۰
يکشنبه ۵ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۱۷:۰۰

مجلس "تلافی" می‌کند

مجلس شورای اسلامی با استقبال سخنان وزیر خارجه و مذاکره کننده ارشد هسته‌ای ایران آمادگی خود برای تلافی اقدام احتمالی کنگره امریکا را اعلام کرد.
مجلس "تلافی" می‌کند
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه و مذاکره کننده ارشد هسته‌ای ایران، روز جمعه در گفت‌وگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس در حاشیهٔ اجلاس اقتصادی داووس در پاسخ به تلاش برخی قانون‌گذاران آمریکا برای تصویب تحریم‌های جدید علیه ایران هشدار داد اگر کنگره آمریکا چنین طرحی را تصویب کند پارلمان ایران آن را بی‌پاسخ نخواهد گذاشت.

طی هفته‌های اخیر زمزمه‌هایی مبنی بر تلاش کنگره آمریکا برای تصویب تحریم‌های تازه علیه ایران شنیده می‌شود.

در راستای چالش‌ها و اختلافات داخلی در ایالات متحده آمریکا پس از آنکه جمهوری خواهان دوره جدید در کنگره آمریکا را با تسلط کامل بر دو مجلس سنا و نمایندگان آغاز کردند، برای زمین گیر کردن وعد‌های باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا خیز برداشتند.

از این رو یکی از اهداف اصلی جمهوری خواهان در دوره جدید کنگره، ناکام گذاشتن اوباما در تحقق وعده خود در به سرانجام رساندن موضوع هسته‌ای ایران است. وعده‌ای که رییس جمهوری آمریکا امید زیادی به آن بسته است اما به نوشته روزنامه انگلیسی «تایمز»، کنگره با اکثریت جمهوریخواه آمریکا درصدد «غرق کردن امیدهای اوباما برای امضای توافق هسته‌ای با ایران» را دارد.

از این رو در دوره جدید کمشکشی جدی میان کنگره جمهوری خواه با دولت دموکرات بر سر اعمال دور تازه تحریم‌ها علیه ایران بروز پیدا کرد.

دموکرات‌ها معتقدند که با آزمودن تمامی راه‌های ممکن برای پایان دادن به بیش از یک دهه مناقشه حول محور برنامه هسته‌ای ایران از تهدید گرفته تا تحریم خللی در روند توسعه این برنامه ایجاد نکرده است. از این رو اکنون تنها راه ممکن، نشستن پشت میز مذاکره با ایران برای امتیاز دادن و امتیاز گرفتن است.

این در حالی است که جمهوری خواهان عکس این نظر را دارند. آن‌ها مدعی‌اند که اعمال فشار بیشتر با تنگ‌تر کردن دایره تحریم‌ها تنها راهی است که می‌تواند ایران را به تسلیم و برچیدن کامل برنامه هسته‌ای خود مجاب کند.

در همین راستا سنای آمریکا قرار است طرحی را در دستور کار و بررسی قرار دهد که بر اساس آن اگر ایران و ۱+۵ تا روز اول ژوئیه (۱۰ تیرماه ۱۳۹۴) به توافق نهایی نرسند، تحریم‌های تازه‌ به تدریج علیه ایران اعمال شود.

این طرح را مارک کرک جمهوری خواه و رابرت منندز دموکرات، دو سناتوری که از لایحه‌های پیشین تحریم هم حمایت کرده‌اند به سنا پیشنهاد داده‌اند.

این در حالی است که باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا تاکنون سه بار و در سه نشست متفاوت به کنگره هشدار داده است که طرح تحریمی علیه ایران تصویب نکند.

این هشدار‌ها نخستین بار در نشست مشترک دولت با برخی سناتور‌ها در کاخ سفید مطرح شد. دومین هشدار، پنجشنبه گذشته در نشست دوجانبه باراک اوباما و سناتور دموکرات رابرت منندز در هتل هیلتون واقع در بالتیمور مطرح شد.

شدید‌ترین هشدار اما در کنفرانس خبری مشترک اوباما با دیوید کامرون نخست وزیر بریتانیا، مطرح شد. اوباما، جمعه گذشته به کنگره هشدار داد که هرگونه تحریم تازه علیه ایران، مذاکرات اتمی را از مسیر صلح‌آمیز خارج می‌کند بر همین اساس از سناتورهای آمریکایی خواست تا از وضع تحریم‌های تازه علیه بپرهیزند که در غیر این صورت این طرح‌ها را وتو خواهد کرد.

با این حال سناتور‌ها همچنان نگران وتو طرحشان توسط اوباما هستند از این رو به دنبال ارایه طرحی هستند که بتوانند ۶۷ رای مورد نظر برای بی‌اثر کردن وتو اوباما را کسب کنند.

این در حالی است که چنین طرحی نیز می‌تواند تهدیدی علیه مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا باشد و مسیر این مذاکرات را که تا رسیدن به مقصد راه زیادی ندارد منحرف کند.

بر همین اساس در حال حاضر در واشنگتن کشمکش جدی بر سر اعمال تحریم‌های تازه علیه ایران به راه افتاده است کشمکشی که اگر به نفع کنگره تمام شود به گفته محمد جواد ظریف با پاسخ مجلس ایران مواجه خواهد شد. پاسخی که به نظر می‌رسد معطوف به سرعت بخشیدن به فعالیت‌های هسته‌ای ایران خواهد بود.

در همین راستا یک روز پس از سخنان محمد جواد ظریف مجلس ایران با استقبال از این سخنان آمادگی خود برای پاسخ به تحریم‌های احتمالی کنگره علیه ایران را اعلام کرد.

علی لاریجانی رئیس مجلس با اشاره به احتمال وضع تحریم‌های جدید از سوی کنگره آمریکا گفت: «در صورتی که آمریکا به این مسیر برود پشیمان خواهد شد و با یک حرکت جهشی در فناوری هسته‌ای ایران مواجه می‌شود؛ چراکه این موضوع برای ایران مقدور است.»

محمدحسن آصفری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: «اگر ببینیم که غربی‌ها دنبال کلاهبرداری سیاسی و سیاسی‌بازی هستند و از تحریم‌ها به عنوان اعمال فشار بر ایران استفاده می‌کنند مطمئنا مجلس نیز اقدام متقابل انجام خواهد داد.»

آصفری همچنین اعلام کرد که حدود ۲۰۵ نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی طرحی را آماده کرده‌اند که بر اساس آن دولت را ملزم به غنی‌سازی ۶۰ درصد می‌کند.

او افزود: «امیدواریم غربی‌ها سر عقل بیایند و از فرصت «نرمش قهرمانانه» استفاده کنند و کاری نکنند که ایران غنی‌سازی را در این حد دنبال کند.»

سید حسین نقوی حسینی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هم از تهیه طرحی از سوی جمعی از نمایندگان مجلس برای الزام دولت به ادامه کار غنی سازی با استفاده از نسل جدید سانتریفیوژ‌ها خبر داد.

او گفت: «اخیرا که کنگره شروع به تهدیداتی علیه ایران درباره‌ اعمال تحریم‌های جدید کرده نمایندگان در حال تهیه طرحی هستند که دولت را ملزم می‌کند کار غنی سازی خود را با نسل جدید سانتریفیوژ‌ها ادامه دهد.»

وی اضافه کرد ‌که این طرح توسط کمیته هسته‌ای مجلس و به صورت فنی و دقیق و عملیاتی در حال پیگیری است.

احمد شوهانی عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس هم به فرارو گفت: «شک نکنید که مجلس شورای اسلامی آماده است که به سرعت پاسخ کنگره آمریکا در صورت وضع تحریم‌های تازه علیه کشورمان را بدهد.»

به گفته او بازگشت فعالیت‌های هسته‌ای به قبل، و از سرگیری تمام فعالیت‌های تعلیق شده موقت و تسریع در ادامه حرکت فعالیت‌های هسته‌ای ایران و حتی الزام دولت به پیگیری غنی سازی ۶۰ درصد برای سوخت کشتی‌های اقیانوس پیما از جمله پاسخ‌هایی است که در صورت اقدام احتمالی کنگره آمریکا داده خواهد شد.

این نماینده ایلام در ادامه گفت: امیدواریم نمایندگان کنگره با درک شرایط فرصت به وجود آمده برای پایان دادن به اختلافات حول محور برنامه هسته‌ای ایران را قدر بدانند و مانع از منحرف شدن مسیر حرکت به سمت توافق هسته‌ای و بازگشت به نقطه ابتدایی شوند.

منبع:فرارو
کد مطلب: 44390
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *