گروه بينالملل - الهام يلمي: سفر ترامپ به خليج فارس در کانون توجه قرارگرفته است ؛ شايد در نگاه اول اين رويداد عادي باشد اما اولين سفر خارجيرئيس جمهوري آمريکا داراي اهميت ويژه اي است.
به گزارش
مردم سالاری آنلاین ،به نوشته روزنامه واشنگتن پست، انتظار ميرود سفر قريب الوقوع ترامپ به خاورميانه دردرجه اول بر تقويت روابط تجاري متمرکز باشد. رئيسجمهوري آمريکا قصد دارد امروزدوشنبه در يک سفر چهار روزه از عربستان سعودي، قطر و امارات متحده عربي بازديد کندکه پيشبيني ميشود به شدت بر معاملات تجاري و سرمايهگذاريهاي جديد در اين منطقهنفتخيز متمرکز باشد.
در تضاد با برخي مواضع سختگيرانهاي که رئيسجمهور نسبت به اتحاديه اروپا، اوکراينو ديگر کشورها اتخاذ کرده است، انتظار ميرود ترامپ چهرهاي دوستانه به متحدان مهممنطقهاي نشان دهد. يک مقام وزارت خارجه آمريکا به نشريه نشنال گفت: «اين سفرمتمرکز بر معاملات دلاري خواهد بود.» او افزود: «ما بيانيههايي هم از سوي عربستانسعودي، امارات و احتمالاً قطر خواهيم داشت.» اين سفر در ابتدا بهعنوان نخستين سفرخارجي ترامپ پس از آغاز دوره رياستجمهورياش در ژانويه معرفي شده بود، اما او ماهگذشته بهطور غيرمنتظره براي شرکت در مراسم خاکسپاري پاپ فرانسيس به رم رفت. کاخسفيد اعلام کرد که ترامپ براي «تقويت روابط» به عربستان سعودي، قطر و امارات متحدهعربي سفر خواهد کرد.
سفر به کشورهاي ثروتمند خاورميانهاي نشاندهنده اولويتهاي رئيسجمهوري آمريکا وقصد وي براي کماهميت جلوه دادن متحدان ديرينه واشنگتن توصيف ميشود که بر اساسسنت قديمي معمولا اولين مقاصد خارجي بودند. اين سفر همچنين نشاندهنده علاقه ترامپبه منطقه، ثروت آن و شکوهي است که کشورهاي ميزبان قصد دارند براي او به نمايشبگذارند. علاوه بر اين، برنامه ريزي اين ديدار در گرماگرم نگرانيهاي امنيتي منطقهاي ازجمله وضعيت غزه، برنامه هستهاي ايران و هدف ديرينه ترامپ براي ميانجي گري در عاديسازي روابط ميان عربستان سعودي و رپيم صهيونيستي صورت ميگيرد.
«داگلاس سيليمان»، رئيس مؤسسه «کشورهاي عربي خليج فارس در واشنگتن» معتقداست که ترامپ در واشنگتن زير فشار عمومي زيادي قرار دارد که احتمالاً در اين حدانتظارش را نداشت، پس ميخواهد به مردم آمريکا نشان دهد که روابط نزديک، اقتصادي،سياسي و شايد امنيتي خوبي با کشورهاي حاشيه خليج فارس دارد.
انتظار ميرود تعدادي از مديران شرکتهاي بزرگ و روئساي شرکتهاي عمده دفاعي وهوافضا او را در اين سفر همراهي کنند. امارات متحده عربي پيشتر متعهد بهسرمايهگذاري 1/4 تريليون دلاري طي 10 سال در آمريکا شده است. در عربستان سعوديکه نخستين مقصد ترامپ خواهد بود، بنا بر گزارش رويترز در ماه گذشته، قرار است توافقتسليحاتي به ارزش بيش از 100 ميليارد دلار به امضا برسد.
موضوع غيرمعمول ديگر اين سفر از ديدگاه تحليلگر اين روزنامه، آن است که ترامپ قصدندارد در طول اين سفر از سرزمينهاي اشغالي بازديد کند که بياعتنايي به بنياميننتانياهو نخست وزير اسرائيل است.
نويسنده اين مطلب همچنين خاطرنشان کرده است که بازديد امروز ترامپ از رياض، ادامهسفر اريک ترامپ پسر رئيسجمهور است که در هفتههاي اخير از قطر و امارات متحدهعربي بازديد کرد تا بر معاملات مربوط به املاک و مستغلات خانواده ترامپ وسرمايهگذاريهاي ارز ديجيتال نظارت داشته باشد.واشنگتن پست يادآور شده است کهترامپ اگرچه ماه گذشته براي مراسم تشييع پيکر پاپ فرانسيس يک سفر شبانه غيرمنتظرهبه ايتاليا داشت، اما سفر امروز وي به خاورميانه نخستين سفر بينالمللي دولت دوم ويبشمار ميرود.
ريچاردهاس ديپلمات شناخته شده آمريکايي و رئيس بازنشسته شوراي روابط خارجي درمورد اين سفر به واشنگتن پست گفت: «تمرکز اين سفر بر تجارت و اقتصاد است. اين سفربه شما ميگويد که دولت ترامپ نخستين دولت در دوران مدرن است که به جاي رويکرداستراتژيک يا ديپلماتيک، رويکردي عمدتا اقتصادي و تجاري در پيش گرفته است».
اين روزنامه در ادامه اين تحليل استدلال کرده است که ترامپ با انتخاب عربستان سعوديبه عنوان اولين مقصد در سال جاري بالاترين پيشنهاد را در نظر گرفته است؛ به اين ترتيبکه با سفر به اين کشور ثروتمند خاورميانه اي در گام نخست، رياض هم سرمايهگذاري خودرا در ايالات متحده افزايش دهد.
فهرست خواستههاي عربستان
قطر و امارات
شبکه تلويزيوني سي ان ان نيز در مطلبي با پرداختن به نخستين مقاصد خارجي دولتترامپ آن را پاداشي براي سه کشور حاشيه خليج فارس دانسته که علاوه بر تعهد برايسرمايهگذاريهاي تريليونها دلاري در ايالات متحده، ميانجي بسياري از درگيريها ازغزه تا اوکراين هستند.
نويسنده اين مطلب با تاکيد بر ثروت اين سه کشور حوزه خليج فارس، آورده است کهعربستان، قطر و امارات در اين سفر براي تبديل نفوذ خود به دستاوردهاي ملموس بايکديگر رقابت دارند.
اين رسانه آمريکايي سپس به رويکرد معاملهگرايانه ترامپ در سياست خارجي اشاره واضافه کرده است که با توجه اين خط مشي، سه کشور ياد شده حرفهاي زيادي برايگفتن دارند.
حسن الحسن عضو ارشد سياست خاورميانه «موسسه بينالمللي مطالعات استراتژيک» دربحرين در اين زمينه به سيانان گفت: «در کتاب ترامپ، کشورهاي خليج فارس همهمعيارهاي لازم را دارند. آنها متعهد ميشوند که تريليونها دلار در اقتصاد ايالات متحدهسرمايهگذاري کنند و مبالغ هنگفتي صرف خريد سامانههاي تسليحاتي ساخت آمريکاکنند. و در ازايش کشورهاي خليج فارس مايل به تثبيت و رسميت بخشيدن به مواضع خودبه عنوان شرکاي امنيتي و اقتصادي قطعي ايالات متحده و کسب حداکثر منافع هستند».
تحليلگر سي ان ان معتقد است که روابط ايالات متحده و کشورهاي عرب حوزه خليج فارساز زمان بازگشت ترامپ به قدرت به طور قابل توجهي بهبود يافته است. به عبارتي عربستانو امارات که از بيتوجهي دولت جو بايدن به نيازهاي خود نااميد شده بودند، اکنون به دنبالتنوع بخشيدن به روابط نظامي، فناوري و اقتصادي هستند و با بازگشت دوباره ترامپ بهکاخ سفيد چيزي ميبينند که يکي از مقامات کشورهاي حوزه خليج فارس آن را «فرصتيتکرارنشدني» براي رسيدن به اهداف ناميد.
ابتسام الکتبي بنيانگذار و رئيس انديشکده «مرکز سياست امارات درابوظبي» نيز در همين زمينه تشريح کرد: «از ديدگاه کشورهاي ثروتمند حوزهخليج فارس، اکنون زمان تقويت روابط با واشنگتن و حتي کسب امتيازاتبيشتر در روابط با قدرتمندترين کشور جهان است».