۰
دوشنبه ۲۷ آذر ۱۴۰۲ ساعت ۲۱:۵۸

گمانه‌ای درباره‌ آذری جهرمی

محمد جواد پهلوان
گمانه‌ای درباره‌ آذری جهرمی
 آذری جهرمی از معدود مسئولان نظام است که‌ اگرچه‌ اکنون هیچ مسئولیتی ندارد اما قاطبه مردم او را می‌شناسند. دلیل این موضوع روشن است. آذری جهرمی وزیر جوان دولت روحانی در رسانه‌‌های نو و شبکه‌‌های اجتماعی حضوری فعال و سنجیده دارد.
لازم است اینجا بر روی واژه «سنجیده» تامل و تاکید کنیم‌‌. دلیل آن چنین است که بسیاری از مسئولان نظام از جوان گرفته تا‌ سالخورده‌ در شبکه‌‌های اجتماعی در کمیت‌‌های مختلف حضور دارند ولی اولا آنچنان دیده نمی‌شوند و ثانیا همین حضورشان هم به محض اینکه پست خود را از دست بدهند گویی از شبکه‌‌های اجتماعی نیز حذف شده‌اند.
اما فقره آذری جهرمی تفاوت دارد زیرا رسانه‌‌های نو را به خوبی می‌شناسد و می‌داند کجا چه بنویسد و کجا سکوت کند‌‌. تمایل دارم این اکت رسانه‌ای را با اکت‌‌های یک شطرنج باز زبردست در صفحه سیاه و سفید شطرنج قیاس کنم‌‌. شطرنج بازهای قهار همیشه در حال حمله نیستند بلکه گاهی عقب نشینی می‌کنند تا فرصت بهتری برای حمله بیابند‌‌. آذری جهرمی هم مثل سایر مسئولان سابق همواره در حال نقد دولت فعلی نیست بلکه برخی اوقات سکوت می‌کند تا فرصتی مهیا شود برای یک حمله تمام عیار و سپس آچمز حریف !از همین رو است که در همین چند ماه گذشته اولا حسین شریعتمداری را وادار به عذرخواهی کرده و ثانیا توانست بر روی آنتن زنده تلویزیون به شکل هوشمندانه‌ای سیاست‌‌های فیلترینگ را زیر سوال ببرد به طوریکه مجری صدا و سیما از فرط عصبانیت نمی‌دانست باید در مقابل چه پاسخی دهد و در نهایت واکنشی کودکانه و دم دستی در مقابل اکت رسانه ای آذری جهرمی نشان داد.
بهتر است این دو مورد را مرور کنیم:
ماجرای عذرخواهی روزنامه کیهان از آذری جهرمی‌:8 روز قبل کیهان نوشت: «در ستون کیهان و خوانندگان دیروز مطلبی به نقل از یک خواننده آمده بود که در انتشار آن دقت لازم و کافی نشده بود‌‌. خواننده‌ای گفته بود: «رئیس‌جمهور سابق اظهار کرده این روز‌ها کسانی که جنگ ندیده‌اند چقدر ادعا دارند! حتما منظورشان وزرای خودش مثل وزیر ارتباطات جهرمی و ظریف را می‌گوید! یا امثال خودش که در جنگ بودند و افتخار دادن جام زهر به امام را در کارنامه خود ثبت کرده‌اند!»‌‌. بدیهی است که سن آقای جهرمی ایجاب نمی‌کرد در جبهه‌های دفاع مقدس حضور داشته باشند که متاسفانه به این نکته توجه نشده و پیام تلفنی مورد اشاره به چاپ رسیده بود‌‌. کیهان ضمن پذیرش خطای ناخواسته خود، پوزش از آقای آذری جهرمی را وظیفه شرعی و قانونی خود می‌داند و امیدوار است این پوزش جبران خطای یاد شده را کرده باشد.»
همان روز آذری جهرمی نیز در کانال تلگرامی خود مطلب جالب توجهی را نوشت: «ظاهرا در ستون سخن خوانندگانِ محترم روزنامه کیهان، مطلبی در مورد عدم حضور حقیر در جنگ منتشر شده و در فضای مجازی دست به دست و مادرم هم از آن مطلع شده‌اند. پیامی برای برادرم ارسال کرده و امر کرده‌اند که در پاسخ به ادعای مطرح شده در کیهان پاسخی داده شود. برادرم هم برای اجابت امر با بنده تماس گرفتند‌‌. او افزود: حسب الامر حاج‌خانوم، عین صوت ایشان برای اطلاع آن خواننده بزرگوار کیهان و همچنین گردانندگان این روزنامه، عینا پیوست و منتشر می‌کنم‌‌. مادر آذری جهرمی گفت: روزی که برادر محمدجواد شهید شد او ۴ سالش بود. بچه ۱۴ ساله، ۱۶ ساله جبهه رفته است، ولی بچه ۴ ساله می‌تواند به جبهه رود؟ روزنامه کیهان یا هر کس دیگر که نوشته و گفته است اینگونه جوابشان را بدهید.»
ماجرای عصبانیت مجری تلویزیون از آذری جهرمی‌: «محمدجواد آذری‌ جهرمی، وزیر پیشین ارتباطات و فناوری اطلاعات با حضور در شبکه افق به شدت از سیاست‌‌های مربوط به فیلترینگ شبکه‌‌های اجتماعی به‌ویژه اینستاگرام انتقاد کرد. صحبت‌های آذری جهرمی درباره فیلترینگ در برنامه «به افق فلسطین» چندان به مذاق مجری این برنامه خوش نیامد و درآخر موجب درگیری لفظی میان این دو روی آنتن زنده تلویزیون شد‌‌. وزیر سابق ارتباطات که پیش‌تر هم بارها از سیاست‌‌های فیلترینگ انتقاد کرده بود در بخشی از صحبت‌های خود در برنامه «به افق فلسطین» گفت:پیام‌رسان‌های بین‌المللی محل تقاطع افکار عمومی و محل مواجهه و توجیه و دفاع از واقعیت است. فرد (برای حضور در این پیام‌رسان‌ها) باید ابتدا ۳۰۰ هزار تومان بدهد و فیلترشکن بخرد. اگر آن فیلترشکن متصل بشود، اگر متصل شد کیفیتش مناسب باشد. تازه وقتی متصل شد، ویدئویی را بارگذاری کند یا ببیند یا درباره‌اش نظر دهد. بعد می‌بیند آن کسی که در غزه در حال جنگ است ویدئویش را آنلاین می‌گذارد و ما که اینجا می‌خواهیم برویم و از او دفاع کنیم با این همه معضلات مواجهیم. بعد فرد این فکر را می‌کند که آیا من مظلوم واقع شده‌ام یا طرف مقابل؟ آذری جهرمی که در سال ۱۳۹۸ در جلسه علنی مجلس از وجود مافیایِ فیلترشکن و تجارت چند صد میلیاردی فروش فیلترشکن سخن گفته بود، در میان صحبت‌های خود در این برنامه به موضوع دستگیری دو فروشنده VPN در قم با گردش مالی ۴۶ میلیارد تومانی که به تازگی اتفاق افتاد نیز اشاره کرد‌‌. در آخر این برنامه، سیدحسین حسینی، یکی از دو مجری برنامه «به افق فلسطین» که گویا از صحبت‌های انتقادی وزیر پیشین ارتباطات ناراحت شده بود، وارد بگومگوی تندی با او شد و گفت امیدوار بود آذری جهرمی «به جای نقد حاکمیت و سیاست‌‌های داخلی بیشتر به موضوع غزه می‌پرداخت»‌‌. آذری جهرمی به آرامی پاسخ مجری عصبانی را می‌داد اما سیدحسین حسینی همچنان به او می‌تاخت. با بالا گرفتن بحث میان این دو، المیرا شریفی مقدم دیگر مجری برنامه سعی در آرام کردن اوضاع داشت.؟» این بگومگوی لفظی مورد توجه کاربران شبکه‌‌های اجتماعی و رسانه‌ها قرار گرفت و برای بسیاری واکنش‌‌های آرام و هوشمندانه آذری جهرمی در مقابل عصبانیت و پرخاش‌‌های مجری تلویزیون جالب توجه بود.
اگر گذری هم به زمان وزارت آذری جهرمی در دولت روحانی بیندازیم این هوشمندی رسانه‌ای آن زمان نیز هویدا بود‌‌. در واقع اگرچه وزارت ارتباطات دولت قبلی به دلیل مقاومت در حوزه فیلترینگ به شدت زیر ضرب بود ولی هم جان سالم به در برد و هم می‌توانست میدان‌‌هایی را به دلخواه خود باز نماید و حریف را در آن میدان‌‌ها بازی دهد!
نکته دیگر آن است که اگرچه‌ آذری جهرمی با رسانه‌‌های نو دمخور است و آشنایی دارد ولی از کنار رسانه‌‌های سنتی مثل روزنامه‌‌ها نیز به سادگی نمی‌گذرد و برای آنان هم در خبر رسانی و تحلیل‌ سهمی قائل است‌‌. او در زمان وزارت خود برخلاف بسیاری از مسئولان نگاهی یکنواخت به رسانه‌‌های نو و سنتی داشت.
موضوع دیگری که باید بدان اشاره کرد آن است که وی با توجه به سابقه‌ای که در اتمسفر سیاسی کشور دارد در ساخت و تجهیز شبکه رسانه‌ای متبحر است‌‌. محمد جواد آذری جهرمی چه زمانی که وزیر بود و چه حالا که قدرتی در اختیار ندارد این شبکه رسانه‌ای خود را حفظ کرده و می‌تواند بسادگی جریان‌سازی کند‌‌. این نکته موضوعی است که تقریبا هیچ مسئول و فعال سیاسی در کشور در آن تبحری و سر رشته‌ای ندارد.
اما سوال پایانی این‌ است: آیا آذری جهرمی برنامه‌ای برای انتخابات‌‌های پیش رو دارد؟ در پاسخ باید گفت اگر غیر از این باشد باید تعجب کرد. اتفاقا تمام این سرمایه‌گذاری‌‌های رسانه‌ای محمد جواد دارای حکمتی سیاسی است و او قطعا برنامه‌‌هایی در سر دارد‌‌. هر چند که با توجه به هوشمندی‌اش به دنبال فرصتی است که بتواند عرض اندام کرد‌‌. او قرار نیست حرکتی انتحاری بزند و یا گوشه نشین باشد‌‌. یعنی او نه تاج زاده است و نه میردامادی‌‌.‌ همانطور که اکت‌‌های رسانه‌ای‌اش بجاست حتما برای اکت‌‌های سیاسی‌اش هم شرایط را می‌سنجد و سپس وارد عرصه می‌شود‌‌. البته که جریان مقابل هم بیکار ننشسته است‌‌. هربار گمانه زنی‌‌هایی در مورد حضور او در میدان شده توپخانه جریان مقابل به شکل دیوانه واری شروع به آتش کرده است؛ دلیل هم روشن است: آذری جهرمی جوان، باهوش و کاریزماتیک است‌‌. پس باید از جانب وی احساس خطر کرد‌‌. شطرنج باز جوان عرصه سیاسی کشور اگر مهره‌ای را به اشتباه در صفحه سیاه و سفید تکان دهد برای همیشه سوخته می‌شود.
کد مطلب: 208329
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *