۰
يکشنبه ۲۵ دی ۱۴۰۱ ساعت ۲۲:۴۵
در گفتگو با کامران ندری،کارشناس اقتصادی بررسی شد:

اثر سفرهای فرزین به قطر و امارات بر نظام بانکداری

یک کارشناس اقتصادی با بررسی اثرگذاری سفرهای رئیس بانک مرکزی به امارات و قطر، مشکلات اصلی نظام بانکداری ایران را تشریح کرد.
اثر سفرهای فرزین به قطر و امارات بر نظام بانکداری
به گزارش مردم سالاری آنلاین،محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی در هفته‌های اخیر، دو سفر به کشورهای امارات متحده عربی و قطر داشته است. سفرهایی که با هدف توسعه و تقویت ارتباطات و مناسبات پولی و بانکی با کشورهای حاشیه خلیج فارس انجام می‌شوند و انتظار می‌رود که ادامه داشته باشند.
اهداف رئیس کل بانک مرکزی از این سفرها
تسهیل روابط پولی و بانکی، تامین منابع لازم برای تجارت تجار ایرانی و مذاکرات فنی پولی در مورد تطابق نظام ارزی و تجاری از جمله اهداف برنامه‌های رئیس کل بانک مرکزی در این سفرها هستند.
کامران ندری، کارشناس اقتصادی به ارزیابی سفرهای رئیس کل بانک مرکزی و تاثیر آنها بر بانکداری و اقتصاد کشور پرداخت.
مشکل اصلی در جای دیگر است
ندری با تاکید بر این نکته که قطعا این سفرها بی‌فایده نیستند، گفت: سیستم بانکی ایران تحریم است. بنابراین ما از سیستم بانکی امارات، عراق یا ترکیه برای نقل و انتقال وجوه استفاده می‌کنیم. اگر این کشورها هم به ما کمک نکنند، ارتباط نظام بانکی ما با دنیا به کلی قطع می‌شود و اقتصاد کاملا قفل می‌شود.
وی ادامه داد: به هر حال، هرچقدر که ما بتوانیم روابطمان را با کشورهای مختلف بهتر کنیم، خوب است و این رفت و آمدها بی‌تاثیر نیست. با این وجود مشکل اصلی جای دیگه و در رابطه با کشورهای دیگر است.
تحریم و FATF؛ مشکلات اصلی بانک‌ها
این کارشناس اقتصادی با نام بردن از تحریم‌های شبکه بانکی و موضوع FATF به‌عنوان این مشکلات، افزود: کشورهایی مثل امارات و قطر تا جایی که بتوانند به ما قول مساعد می‌دهند اما اگر مشکلات اصلی حل نشوند، این کشورها تا محدوده مشخصی با ما همکاری و البته هزینه بالایی برای این کمک‌ها دریافت می‌کنند. زیرا آن بانکدار اماراتی که به ما کمک می‌کند، در واقع ریسک کرده و هزینه این ریسک را از ما می‌گیرد.
وی همچنین اضافه کرد: در حال حاضر ارتباط ایران با جهان به طور کامل قطع نشده اما این مشکلات باعث شده‌اند که هزینه برقراری ارتباط بسیار بالا باشد. با توجه به محدود بودن منابع هر کشوری، این هزینه‌ها به ضرر اقتصاد است و مانع رشد اقتصادی می‌شود.
هزینه بسیار بالای ارتباط با جهان
ندری با اشاره به تاکید اخیر وزارت اقتصاد، مبنی بر اینکه قصدی برای عضویت در FATF وجود ندارد، گفت: نکته‌ای ‌که آقای خاندوزی باید به آن توجه کنند این است که ما بدون FATF هم می‌توانیم با دنیا ارتباط برقرار کنیم؛ اما با چه هزینه‌ای؟
وی ادامه داد: هزینه برقراری این ارتباط برای تجار و بازرگانان ایران در مقایسه با دیگر کشورها بسیار بالاست. حتی الان می‌توان با خود آمریکا هم ارتباط برقرار کرد اما با هزینه‌ای بسیار بسیار بالا. برای مثال مشکلات فعلی باعث شده که الان یک کالای یک تومانی را به مبلغ 10 تومان وارد کنیم؛ یعنی اقتصاد کارا و کارآمد عمل نمی‌کند.
هزینه‌های بی‌خود و بی‌جهت!
این کارشناس اقتصادی در ادامه گفت: اینطور نیست که ما نتوانیم بدون FATF با دنیا ارتباط برقرار کنیم اما مسئله این است که ما بی‌خود و بی‌جهت هزینه‌هایی را به اقتصاد تحمیل می‌کنیم که باعث فقیرتر شدن مردم می‌شود.
وی ادامه داد: وقتی ما می‌توانیم کالاهای موردنیاز خود را از اقصی نقاط دنیا با هزینه پایین تامین کنیم اما به‌خاطر نپذیرفتن FATF و حل نکردن مشکلات با آمریکا، هزینه تامین این کالا‌ها خیلی زیاد تمام می‌شود، یعنی ما به طور مستقیم به اقتصادمان ضربه وارد می‌کنیم؛ این یعنی فقر بیشتر، ناکارایی و عقب ماندن از بقیه کشورها.
نمی‌توان انتظار رشد اقتصادی را داشت
ندری در ادامه تصریح کرد: نمی‌توان از کشوری که 10 سال را با این شرایط گذرانده است، انتظار رشد اقتصادی بالا داشته باشیم. تورم بالا، افت بهره‌وری و درآمد سرانه و آسیب‌های اجتماعی ناشی از این موارد، هزینه‌هایی است که ما در این سال‌ها پرداخته‌ایم. حالا مسئولان پاسخ دهند که عایدی کشور از این شرایط چه بوده است؟
وی اذعان کرد: در این بخش، بحث امنیت مطرح می‌شود اما مگر همین امارات و قطر امنیت ندارند؟ چرا این کشورها چنین هزینه‌هایی برای امنیت خود پرداخت نمی‌کنند؟
ندری در پایان خاطرنشان کرد: امنیت یعنی فرد احساس ترس و نگرانی از آینده نداشته باشد اما ما در ایران با تهدید‌های بیشتری در مقایسه با دیگر کشورهای منطقه مواجه هستیم. یک زمانی این تحریم‌ها فقط از سوی آمریکا اعمال می‌شد اما حالا به دنبال سوء‌عملکرد مسئولان اقتصادی، کشورهای دیگر هم به آمریکا ملحق شده و ابعاد آن گسترده‌تر می‌شود.
منبع:تجارت نیوز
کد مطلب: 186928
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *