۰
شنبه ۱۲ شهريور ۱۴۰۱ ساعت ۲۲:۳۰
صعود نرخ سود بین بانکی به نزدیک 21 درصد

مقامات اقتصادی دولت وعده‌های خود را جدی نمی‌گیرند!

نرخ سود بین بانکی که بر اساس وعده داده شده بعد از جلسه اوایل مرداد رئیس کل بانک مرکزی و رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار تهران قرار بود کمتر از 20.5 درصد بماند، در دو هفته اخیر اندک اندک بالا رفت و به اندازه ای رسید که در مدتی نزدیک به چهل روز وعده این مقامات اقتصادی دولت شکسته شد؛
مقامات اقتصادی دولت وعده‌های خود را جدی نمی‌گیرند!
گروه اقتصادی - عباس قاری: نرخ سود بین بانکی که بر اساس وعده داده شده بعد از جلسه اوایل مرداد رئیس کل بانک مرکزی و رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار تهران قرار بود کمتر از 20.5 درصد بماند، در دو هفته اخیر اندک اندک بالا رفت و به اندازه ای رسید که در مدتی نزدیک به چهل روز وعده این مقامات اقتصادی دولت شکسته شد؛ گویا دولتی‌ها حالا حتی به وعده‌های یک ماه پیش خود هم پایبند نیستند و تصور می‌کنند حافظه مردم به اندازه ای کاهش یافته که حتی این قبیل وعده‌ها را هم نادیده می‌گیرند. البته این وعده ای بود که خاندوزی وزیر اقتصاد هم آن را در آذرماه اعلام کرده بود؛ یکی از بخش‌های اصلی وی در بسته «حمایت از بورس» نگاه داشتن سود بین بانکی زیر 20 درصد بود!
به گزارش مردم سالاری آنلاین ،خاندوزی در زمان اعلام این بسته در آذرماه سال گذشته عنوان کرد که « بسته پیشنهادی برای حمایت از بازار سرمایه با همراهی کامل رئیس جمهور و اکثریت مطلق آرا در دولت تصویب شد که بیانگر اراده جدی دولت برای سودآوری تولید و صنایع بورسی و چشم‌انداز امیدبخش در بازار است.» در بند دهم این بسته تصریح شده بود: بانک مرکزی برای مداخله در بازار ثانویه اوراق نرخ سود بین بانکی را در سقف 20 درصد در نظر می‌گیرد.
این نرخ که به عنوان یکی از انواع نرخ‌های بهره در بازار پول به نرخ‌های سود یا بهره در سایر بازارها جهت می‌دهد، در واقع قیمت ذخایر بانک‌هاست و زمانی که آن‌ها در پایان دوره مالی کوتاه‌مدت اعم از روزانه یا هفتگی، دچار کسری ذخایر می‌شوند، از سایر بانک‌ها در بازار بین بانکی یا از بانک مرکزی استقراض می‌کنند.
کارشناسان اقتصادی، افزایش نرخ سود بین بانکی را به این شرط که متداوم و چشمگیر باشد، عامل مهمی‌در کاهش تورم می‌دانند اما کارشناسان بورسی یکی از عوامل تاثیرگذار بر شکل‌گیری روند منفی در بازار سرمایه را افزایش این نرخ می‌دانند و معتقدند کاهش نرخ سود بانکی می‌تواند نقش مهمی‌در حرکت نقدینگی از بانک به بازار سرمایه داشته باشد و سبب رونق بازار سرمایه شود. در واقع این موضوع یکی از دلایلی بود که موجب شد طی خرداد و تیرماه گذشته کاهش قیمت‌ها در بورس سرعت بیشتری بگیرد و شاخص در آن زمان یکبار دیگر از کانال یک میلیون و 500 هزار واحد سقوط کرده و به میانه کانال یک میلیون و 400 برسد؛ وضعیتی که همچنان ادامه دارد و در واقع پس از آن دیگر بورس نتوانست شاخص کل بالای یک یملیون و 500 هزار واحد را ببیند. در آن زمان نرخ سود بین بانکی به بالاتر از 23 درصد رسیده بود. این امر باعث شد که در هفته اول مردادماه متولیان بازار سرمایه ازجمله بانک مرکزی و رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار تهران، جلسه تشکیل دادند که در آن علی صالح‌آبادی، رئیس کل بانک مرکزی که گویا پس از آن تازه متوجه داستان شده بود، گفت: در این جلسه تصمیماتی در این خصوص اتخاذ شده که با اجرای این تصمیمات، نرخ سود در بازار بین‌بانکی کنترل خواهد شد. وی درعین‌حال، رویدادهای اثرگذار بر بازار سرمایه را موضوعات چندگانه دانست که باید مورد توجه قرار گیرد و در همین راستا افزود: دغدغه فعالان بازار سرمایه، مورد توجه تیم اقتصادی دولت و بانک مرکزی است و تدابیر لازم در این خصوص اتخاذ خواهد شد، البته باید توجه داشت که هرگونه سیاست در زمینه حمایت از بازار سرمایه باید هم‌راستا با سایر سیاست‌های دولت به ویژه سیاست کنترل تورم و اصلاح نظام بانکی باشد.
از سوی دیگر رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کرد: قرار است روند صعودی نرخ سود بین بانکی متوقف شود و این سود به زیر ۲۰.۵ درصد برسد.
مجید عشقی با تاکید بر اینکه سازمان بورس بر این موضوع تاکید دارد که سود بین بانکی تاکید طبق مصوبه ستاد اقتصادی دولت به میانگین ۲۰ درصد برسد، اظهار کرد: این درحالی است که از طرف دیگر بانک مرکزی هم سیاست‌هایی دارد. این نرخ مخصوصا از ابتدای سال جاری افزایشی بود اما در جلسه‌ای که با رئیس کل بانک مرکزی داشتیم قرار شد روند صعودی آن متوقف شود.
وی ادامه داد: همچنین در جلسه مذکور قرار شد سود بین بانکی روند نزولی بگیرد و به زیر ۲۰.۵ درصد برسد. درمورد سود بین بانکی بحث‌های دیگری هم وجود دارد. درواقع دغدغه تورم مطرح است و دیدگاه‌های مختلفی درمورد میزان اثر افزایش نرخ سود بانکی روی نرخ تورم وجود دارد. این دیدگاه‌ها در بحث‌های کارشناسی پیش‌می‌رود.
این وعده البته کمتر از یک ماه دوام آورد؛ گویا دوباره همه بی‌خیال مصوبه ستاد اقتصادی دولت شدند! روز گذشته خبرگزاری‌ها خبر دادند که آخرین وضعیت سود در بازار بین بانکی حاکی از آن است که این نرخ به ۲۰.۷۴ درصد رسیده و در هفته‌های اخیر روند صعودی داشته است.
این وضعیت مطمئنا یکی از عواملی است که بازار سرمایه در روز گذشته بازهم دچار کاهش قیمت شدید شد و شاخص کل بورس بیش از 12 هزار واحد کاهش یافت؛ اما هیچ مقام دولتی هیچ حرفی در خصوص این موضوع نزده است!
کد مطلب: 173541
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *