۰
دوشنبه ۱۴ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۱۴:۵۲
رییس جمهوری خواستار توجه ویژه به روستاهای مرزی کشور شد؛

حقوق شهروندی یعنی حقوق همه انسان ها

رییس جمهوری با بیان این که روستاهای مرزی در برابر دشمن بازدارندگی دارند و به نوعی هم مرزبان هستند و هم مرزدار، خواستار توجه و توسعه ویژه این روستاها شد.
حقوق شهروندی یعنی حقوق همه انسان ها
حجت الاسلام و المسلمین «حسن روحانی» امروز (دوشنبه) در نخستین همایش ملی روز روستا با تبریک عید قربان و عید سعید غدیر خم اظهارداشت: منظر زیبای آن روز پرشکوه، سرنوشت ساز برای تاریخ اسلام را مشاهده می کنیم، همه روزهای پر خیر و برکت برای همه مسلمانان و به ویژه ایرانیان عزیز ما سعید و مبارک باشد.

وی، حضور در جمع روستاییان را موجب افتخار دانست و افزود: وقتی صحبت از روستا می شود، ممکن است از دید غیر روستایی، اقتصاد و تولید و کشاورزی به ذهن آید اما برای فردی که خود روستایی است، روستا مفهوم فرهنگی دارد، قبل از آن که مفهوم اقتصادی داشته باشد.

رییس جمهوری ادامه داد: روستا یعنی پاکی، صفا، صداقت، جمعی که باهم تعامل و همزیستی مسالمت آمیز، برادرانه و مهربانانه دارند، روستا یعنی مکانی که غل وغش در آن جا وجود ندارد.

روحانی خاطرنشان کرد: روستا یعنی وفای به عهد و ادای امانت، روستا یعنی ایمان سرشار به خداوند و پیامبر اکرم (ص) و ائمه اطهار علیهم السلام، روستا یعنی جایگاهی که انسان مسیر تلاش، کار و فداکاری را به خوبی مشاهده می کند.

وی با بیان این که بسیاری از بزرگان، شعرا، فلاسفه، عالمان، مراجع تقلید، بزرگان سیاسی در مشروطه و انقلاب اسلامی روستایی، بوده اند، اظهار داشت: روستا تنها ذخیره برای بخش کشاورزی یا مواد غذایی یا امثال آنها نیست، در روستا ذخایر بزرگ فرهنگی، میراث فرهنگی، آداب و سنن قوی اسلامی و ایرانی نهفته است.

رییس قوه مجریه افزود: روستا را در انقلاب اسلامی و در دوران دفاع مقدس دیدیم و امروز هم باید در توسعه و کار و تلاش ببینیم؛ آن روزهای اول نهضت اسلامی در ۱۵ خرداد، اوج شکوه حضور و فداکاری مردم در ۱۵ خرداد درباقر آباد ورامین بود.

روحانی ادامه داد: درست است که تهران، قم و سپس مشهد، شیراز، اصفهان و تبریز و دیگر شهرهای بزرگ و حوزه های علمیه، دانشگاه ها و بازار، مراکز انقلاب و حرکت بودند اما روستاییان عزیز در بسیاری از استان ها پیشتاز این حرکت بودند.

وی یادآور شد: در ۱۵ خرداد سال ۴۲ هم نمونه بلند و بارز آن، حرکت کفن پوش روستاییان عزیز بود؛ در دفاع مقدس هشت ساله نیز همه ایران فداکاری و ایستادگی کرد اما روستاییان و عشایر نقش برجسته ای داشتند.



**روستای فردو نمادی از فناوری صلح آمیز هسته ای ایران است

رییس جمهوری تصریح کرد: روستای فردو که امروز نمادی از فناوری صلح آمیز هسته ای ما است و البته نامش در همه اسناد و مدارک تاریخی و بین المللی امروز تحت عناوین مختلف ثبت شده است، روستایی با جمعیت حدود هزار نفر که بیش از ۱۰۰ شهید تقدیم کرده است.

روحانی افزود: مجموعه این دهستان با جمعیتی حدود دو هزار نفر همیشه ۵۰۰ نفر رزمنده در جبهه داشتند و روستاهای دیگر هم این گونه بودند، روستا در انقلاب و دفاع مقدس و در مرزداری و مرزبانی کشور نقش داشتند.

وی به معاونت توسعه روستایی معاون اول رییس جمهوری توصیه کرد برای روستاهای مرزی کشور اقدامات ویژه ای انجام دهد.

رییس دولت تدبیر و امید افزود: روستاهای مرزی علاوه بر توسعه روستایی، حافظ مرزهای این سرزمین هستند، من نمی خواهم به دفاع مقدس برگردم، در آن دوران هم روستاها و بخش هایی که مقاومت و ایستادگی بیشتر داشتند، دشمن را از تحرک به خوبی بازداشتند، آنها مرزبان و مرزدار هستند و به تعبیر اسلامی «مرابط» هستند.

روحانی تصریح کرد: مرابط کسی است که از مرزها حراست می کند و در روایات ما آمده است که مرابط ثواب مجاهدان در راه خدا را دارد.

رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنین به اهمیت گردشگری در روستا پرداخت و گفت: روستا استعداد فراوانی در بخش گردشگری دارد، چون ذهن ما متمرکز در کشاورزی است و روستا را فقط در بخش کشاورزی می بینیم، بقیه بخش ها را کمتر مورد توجه قرار می دهیم.

روحانی تاکید کرد: روستا اگر روستا بماند و تبدیل به شهر نکنیم و تسهیلات لازم باید برای مردم در کنار روستا ایجاد کنیم، اما معماری روستایی باید معماری روستایی بماند، اگر این معماری از بین برود و تبدیل کنید به (می خواستم بگویم که به کاریکارتور شهر، می ترسم توهین شود)نمودی از شهر تمام جاذبه توریستی آن جا را از بین برده اید.

وی تصریح کرد: ما باید مردم داخل و خارج از کشور را تشویق کنیم برای این که از روستاهای کشور ما که دنیایی از زیبایی ها معنوی در روستاهای ما است، لباس پوشیدن ما، حجاب زنان، نحوه ارتباطات اجتماعی آنها، محل تجمع آنها، امامزاده ای که گاهی در کنار روستا هست، مسجد و حسینیه ای که وجود دارد، مراسمی که در عروسی یا خدای ناکرده در عزا دارند، سنن و آداب بسیار زیبایی است.

رییس دولت یازدهم خاطرنشان کرد: این که می گویم توریست و گردشگر منظورم این نیست که حتما از خارج بیایند، از داخل کشور ، بسیاری از جوانان شهری از آداب و رسوم و سننی که در بخش ها و استان های مختلف کشور مخصوصا در روستاها هست، یا بی اطلاعند یا کم اطلاعند، معمولا در کتاب های درسی هم نمی آید، شاید فرصت این هم نباشد که به این آداب و رسوم اشاره شود.



**حقوق شهروندی یعنی حقوق همه ایرانیان

رییس جمهوری افزود: اگر ما می خواهیم توسعه ما توسعه پایدار باشد، باید سهم قابل ملاحظه ای به توسعه روستاها بدهیم، نباید روستاها تخلیه شود؛ روستاهایی که زیربنای تولید و حرکت جامعه بوده اند، نباید خدای ناکرده به باری برای شهرهای بزرگ تبدیل و مشکل زا شوند در حالی که روستاییان همیشه بار مسوولیت را بر دوش داشته اند.

روحانی افزود: یک نکته جالبی در سفر به استان چهارمحال بختیاری و در جلسه با روستاییان و عشایر داشتیم، یک نفر از این افراد سوال قشنگی از من کرد و گفت «فلانی! تو همیشه می گویی حقوق شهروندی پس حقوق روستایی چه می شود؟».

رییس جمهوری خاطر نشان کرد: من برایش توضیح دادم که حقوق شهروندی، مال شهرنشین و روستانشین است، حقوق شهروندی به این معنا نیست که حقوق برای آن هایی است که در شهر زندگی می کنند بلکه یک اصطلاح است.

روحانی ادامه داد:حقوق شهروندی یعنی حقوق همه انسان ها، یعنی حقوق همه آن هایی که در ایران زندگی می کنند و تابعیت ایرانی دارند چه در روستا زندگی کنند و چه در شهر باشند، اما سوال این فرد برای من قابل توجه بود.

رییس دولت تدبیر و امید اضافه کرد: کلمه حقوق شهروندی گاهی درست تبیین نمی شود در حالی که مقصود، حقوق شهرنشینی نیست بلکه حقوق شهروندان ایرانی است، یعنی هر ایرانی که در هر کجا زندگی می کند.



** تولید اساس توسعه روستایی

روحانی در بخش دیگری از سخنان خود به بحث اقتصادی روستاها اشاره کرد و گفت: بعد از انقلاب ما به روستاییان در رفاه و مصرف کمک کردیم یعنی برق را به روستاها رساندیم، برای روستا آب لوله کشی درست کردیم و ورقه آب و برق درست کردیم که باید پرداخت کنند.

رییس جمهوری افزود: برای روستا گاز بردیم (بسیاری از روستاهای ما دارای گاز هستند) یک ورقه گاز بردیم که باید آن را پرداخت کنند.

روحانی تاکید کرد: ما هم رفاه بردیم، هم مصرف بردیم و هم خرجش را بالا بردیم، به هر حال وقتی برق آمد، یخچال آمد، وقتی یخچال آمد کم کم ماشین لباسشویی و جاروبرقی آمد از این رو مصرف اضافه شد.

رییس جمهوری خاطر نشان کرد: البته در کنار این ها، رفاه هم اضافه می شود اما اساس حرکت در تولید است، ما باید کاری کنیم که روستاییان ما درآمدشان چند برابر شود و ارزش افزوده آنان بالا رود.

روحانی ادامه داد: امروز برای این که زمین کشاورزی را توسعه دهیم، خیلی زیاد دست ما باز نیست اگرچه هنوز فرصت داریم که به زمین های کشاورزیمان افزوده کنیم.

رییس دولت یازدهم اضافه کرد: حداقل نصف آنچه که امروز از زمین استفاده می شود می توان در آینده به تدریج به آنان اضافه کرد در عین حال مهم این است که بهره وری زمین را بالا ببریم.

روحانی افزود: به دو گونه می توان این کار را انجام داد برای مثال اگر زمینمان یک هکتار است، یک هکتار دیگر به آن اضافه کنیم تا دو هکتار شود، یا این که محصول همان یک هکتار را دو یا سه برابر کنیم.

رییس جمهوری ادامه داد: به هر حال امروز محصول یک هکتار زمین گندم در ایران در کشت دیم یک تن و در کشت آبی حدود سه تن است، حال گاهی این کمتر از سه تن می شود و یا گاهی به بیشتر از چهار تن هم می رسد.

روحانی اظهار داشت: در همین همسایگان ما کشورهایی هستند که گندم آبیشان تقریبا دو برابر است، شش تن برداشت می کنند و در اروپا کشورهایی داریم که هفت تن در هکتار گندم برداشت می کنند و این گاهی بیشتر می شود.

رییس دولت تدبیر و امید خاطر نشان کرد: ما باید برنامه ریزی کنیم چگونه بهره وری و ارزش افزوده را بالا برده و بدانیم از آن زمین چه استفاده هایی ببریم، البته برخی کشورها هستند که از یک زمین چند بار استفاده می کنند که در بعضی از جاها امکان پذیر نیست و به آب و هوا بستگی دارد.



** ضرورت مصرف علمی آب

روحانی با بیان این که «اولین تلاش ما باید این باشد که آب را به صورت علمی در کشاورزی مصرف کنیم»، گفت: این مهم ترین کار ماست، زیرا آب در ایران کم است و ما در خشکسالی هستیم و مشکلات زیاد است.

رییس شورای عالی آب ادامه داد: همین روزهایی که الان هستیم برای آب آشامیدن در تهران مشکل داریم، این روزها در آشامیدنی و مصرفی در تهران مشکل داریم.

روحانی تاکید کرد: ما مشکل آب داریم، مصرف عمده آب برای کشاورزی است،۸۰ یا ۹۰ درصد برای کشاورزی است،ما باید این آب را به صورت علمی استفاده کنیم.

اخبار سیاست داخلی - ایرنا
کد مطلب: 42030
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *