۰
دوشنبه ۲۴ مرداد ۱۴۰۱ ساعت ۲۱:۰۱
جزئیات درآمد و هزینه خانوارها در سال ۱۴۰۰ اعلام شد

کاهش مصرف انواع کالاهای اساسی پس از حذف ارز ترجیحی

مرکز آمار ایران در گزارشی از هزینه و درآمد خانوارهای کشور در سال ۱۴۰۰ را منتشر کرد. نتایج طرح آمارگیری این مرکز حاکی از آن است که متوسط هزینه کل خالص سالانه یک خانوار شهری ۹۲ میلیون و ۵۰۱ هزار ریال بود که نسبت به رقم مشابه در سال قبل ٤٩ درصد افزایش نشان می‌دهد.
کاهش مصرف انواع کالاهای اساسی پس از حذف ارز ترجیحی
گروه اقتصادی- حسین قبادیان: مرکز آمار ایران در گزارشی از هزینه و درآمد خانوارهای کشور در سال ۱۴۰۰ را منتشر کرد. نتایج طرح آمارگیری این مرکز حاکی از آن است که متوسط هزینه کل خالص سالانه یک خانوار شهری ۹۲ میلیون و ۵۰۱ هزار ریال بود که نسبت به رقم مشابه در سال قبل ٤٩ درصد افزایش نشان می‌دهد.از هزینه کل سالانه‌ی خانوار شهری ۲۴ میلیون و ۶۵۳ هزار تومان با سهم ٢٧ درصد مربوط به هزینه‌های خوراکی و دخانی ۶۷ میلیون و ۸۴۸ هزار تومان با سهم ٧٣ درصد مربوط به هزینه‌های غیرخوراکی بوده است.رفتار مردم در بازار نشان می‌دهد در خرداد ماه سال جاری خرید روغن از سوی مردم به شدت افزایش یافته که این نشان می‌دهد مردم به سمت انبارکردن روغن رفته‌اند و خرید بسته‌های بزرگ روغن افزایش یافت.
به گزارش مردم سالاری آنلاین ،ناصر پاشاپور نیکو با اشاره به کاهش فروش کالاهای اساسی پس از حذف ارز 4200 تومانی اظهار داشت: آمارها و تحقیقات بازار نشان می‌دهد، با وجود تزریق 24هزار میلیارد تومان یارانه نقدی اندازه بازار کالاها و محصولات اساسی در کشور کوچک‌تر شده و حاشیه سود شرکت‌های تولیدی هم کاهش یافته و گرایش مردم به بسته‌های اکونومی‌افزایش یافته است.وی با اشاره به وضعیت روغن در بازار گفت: تورم نقطه به نقطه روغن نشان می‌دهد این کالا در فروردین سال 1401 نسبت به فروردین سال 1400 بیش از 290 درصد افزایش قیمت در هر کیلوگرم (فارغ از روغن مایع یا جامد) را تجربه کرده‌است. در عین حال شرکت‌های تولیدکننده بودجه تبلیغاتی خود را 252 درصد افزایش دادند تا سهم بازار را از دست ندهند.این کارشناس اقتصادی در گفت و گو با ایلنا ادامه داد: گزارش‌ها حاکی از آن است که از آنجایی که نرخ روغن جامد کمتر از روغن مایع بوده، تقاضا برای روغن جامد افزایش یافته و بسته‌های کوچک روغن مایع کمتر به فروش رفته‌است چراکه قیمت هر 1.5 لیتر روغن از 10 هزار تومان به طور متوسط تا 25 هزار تومان افزایش پیدا کرده‌ است و در بسته‌های کوچک روغن رشد قیمت 397 درصدی را تجربه کردیم.وی تاکید کرد: نکته مهم این است که رفتار مردم در بازار نشان می‌دهد در خرداد ماه سال جاری خرید روغن از سوی مردم به شدت افزایش یافته که این نشان می‌دهد مردم به سمت انبارکردن روغن رفته‌اند و خرید بسته‌های بزرگ روغن افزایش یافت.پاشاپورنیکو درباره وضعیت فروش نان صنعتی خرده فروشی گفت: قیمت این نوع نان در خرداد 1401 نسبت به مدت مشابه سال گذشته 90 درصد افزایش پیدا کرده‌است و میزان مصرف نان صنعتی خرده فروشی تا 21 درصد در این مدت زمان کوتاه کاهش یافت.وی با اشاره به قیمت پنیر در بازار پس از حذف ارز ترجیحی گفت: در خردادماه سال جاری نسبت به مدت مشابه در سال گذشته قیمت پنیر تا 123 درصد افزایش یافت و شرکت‌های تولید کننده پنیر هم بودجه تبلیغاتی خود را تا 500 درصد افزایش دادند که سهم فروش‌شان در بازار تغییری نکند و در این مدت بجز یک نوع پنیر از یک برند مابقی انواع محصولات با کاهش فروش مواجه شدند به طوریکه میزان پرفروش‌ترین برند بازار در این شرایط تا 50 درصد کاهش پیدا کرد.این کارشناس اقتصادی با اشاره به افزایش قیمت ماکارونی ادامه داد: قیمت ماکارونی در فروردین، اردیبهشت و خرداد ماه سال جاری نسبت به سال گذشته به ترتیب 59 درصد، 133 درصد و 153 درصد افزایش یافت و در این کالا هم شاهد کاهش مصرف هستیم. نکته مهم این است که افزایش قیمت این کالا که مواد پایه آن آرد است از قیمت نان صنعتی بیشتر بوده‌است. مرکز آمار ایران اعلام کرد: متوسط درآمد سالانه‌ یک خانوار شهری در سال گذشته با رشد ٥١ درصدی ۱۱۲ میلیون و ۴۲۱ هزار تومان و درآمد خانوار روستایی ۶۳میلیون و ۷۱۳ هزار تومان بوده است.
آمار هزینه خانوارها در سال 1400
مرکز آمار ایران در گزارشی از هزینه و درآمد خانوارهای کشور در سال ۱۴۰۰ را منتشر کرد. در این طرح آمارگیری ۱۹ هزار و ۶۱۸ خانوار نمونه در نقاط شهری و ۱۸ هزار و ۳۷۰ نفر در نقاط روستایی بوده است. نتایج طرح آمارگیری حاکی از این است که متوسط هزینه کل خالص سالانه یک خانوار شهری ۹۲ میلیون و ۵۰۱ هزار ریال بود که نسبت به رقم مشابه در سال قبل ٤٩ درصد افزایش نشان می‌دهد.
از هزینه کل سالانه خانوار شهری ۲۴ میلیون و ۶۵۳ هزار تومان با سهم ٢٧ درصد مربوط به هزینه‌های خوراکی و دخانی ۶۷ میلیون و ۸۴۸ هزار تومان با سهم ٧٣ درصد مربوط به هزینه‌های غیرخوراکی بوده است.در بین هزینه‌های خوراکی و دخانی، بیشترین سهم مربوط به هزینه گوشت با سهم ٢١ درصد و در بین هزینه‌های غیرخوراکی بیشترین سهم با ٤٩ درصد مربوط به هزینه مسکن، سوخت و روشنایی بوده است.
متوسط درآمد اظهار شده سالانه یک خانوار شهری ۱۱۲ میلیون و ۴۲۱ هزار تومان بوده است که نسبت به سال قبل، ٥١ درصد افزایش داشته است. بر این اساس در سال ١٤٠٠ رشد متوسط درآمد سالانه خانوارهای شهری بیشتر از رشد متوسط هزینه کل سالانه است.منابع تامین درآمد خانوارهای شهری نشان می‌دهد که ۳۲.۶ درصد درآمد از مشاغل مزد و حقوق بگیری، ١٦.٥درصد از مشاغل آزاد کشاورزی و غیرکشاورزی و ٥٠.٩ درصد از محل درآمدهای متفرقه خانوار تأمین شده است.
مقایسه درصد خانوارهای شهری استفاده کننده از لوازم عمده زندگی در سال ١٣٩٩ نسبت به سال ١٤٠٠ نشان می‌دهد که خانوارهای استفاده کننده از اجاق گاز از ۹۸.۹ به ٩٨.٨، تلویزیون رنگی از ٩٨.١ به ٩٧.٦، جاروبرقی از ٩١.٥ به ٩٢.١، ماشین لباسشویی از٨٧.٣ به ٨٨.١، یخچال فریزر از ٧١.٩به ٧٠.٨، اتومبیل شخصی از ٥٣.١ به ٥٣.٩، مایکروویو و فرهای‌هالوژن دار از ١٢.٤ به ١١.٩ و ماشین ظرف‌شویی از ٧.٦ به ٨.٣ درصد تغییر یافته است.
در سال ١٤٠٠، عمده‌ترین نوع سوخت مصرفی ۹۵.۲ درصد از خانوارهای شهری برای گرما، گاز طبیعی (شبکه عمومی) بوده است.متوسط هزینه کل خالص سالانه یک خانوار روستایی ۵۱ میلیون و ۹۱۱ هزار تومان بوده است که نسبت به سال قبل ۵۲.۴ درصد افزایش نشان می‌دهد.
از هزینه کل سالانه خانوار روستایی ۲۰ میلیون و ۷۰۳ هزار تومان با سهم ٤٠ درصد مربوط به هزینه‌های خوراکی و دخانی ۳۱ میلیون و ۲۰۸ هزار تومان با سهم ٦٠ درصد مربوط به هزینه‌های غیرخوراکی بوده است.در بین هزینه‌های خوراکی و دخانی، بیشترین سهم مربوط به هزینه آرد، رشته، غلات، نان و فرآورده‌های آن با ۲۲ درصد و در بین هزینه‌های غیرخوراکی، بیشترین سهم با ۳۱ درصد مربوط به مسکن، سوخت و روشنایی بوده است.متوسط درآمد اظهار شده سالانه یک خانوار روستایی ۶۳ میلیون و ۷۱۳ هزار تومان بوده است که نسبت به سال قبل ۵۱.۵ درصد افزایش داشته است.منابع تامین درآمد خانوارهای روستایی نشان می‌دهد که ٣٣.٩ درصد از مشاغل مزد و حقوق بگیری، ٣١.٢ درصد از مشاغل آزاد کشاورزی و غیرکشاورزی و ٣٥.٠درصد از محل درآمدهای متفرقه خانوار تأمین شده است.
مقایسه درصد خانوارهای روستایی استفاده کننده از لوازم عمده زندگی در سال ١٣٩٩ نسبت به سال ١٤٠٠ نشان می­‌دهد که خانوارهای استفاده کننده از اجاق گاز از ٩٨,٣به ٩٨.٥، تلویزیون رنگی از ٩٥.٦ به ٩٥.١،
جاروبرقی از ٦٧.٥ به ٦٨.٩، ماشین لباسشویی از ٥٨.١به ٥٩.٨، یخچال فریزر از ٥٢.٧ به ٥٥.٢، اتومبیل شخصی از ٣٤.١ به ٣٥.٩ ، مایکروویو و فرهای‌هالوژن دار از ١.٦ به ٢.١ و ماشین ظرفشویی از ٠.٤ به ٠.٥ درصد تغییر یافته است.
در سال ١٤٠٠ عمده‌ترین نوع سوخت مصرفی ٧٨,١ درصد از خانوارهای روستایی برای گرما، گاز طبیعی (شبکه عمومی) و ١١.١ درصد نفت سفید بوده است.
کد مطلب: 171772
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *