکه حسین اردکانی، استاد قدیمی علم هواشناسی، مدعی پیش‌بینی وقوع یخبندان ده روزه در 15 تا 25 دی ماه شده است، سازمان هواشناسی می‌گوید این پیش‌بینی قابل استناد نیست.
باوجود اینکه حسین اردکانی، استاد قدیمی علم هواشناسی، مدعی پیش‌بینی وقوع یخبندان ده روزه در 15 تا 25 دی ماه شده است، سازمان هواشناسی می‌گوید این پیش‌بینی قابل استناد نیست.

حسین اردکانی گفته علت این پدیده، هجوم هوای بسیار سرد از روی دریای یخ‌زده «پرنس» در حاشیه اقیانوس منجمد شمالی و در شمال کشورهای اسکاندیناوی به‌طرف کشورهای اروپای شمالی و مسیری به‌طرف اروپای مرکزی و دریای سیاه و نهایتاً شرق دریای مدیترانه است. به گفته اردکانی پیامد‌های این حادثه زمستانی در بازه زمانی 15 تا 25 دی ماه در تمام نواحی غربی، شمال غربی، سواحل دریای خزر، استان‌های شمالی و جنوبی البرز و همچنین منطقه زاگرس، نواحی جنوبی، استان‌های شرقی و شمالی کشور به‌استثنای جنوب شرق کشور به صورت ریزش برف و باران خواهد بود که در برخی نقاط، ریزش برف قابل ملاحظه است و پس از عبور این سامانه بارشی سرد، پیش‌بینی می‌شود در این مناطق در یک بازه زمانی 10روزه یا 'cold spell' با دمای چند درجه زیر صفر و یخبندان متوسط مواجه شویم. وی هشدار داده است که کشاورزان و همچنین مسئولان راهداری و رانندگی تمهیدات لازم را انجام دهند.
اما احد وظیفه، مدیریت پیش‌بینی و هشدار سازمان هواشناسی در گفت‎وگو با ایرناپلاس می‌گوید: موجی برای روز پنجشنبه در پیش داریم که البته برف سنگینی در پی ندارد و مانند موج هفته گذشته در مناطقی مانند شمال غرب، ارتفاعات زاگرس و ارتفاعات البرز رخ داد و اینگونه نیست که کل کشور را در بر بگیرد. اما شنبه هفته آینده هوا سردتر می‌شود برای روز دوشنبه هفته دیگر، موج دیگری می‌آید که مقداری سردتر از موج هفته جاری است. البته از الان نمی‌توان به‌طور قطعی گفت در مناطقی علاوه بر جاهایی که به صورت معمول بارش برف صورت می‌گیرد شاهد برف خواهیم بود یا خیر؟
 وی با بیان اینکه این پیش بینی برای 15 تا 25 دی ماه قابل استناد نیست گفت: همین سیستمی که برای روز 5 شنبه کشور را تحت تاثیر قرار می‌دهد اوایل هفته نشان می‌داد که به شدت هوا سرد می شود و همه معقتد بودند برف خواهیم داشت اما از برف خبری نیست و جز مناطق معمول برفی اضافه نخواهد شد. به گفته مدیریت پیش‌بینی و هشدار سازمان هواشناسی البته سامانه جوی که هفته آینده در راه است یکی دو درجه از سامانه کنونی سردتر است ولی اینکه بخواهیم از این نظر به آن استناد کنیم که یخبندان خواهیم داشت درست نیست.
 وی با بیان اینکه تنها تا آخر هفته می توان با قطعیت در مورد وضعیت هواشناسی نظر داد تاکید کرد: طبق اطلاعیه سازمان هواشناسی از پنجشنبه سیستمی به کشور وارد می شود که در شمال غرب و ارتفاعات غرب و زاگرس شاهد بارش برف خواهیم بود البته امکان بارش برف در نواحی شمال شرق نیز دور از انتظار نیست.
از سوی دیگر محمد تقی زمانیان، رئیس سابق پژوهشکده هواشناسی در پاسخ به این سوال که این ادعا تا چه حد صحیح است می‌گوید: ایشان استاد هواشناسی هستند و من نیز این پیش‌بینی را از زبان ایشان شنیده‌ام. پیش‌بینی‌های ایشان معمولا درست است و من در حدی نیستم که در مورد کار ایشان نظر بدهم و به مراتب بهتر از سازمان هواشناسی، وضعیت جوی را پیش‌بینی می‌کنند.

 وی در پاسخ به این سوال که چرا سازمان هواشناسی از چنین پدیده‌ای اطلاع ندارد گفت: سازمان هواشناسی معمولا از داده‌های پایگاه GFS استفاده می کند که پیش‌بینی‌های دراز مدت نمی‌دهند و یک هفته‌ای است. زمانیان با بیان اینکه پیش‌بینی را نمی‌شود گفت صددرصد اتفاق می افتد ادامه داد: اما اینکه استاد اردکانی فرموده‌اند، به احتمال زیاد اتفاق می‌افتد و تا زمانی که اتفاق نیفتد نمی‌توان مطمئن شد.
وی در پاسخ به این سوال که مگر دکتر اردکانی به اطلاعات ماهواره پایگاه‌های داده دیگری دسترسی دارند که پیش‌بینی آنها دقیق‌تر است توضیح داد: خیر اینگونه نیست. دسترسی ایشان هم به اطلاعات مانند سازمان هواشناسی است اما ایشان بیش از 50 سال نقشه‌های هواشناسی و حرکت موج‌ها و توده های هوایی را کاملا رصد کرده و قادرند حرکت نظام‌های جوی را پیش‌بینی کنند. این در حالیست که این تعبیر و تفسیر از عهده هر کسی بر نمی‌آیند و ایشان براساس تجربه‌ای که دارد می تواند این کار را انجام دهد. پشتوانه پیش‌بینی ایشان تجربه بالایشان است.

خبر مرتبط: پیش‌بینی وقوع پدیده "کولد اسپل"
کد مطلب: 100333
برچسب ها: هواشناسی
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *